Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kino Cēsis būs skatāma skandināvu filmu programma

Šomēnes kino Cēsis būs skatāma skandināvu filmu programma, informēja koncertzāles Cēsis mārketinga un komunikācijas vadītāja Egija Saļņikova.

Ik rudeni Ziemeļvalstu vēstniecības, Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs un Dānijas Kultūras institūts organizē Ziemeļvalstu dienas kādā no Latvijas reģioniem. 

Šī gada septembrī tās notiks Cēsīs, un visa mēneša garumā Kino Cēsis novada iedzīvotājiem un viesiem bez maksas būs iespēja noskatīties norvēģu, zviedru, dāņu, kino lentes gan pieaugušajiem, gan bērniem. Ar īpaši plašu programmu izceļama ir Zviedru kino nedēļa, kas tiek rīkota ar Zviedru institūta atbalstu.

Zviedru kino nedēļa Kino Cēsis tiek rīkota ar mērķi iepazīstināt skatītājus ar zviedru kultūru, kino un tādām šīs ziemeļvalstij nozīmīgām vērtībām kā demokrātija, vienlīdzība, vārda brīvība un iekļaujoša sabiedrība. Pateicoties Zviedru institūta atbalstam, visi kino seansi ir bez maksas, dodot iespēju piedāvātās filmas noskatīties ikvienam interesentam.

Zviedru kino dienas Kino Cēsis iesāksies trešdien, 21. septembrī ar biogrāfisko drāmu Astrīdas Lindgrēnas jaunība (Becoming Astrid, 2018) un dokumentālo filmu Pasaulē skaistākais zēns (The most beautiful boy in the world, 2021)

Filma Astrīdas Lingrēnas jaunība vēsta par pasaulslaveno zviedru bērnu grāmatu autori, kura, neskatoties uz viņas jaunībā valdošajām gaidām attiecībā uz sievietēm un reliģisko audzināšanu, nolēma atbrīvoties no sabiedrības normām un sekot savai sirdij. Astrīdai mazai esot, bija kāds notikums, kas viņu dziļi ietekmēja un noteica tālāko dzīvi; notikums, kas viņu pārvērta par vienu no mūsu laikmeta iedvesmojošākajām sievietēm - stāstnieci, kuru pazīst un mīl visā pasaulē.

Savukārt Pasaulē skaistākais zēns, kurā 50 gadus pēc slavenās itāļu režisora Lukīno Viskonti filmas Nāve Venēcijā tapšanas zviedrs Bjerns Andersens ved mūs ceļojumā, ko veido personīgas atmiņas, kino vēsture, zvaigžņu putekļi un traģiski notikumi, kas varētu būt Andresena pēdējais mēģinājums beidzot atgūt savu dzīvi.

1970. gadā Viskonti ceļoja pa Eiropu, meklējot zēnu, kas iemiesotu absolūto skaistumu Tomasa Manna Nāve Venēcijā adaptācijai uz ekrāna. Stokholmā viņš sastop Bjernu Andresenu, kautrīgu 15 gadus vecu pusaudzi, kuru viņš vienas nakts laikā padarīja slavenu, liekot pavadīt īsu, bet intensīvu savas nemierīgās jaunības daļu starp Venēciju, Londonu, Kannu kinofestivālu un tālo Japānu. Filmas Nāve Venēcijā pasaules pirmizrādē Viskonti savu Tadzio pasludināja par pasaulē skaistāko zēnu, un šī ēna joprojām skar Bjerna Andresena dzīvi.

Abas filmas būs skatāmas atkārtoti - katra vēl vienā seansā nedēļas izskaņā.

22. septembrī pirmo reizi Latvijā tiks demonstrēta uz patiesiem notikumiem balstītā drāma 438 dienas (438 days, 2019). Filma ir patiess stāsts par žurnālistiem Martinu Šibiju un Johanu Pērsonu, kuri, šķērsojot Somālijas un Etiopijas robežu, liek visu uz spēles. Viņi vēlas atklāt patiesību par to, kā naftas atradņu meklējumi ietekmē iedzīvotājus Ogadenas reģionā. Pēc piecām dienām tuksnesī uz viņiem šauj un ievaino, un sākas cits stāsts. 438 dienas skar vārda un tiesību brīvības tēmu, kad patiesības medības pārvēršas starptautiski politiskā dzīvības un nāves spēlē, cīņā par izdzīvošanu.

Zviedru kino nedēļas centrālais notikums gaidāms piektdien, 23. septembrī, ar režisores Natālijas Alvaresas Mesenas (Nathalie Álvarez Mesén) drāmu Klāra Sola (Clara Sola, 2021), kas pirmizrādi piedzīvoja pagājušā gada Kannu kinofestivālā. Filma vēsta par četrdesmit gadīgo Klārai, kurai piemītot īpaša saikne ar Dievu, un kā dziedniece viņa uztur ģimeni un ciematu. Pēc gadiem ilgas un represīvas savas mātes kontroles Klāras seksuālo pasauli satricina alkas pēc brāļameitas jaunā un pievilcīgā drauga. Šis pamodinātais spēks ieved Klāru neizpētītā teritorijā, ļaujot viņai šķērsot gan fiziskas, gan mistiskas robežas. Patiesās būtības atklāšanas iedvesmota, Klāra pakāpeniski atbrīvojas no "svētās" lomas un dziedē sevi.

Pirms seansa skatītāji aicināti uz tikšanos un sarunu ar filmas režisori Kostarikas un zviedru izcelsmes režisori Natāliju Alvaresu Mesenu, kino teorētiķi Ditu Rietumu un latvieši kino režisorēm Lieni Lindi un Kristu Burāni.

Sestdiena, 24. septembris, un svētdiena, 25 septembris atvēlētas ģimenēm, kad mazākie skatītāji un viņu vecāki aicināti noskatīties divas zviedru animācijas filmas.

Sestdien tiks izrādīta filmiņa par kaķēnu, kurš zaudējis asti Palle bez astes. Kādu dienu pēkšņa vētra aizved Palli no drošajiem laukiem uz piedzīvojumu pilno un dīvaino pilsētu. Tur Palle satiek jauko un laipno Maiju, un drīz vien uzplaukst patiesa draudzība. Tomēr ne vienmēr ir viegli būt jaunam kaķim pilsētā. Ne visiem kaķiem ir labi nodomi, un pēc neilga laika Palle vēlas atgriezties mājās, laukos.

Svētdien uz lielā ekrāna būs skatāms slavenais stāsts Karlsons uz jumta par septiņgadīgo Brālīti, kurš jūtas ļoti vientuļš, līdz kādu dienu pie viņa pa logu ielido vīriņš ar propelleri uz muguras, kas dēvē sevi par Karlsonu. Visa ģimene domā, ka brālītis izdomā stāstu par Karlsonu. Par sodu tam viņu atstāj mājās vienu pašu. Tad Karlsons neliek sevi gaidīt...

Zviedru filmu nedēļa noslēgsies 26. septembrī, ar dokumentālo filmu Modes skate (Catwalk, 2020). Filma atklāj stāstu par Emmu, kas vēlas kļūt par modeli, un lūdz palīdzību pazīstamajam Zviedrijā vada Glada Hudig teātri. režisoram Pēram Jūhansonam, kurš Modeļa karjera ir nepiepildāms sapnis lielākajai daļai cilvēku, bet vēl jo vairāk tiem, kuriem ir funkcionāli traucējumi. Kopā ar neparastu modeļu grupu sākas Emmas aizraujošais ceļojums, kas apliecina, ka tiesības mirdzēt ir ikvienam.

Visas filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar titriem latviešu valodā. Dažas filmas būs arī dublētas latviešu valodā.

Bezmaksas ieejas kartes uz seansiem ir iespējams izņemt Koncertzāles Cēsis kasē vai internetā www.bilesuparadize.lv.

Plašāka informācija gan par Zviedru kino nedēļas, gan norvēģu un dāņu filmām, kā arī visiem seansiem atrodama koncertzāles Cēsis mājaslapā, sadaļā Kino Cēsis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja