Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mīlestība nebeidzas kopā ar cilvēku

Tur – intriģējoša urbānā drāma par attiecībām virtuālajā vidē

Dzirdot vārdu Tur, kas šajā gadījumā ir LMT veidotas filmas nosaukums, gribas uzzināt – kur? Režisors Uldis Cipsts paskaidro – filmas notikumi norisinās virtuālajā pasaulē. "Mums ir izdevies izveidot stāstu par aizliegto mīlestību, kad ir izvēle – ņemt vērā, ko domā un saka sabiedrība, vai sekot savām sajūtām. Līdzīga izvēle droši vien ir bijusi katram. Un Tur ir ceļš, kuru izvēlēties."

Filmas žanrs – zinātniskā fantastika? "Tas ir izaicinājums. Kad ar ideju pirmo reizi gājām pie kino izplatītājiem, reakcija bija noraidoša – ja gribat, lai ir skatītāji, netaisiet neko no fantastikas žanra, jo skatītājiem ir... bail," atceras Uldis Cipsts un paskaidro, ka aizspriedumi un bailes ir no tā, ka filma var būt murgains režisora interpretējums. "Bet es ceru un ticu, ka mūsu stāstu katrs var attiecināt uz sevi, un papildus reālistiskajai līnijai ir dota iespēja pieredzēt brīnumu."

Filmas galvenā varone ir IT speciāliste Gundega (aktrise Ilva Centere), kura rada mākslīgo intelektu ar apziņu, kurš pārņem viņas bojāgājušā drauga Raimonda (aktieris un režisors Regnārs Vaivars) personību. Viņai nākas izšķirties – gremdēties virtuālajā realitātē un ļauties mīlestībai ar datorprogrammu, slēpjot miljoniem vērto atklājumu no citu centieniem to iegūt savās rokās, vai, ignorējot savas jūtas, sniegt pasaulei brīnumu. Kamēr Gundega vilcinās, izvēle nonāk viņas kolēģa Ērika (aktieris Artūrs Skrastiņš) rokās – izdzēst Raimonda personību no programmas vai atbalstīt Gundegas mīlestību, upurējot paša jūtas pret meiteni. 

"Filma atspoguļo arī manu personīgo pieredzi, ka mīlestība nebeidzas kopā ar cilvēku, mīlestībai nav robežu," norāda Uldis Cipsts. "Filma ir arī par aizliegumiem. Par to, ja kādreiz arī mēs radīsim mākslīgo intelektu, vai tas mums kalpos vai pārtaps par personību ar brīvu gribu? Dievs arī radīja cilvēku. Un ko tagad cilvēki dara?"

Uldis Cipsts ir gandarīts, ka filmā piedalās aktieri, kuri ir veiksmīgi režisori, piemēram, arī Ināra Slucka. "Darbs bijis interesants un radošs. Es centos netraucēt, sekoju kopainai," viņš piebilst. Filmā varēs skatīt arī efektīgus tehniskos risinājumus. "Tas man kā režisoram bija piedzīvojums – radīt fantastikas žanra filmu, kurā var atļauties to, kas ienāk prātā. Mēs varējām izpausties!"

Filma uzņemta īsā laikā – ideja radās pirms Ziemassvētkiem, dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce un aktieris Artūrs Dīcis līdz janvāra beigām uzrakstīja scenāriju, pie kura savu roku pielika arī fantāzijas seriālu autors Aleksejs Karaulovs. Filmēšana sākās martā, un nu Tur no 16. augusta būs skatāma kinoteātros.

Rudenī LMT viedtelevīzijā būs arī tāda paša nosaukuma seriāls. "Seriālā būs papildu sižeta līnijas un arī aktieri, kuri filmā neparādās vai tikai pazib uz mirkli," intriģē Uldis Cipsts. "Seriālā skatītājs var dzīvot un izbaudīt, bet filma ir kā iesēsties atrakciju krēslā – tas uzreiz ieved citā pasaulē." 

Top komentāri

Itamars Toledano
Nevar beigties tas, kas nekad nav sācies. Dievs IR mīlestība, bet cilvēki Dieva un mīlestības NEPAZĪST, jo to nemeklē, bet, ja meklē, tad dara to maldos, pašapmānā un nepatiesībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja