Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

RSU Kino laboratorijā notiks diskusija ar diplomātiem un politiskā trillera seanss

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Komunikācijas fakultātes rīkoto un ASV vēstniecības atbalstīto filmu un lekciju ciklu Kino laboratorija šogad noslēgs filma Visi prezidenta vīri (All the President's Men). Kā ierasts, pirms filmas diskusija, kurā šoreiz docētāja un kino teorētiķe Dita Rietuma aicinājusi piedalīties ASV vēstniecības Latvijā kultūras atašeju Čadu Tvītiju un RSU Eiropas studiju fakultātes docētāju politoloģi Elīnu Vrobļevsku, informēja pasākuma rīkotāji.

Politiskā trillera Visi prezidenta vīri pamatā ir dokumentāls materiāls – divu laikraksta The Washington Post žurnālistu veiktā izmeklēšana, kas atklāja vienu no lielākajiem politiskajiem skandāliem ASV 20. gadsimta vēsturē. Abi žurnālisti Karls Bernšteins un Bobs Vudvords ir sarakstījuši grāmatu Visi prezidenta vīri, kas izmantota filmas pamatā. Savukārt 1976. gada filma, ko veidojis režisors Alans Pakula, ir kļuvusi par vienu no sava laika nozīmīgākajiem politiskā trillera žanra paraugiem. Tā saņēmusi arī vairākus ASV Kinoakadēmijas Oskarus.

Bernšteina un Vudvorta veiktā izmeklēšana The Washington Post uzdevumā ļāva atklāt korupcijas skandālu un manipulācijas īsi pirms prezidenta Ričarda Niksona kandidēšanas uz prezidentūras otru termiņu. Politiskais skandāls, kas pazīstams arī kā Votergeitas skandāls, un abu žurnālistu veiktā izmeklēšana sekmēja Ričarda Niksona atkāpšanos no prezidenta amata 1974. gadā.

“Ikvienam filmas Visi prezidenta vīri varonim ir konkrēts prototips, filmas autori neaizraujas ar ārišķīgu holivudiskas spriedzes radīšanu, bet izmanto piesātinātus, faktoloģiski piepildītus dialogus. Galvenajās – nu jau leģendāro žurnālistu – lomās ir izcilie aktieri Dastins Hofmans un Roberts Redfords, kurš ir arī šīs filmas producents,” norāda Dita Rietuma, kura izlolojusi projektu RSU Kino laboratorija. 

Mediju vēstures aspektā filma ļauj izprast pētnieciskās žurnālistikas nozīmi sabiedrības demokrātijas procesu nodrošināšanā, iepazīt žurnālistikas aizkulises, kā arī sarežģītu periodu ASV vēsturē. Pasākums noritēs angļu valodā.

Cikls Kino laboratorija turpināsies arī 2020. gadā.

Ieeja ir bez maksas un iepriekšēja reģistrācija nav nepieciešama, taču  pievienošanos  var atzīmēt: https://www.facebook.com/events/1139111096464296/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja