Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Vēlmes, sapņi, fantāzijas

"Mani vienmēr ir interesējušas līdz galam neizrunātas lietas," sarunā ar laikrakstu Dienu stāsta režisors Andrejs Ēķis, kura jaunākā spēlfilma, romantiski pikantā komēdija ar intriģējošo nosaukumu Tabu, pagājušajā nedēļā piedzīvoja savu pirmizrādi un tagad ir skatāma Latvijas kinoteātros.

Šīs filmas kontekstā neizrunātās lietas ir katra vēlmes, sapņi un fantāzijas, kuras paliek nepateiktas un līdz ar to arī nepiepildītas divu cilvēku savstarpējās attiecībās, piebilst režisors, kura veidotā kinodarba varoņi mēģina pārvarēt šo klusēšanas barjeru – veiksmīgāk vai neveiksmīgāk atkarībā no dzīves piespēlētajiem noteikumiem, viņu visu stāstiem savijoties vienā vienotā veselumā. 

Vīra asaras

Filmas Tabu uzmanības centrā ir pieci mīloši pāri, no kuriem katrs saskaras ar kādu noteiktu izaicinājumu. Viens no tiem ir Krišs un Kristīne, kuru kopdzīvē rutīna ir darījusi savu un kuri vienā brīdī attopas pāru konsultanta kabinetā. "Viņi aizvien vēl mīl viens otru, bet intīmā dzīve vairs nesniedz prieku nevienam. Lai atkal saprastos, nepieciešams paskatīties vienam uz otru citādām acīm – lomu spēles tam ir ļoti noderīgas," tā par viņiem var lasīt sociālā tīkla facebook.com filmas Tabu kontā. 

Kristīnes un Kriša lomās ir iejutušies aktieri Zane Daudziņa un Kaspars Gods, kura atveidotā varoņa sejas izteiksmē ik pa laikam uzplaiksnī līdzība ar dāņu superzvaigzni Madsu Mikelsenu. Pārējās lomās ir redzami aktieri Mirdza Martinsone, Pēteris Gaudiņš, Klinta Reinholde, Jurijs Djakonovs, Zane Aļļēna, Uldis Anže, Māra Sleja, Daiga Gaismiņa un Ģirts Krūmiņš.

Līdzās katra pāra stāstam šis kinodarbs pievēršas arī sarunāšanās un sadzirdēšanas tēmai, ko tajā "izteiksmīgi iznes brīnišķīgs tēls, ko filmā tēlo Ģirts Krūmiņš, kurš nāk un pasaka, ka viņš ir tas un tas, bet neviens no šiem cilvēkiem, ar kuriem viņš runā, neieklausās viņa vēstījumā", par pieredzējušā aktiera spēlēto vīru ar pašceptajām vafelēm un kriminālo pagātni saka viņa kolēģe Zane Aļļēna, kurai piedalīšanās filmā Tabu ir bijusi debija kino pasaulē. Tajā viņa atveido Lauru, kuru laimīgu dara vīra emocionalitāte – viņa asaras kļūst par viņas galveno mērķi! 

Dažādas spēles

Šī kinodarba pamatā ir austrāliešu scenārista un režisora Džoša Losona uzņemtā spēlfilma Mazā nāve/The Little Death (2014), kuras darbība ir pārnesta no Sidnejas uz Latvijas vides piedāvātajiem nosacījumiem. Kā liecina ieraksts interneta vietnē www.wikipedia.org, šis kinodarbs ir pieredzējis arī savu rimeiku Spānijā Kiki, Love to Love (2016), līdz nokļuvis līdz mūsu ekrāniem.   

Filmas Tabu skaņu celiņu ir radījis komponists Rihards Zaļupe, kuram šī nav pirmā sadarbība ar Andreju Ēķi – viņa sarakstītā mūzika režisora veidotajam seriālam Nebaidies ne no kā ir tikusi nominēta prestižajai Holivudas vizuālo mediju mūzikas balvai/Hollywood Music in Media Awards kategorijā Galvenā tēma seriālam svešvalodā līdzās dienvidkorejiešu hita, visas pasaules apsēstības iemesla ar zilganzaļos treniņtērpos ģērbtiem cilvēkiem, seriāla Kalmāra spēles/Squid Game mūzikai. 

Jāatzīmē, ka filma Tabu ir bijusi gatava jau pirms gada, bet Covid-19 pandēmijas izraisītās situācijas dēļ visu šo laiku ir nostāvējusi plauktiņā un pacietīgi gaidījusi savu satikšanos ar skatītājiem. Pēc tās noskatīšanās var nocitēt Nacionālā kino centra īstenotā projekta nosaukumu, proti, ekrānam ir nozīme, jo pirmizrādes seansa laikā gaisā virmoja noilgošanās pēc filmu skatīšanās tieši kinoteātros, kuros tagad ir pieejami visdažādākā žanra latviešu kinodarbi. 

Svingeru gājiens

Līdz galam neizrunātas lietas bija arī Andreja Ēķa kā pilnmetrāžas spēlfilmas režisora debijas kinodarba tēma, kad viņš uzņēma filmu Svingeri, kuras personāžus vienoja viena kopīga iezīme: vēlme pēc flirta, vienalga, vai ar svingeru vakara partneri vai uz balkona sastaptu svešinieku. Latvijā to noskatījās vairāk nekā 100 tūkstoši skatītāju. Redzēs, kā veiksies pa viņu pēdām ejošajiem filmas Tabu varoņiem. 

Pēc šiem iespaidīgajiem panākumiem sekoja vairākas Svingeru versijas citās valstīs, pielāgojot tās attiecīgi Igaunijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas un Ukrainas skatītājiem, kuras veidoja pats Andrejs Ēķis. Nākamā gada pašā sākumā uz ekrāniem iznāks pati jaunāka filmas interpretācija Svingeri krievu gaumē, kurā galvenās lomas atveidos Dmitrijs Nagijevs, Irina Pegova, Oļesja Sudzilovska, Iļja Noskovs, Nataļja Rudova, Ivans Zlobins un Darja Rudenoka. Neniciniet eiropiešu vērtības! – filmas reklāmas rullītī saka Dmitrija Nagijeva varonis un gaida skatītājus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja