Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

66. Kannu kinofestivāls. Visas zvaigznes!

No 15. maija Kannās pulcēsies pasaules kino elite - notiks Starptautiskais Kannu Kinofestivāls 

Gluži tāpat kā Jaunais gads vai Līgosvētki ar ciklisku "neizbēgamību" ir pienācis Kannu festivāla laiks. No 15. līdz 26. maijam Francijas Rivjērā notiks 66. Kannu kinofestivāls – notikums, kura spēkos ir ne tikai radīt milzu publicitāti konkrēta autora filmai, bet arī diktēt tendences un noteikt strāvojumus kino tagadnē un vēsturē, kā arī – radīt zvaigznes un karjeras.

Getsbijs, intelekts un 3D

Trešdien, 15. maijā, vakarā festivālu atklās austrāliešu režisora Beza Lurmena Lielais Getsbijs. Tā ir filma ar milzu likmēm! Amerikāņu klasikas, Frānsisa Skota Ficdžeralda XX gs. 20. gadu "džeza laikmeta" romāna, ekranizācija ar Leonardo di Kaprio, Tobiju Magvairu un britu aktrisi Keriju Maligenu sola "intelektualizēt" šķietami tik komerciālo 3D formātu. Nostalģiska retrošika (filmas tērpi un rotas tapuši sadarbībā ar elitārajiem zīmoliem Prada un Tiffany) piepildīta mīlestības drāma trīs dimensijās – tas ir pamatīgs izaicinājums kinobiznesā, kurā 3D pamatā tiek ekspluatēts action un fantastikas žanrā. Lielais Getsbijs gan Kannu konkursā nepiedalās, vien izspiež maksimālu publicitāti no gopdpilnā fakta būt par Kannu festivāla atklāšanas filmu un garantē efektīgu festivāla atklāšanas burziņu – ar zvaigznēm! Tas arī uzvēdī atmiņas par jau paseno Beza Lurmena rosīšanos Kannu festivālā ar savulaik šokējoši krāšņo, oriģinālo Mulenrūžu – tā bija 2001. gada festivāla atklāšanas filma. Lielais Getsbijs arī ir pirmā filma no Kannu programmas, kura tajā pašā nedēļā uz karstām pēdām būs Rīgas kinoteātros (no 17. maija).

Šogad festivāla programma izskatās patiešām krāšņa – jau aprīļa vidū izziņotajām 19 konkursa filmām pavisam nesen pievienojusies vēl viena – amerikāņu neatkarīgā kino klasiķa Džima Džarmuša Only Lovers Left Alive/Tikai mīlētāji palikuši dzīvi, kas tiek pieteikta kā vampīru drāma un reklamēta ar eksaltētās britu «ikonas» – aktrises Tildas Svintones – pārliecinošo tēlu. Svintone ar Džarmušu sadarbojusies arī viņa iepriekšējā filmā The Limits of Control/Kontroles robežas. Galvenajā – "vampīru mūziķa" – lomā ir Toms Hidlstons, viņa liktenīgās sievietes gadsimtu garumā, kā jau pieklājas vampīriem,– ir Svintones un jaunās zvaigznes Mias Vasikovskas rokās. Šī Džarmuša filma formāli ir piederīga Eiropas kino, jo to producējušas britu un vācu kino kompānijas. Arī pārējo 20 filmu vidū, kas sacentīsies par Kannu festivāla galveno balvu Zelta palmas zaru, ir izcilu režisoru – atzītu pasaules kino autoru – jaunākie darbi.

Intriģējoši stāsti

Muzikālus meklējumus sola amerikāņu autoru – režisoru Ītena un Džoela Koenu – filma Inside Llewyn Davis (Levinā Deivisā), tās galvenais varonis ir ASV 60. gadu mūziķis un arī tā laika Ņujorkas muzikālā vide – lomās Džastins Timberleiks, Kerija Maligena, titullomā – Oskars Īzaks. Savukārt ražīgā amerikāņu režisora Stīvena Soderberga filma Behind the Candelabra/ Aiz lustras ar Metu Deimonu un Maiklu Duglasu vēstī par geju pāra attiecībām – Duglasa varonis ir viens no savulaik, XX gs. 60.–70. gados, vislabāk atalgotajiem šovbiznesa darboņiem pasaulē – pianists Valentīno Liberače, homoseksuālis, kurš mira ar AIDS. Filma stāsta par viņa attiecībām ar gados daudz jaunāko partneri. Amerikāņu režija Kannās tiks pārstāvēta arī ar režisora Džeimsa Greja filmu The Immigrant/Imigrants un Aleksandra Peina filmu Nebraska. Savukārt amerikāņu kino klasiķis, poļu izcelsmes režisors Romāns Polaņskis piedāvā filmu La Venus a la fourrure/ Venera kažokādās – tās pamatā ir bieži iestudēta populāra luga. Visi nosauktie režisori daudzkārt ir piedalījušies Kannu festivāla konkursā, daudzi no viņiem – arī saņēmuši tā balvas.

Arī Eiropu Kannās pārstāvēs ļoti spilgta režisoru izlase – stila meistars, franču režisors Fransuā Ozons pirmizrādīs filmu Jeune et jolie/Jaunie un jautrie, populārā franču aktrise un režisore Valērija Bruni - Tedeski – Un chateau en Italie/Pils Itālijā. Kannu konkursa programmā izdevies iekļūt arī Rīgā labi pazīstamajam (jo kādreizējā festivāla Arsenāls mīlulis) nīderlandietim Aleksam van Varmerdamam ar filmu Borgman, savukārt Itāliju ar filmu The Great Beauty/Izcilais skaistums pārstāvēs viens no izcilākajiem vidējās paaudzes režisoriem Paolo Sorentīno. Jauna filma ir arī dāņu režisoram Nikolasam Vindingam- Refnam, kurš pirms pāris gadiem ieguva Kannu festivāla balvu par filmu Drive/ Brauciens, – šogad viņš startē ar filmu Only God Forgives/Tikai Dievs piedod. Festivāla konkursa programmā dāsni pārstāvēts arī Austrumu kino – par Zelta palmas zaru sacentīsies šoka efektu cienītājs – japānis Takasi Miike (ar filmu Shield of Straw/Salmu vairogs) u. c.

Soģis – Spīlbergs

Nav noslēpums, ka gadu no gada pieaug to filmu skaits, kas tiek pieteiktas dažādos festivālos (iemesli: tehnoloģiju pieejamība un autoru neadekvātā pašapziņa), – šogad Kannu festivāla organizētāji ir noskatījušies 1858 festivālam iesūtītās filmas, no tām festivāla programmā dažādās sadaļās – konkursā, programmā Īpašais skatiens u. c. – tikušas iekļautas 50 filmas.

Kā jau ziņots, Kannu festivāla žūrijas komisiju vadīs Stīvens Spīlbergs. Festivāla "otro konkursu" – Īpašais skatiens – atklās populārās amerikāņu režisores Sofijas Kopolas režisētā filma The Bling Ring/Spožais gredzens ar Emmu Votsoni galvenajā lomā. Tajā iekļauta arī populārā aktiera un daudzpusīgā režisora Džeimsa Franko režisētā filma As I Lay Dying/Kad es guļu mirstot. Šo konkursu vērtēs žūrija ar dāņu režisoru Tomasu Vinterbergu žūrijas priekšsēža statusā.

Spoža kompānija un spoža filmu izlase!

Pilna programma šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja