Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Atklāts Berlīnes kinofestivāls

Zvaigžņu lietus Berlīnē ir garantēts. Par lāčiem un lācīšiem prognožu nav

Berlīnē 6. februārī atklāts 64. starptautiskais kinofestivāls, dēvēts par Berlināli, ar tā Zelta un Sudraba lāču balvām. Berlināle notiek uzreiz pēc aizvien nozīmīgākā Roterdamas bezkompromisu autorkinofestivāla, un nu droši var teikt – Eiropas kinofestivālu sezona ir sākusies. Un ikreiz Berlinālei jāsastopas ar problēmu, līdz kādai kompromisu robežai var/ drīkst iet kinematogrāfa kā nozīmīga sociālpolitiska medija prognožu pasākuma "koķetērija" ar komerciālo Holivudu. Jo Berlināle ir milzu pasākums, kura neatņemama sastāvdaļa ir publicitāte, kas nozīmē zvaigžņu klātbūtni uz sārtajiem paklājiem. Un te nu sākas "abpusējā izdevīguma" tirgus. Latvieši, protams, var priecāties, ka Daces Rīdūzes multfilmiņa par zīmulīti Sārtuli ir iekļauta vienas no pulko paralēlo programmu konkursā, tomēr būsim godīgi – Berlinālē galvenais magnēts ir starptautiskais konkurss, kurā šogad izvēlētos darbus vērtē četras dāmas un četri kungi. Un pat šeit neiztikt bez mazām viltībām – starp astoņiem žūrētājiem divi ir "lielās Holivudas" pārstāvji, ietekmīgi amerikāņu producenti – žūrijas prezidents Džeimss Šeimuss, komandā strādā arī amerikāniete Bārbara Brokoli (aģenta 007 jeb bondiānas producenta meita un šīs franšīzes tagadējā producente). Tālāk talantīgie "un citi": lieliskais ķīniešu aktieris Tonijs Leuns, amerikāņu neatkarīgā kino ikona – aktrise Grēta Gerviga, austriešu aktieris Kristofs Valcs, dāņu aktrise Trīne Dirholma (zināma no izcilām dāņu filmām, arī Susannes Bīras filmas Mīlestība ir viss, kas jums vajadzīgs/Love is All You Need ar Pīrsu Brosnanu), irāņu dokfilmu režisore, gleznotāja Mitra Farahani, visbeidzot – franču ironiskais režisors Mišels Gondrī.

Ekscentriķa rotaļas

Vai gan jābrīnās, ka Berlināles atklāšanas godam izvēlēta ģeniālā vizualizētāja, pilnīgi noteikti īsta autorkino pār stāvja, kulta figūras un, citstarp, finansiāli ienesīgā ekscentriķa režisora Vesa Andersona jaunākā filma The Grand Budapest Hotel, kas sapulcējusi tā-ā-ādu aktieru ansambli, kura dēļ noģībtu pat Spīlbergs, ja varētu atļauties. Budapeštas viesnīcas iemītnieku un krimināldēkā iesaistīto lomās ir Reifs Fainss, Tilda Svintone, Bils Murejs, Matjē Amalriks, Džūda Lovs, Adriens Brodijs, F. Marijs Ābrahams, Vilems Defo un Sīrša Ronana, un vēl lērums katram sinefilam pazīstamu seju. Un sižets par simtgadīgu bagātnieci Madam D, kuras vardarbīgajā nāvē, viņai piederošas vērtīgas gleznas zādzībā aizdomās tiek turēti… jā, uzminiet nu, kuri? Protams, tā ir īsta festivālu atrakcija, kurai sakarus ar mākslu nenoliegsi! Turklāt – iespēja izrotaļāties starpkaru Eiropas kultūras telpā, kas Vesam Andersonam padodas veikli kā zutim.

Klūnijs un Trīrs

Uz The Grand Budapest Hotel virtuozās stilizācijas fona nobāl pat otrs un trešais Berlināles favorīts – dāņu ģēnijs Larss fon Trīrs, kurš nupat jau samudžinājies sevī un nezina, cik versiju viņa skandalozajai Nimfomānei riktīgi ir (Berlīnē prezentēs autorversijas I daļu, kaut tā jau tiek rādīta daudzviet Eiropā), un amerikāņu mīlulis Džordžs Klūnijs, kurš uz Berlināli atvedis savu jaunāko darbu The Monuments Men/Pieminekļu mednieki (Latvijā no 21. februāra) – veiklu retrokompozīciju, beletristisku leģendu, kā labie amerikāņu kareivji glābuši Eiropas mākslas šedevrus, lai tie nenonāktu Hitlera rokās. Katrā ziņā viens ir skaidrs – zvaigžņu lietus Berlīnē ir garantēts. Par lāčiem un lācīšiem prognožu nav.

Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls

6.–16. februāris
Vairāk: www.berlinale.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja