Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Čaks interesē ne tikai šauru pulku

"Šis gads paies mīlestības zīmē," apgalvo Aleksandra Čaka muzeja direktore pētniece Antra Medne un stāsta Dienai, ka pavasarī iznākšot dubultdisks, kurā būs klausāmas Nika Matvejeva komponētas dziesmas ar Čaka dzeju, kā arī dzejdara mīlas lirika aktiera Mārtiņa Vilsona interpretācijā. Savukārt rudens pusē - visdrīzāk Čaka dzimšanas dienā 27. oktobrī - notiks tradicionālā Čaka balvas pasniegšanas ceremonija, kas ir sava veida atzīšanās mīlestībā gan pašam Čakam, gan tiem cilvēkiem, kuri savā daiļradē ir raduši zīmīgu vietu vienam no izcilākajiem latviešu dzejniekiem un rakstniekiem.

Jaunākais par Čaku

Par to, ka A. Čaks un viņa literārais devums arvien ir saistošs izziņas objekts arī pētniekiem, liecina tikko iznākusī grāmata Tagadnes dzejnieks. Aleksandram Čakam veltītās konferences priekšlasījumi, ko izdevusi Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība un A. Čaka muzejs. Krājumā apkopoti Latvijas Universitātes mācībspēku un studentu, A. Čaka daiļrades pētnieku un muzeja darbinieku priekšlasījumi no 2011. gadā notikušās A. Čakam veltītās konferences par jaunākajiem atklājumiem.

Antra Medne stāsta, ka pēc ļoti nosacīta desmit gadu klusēšanas perioda kopš iepriekšējās konferences 2001. gadā, viņasprāt, radusies nepieciešamība atkal savākt pašu jaunāko, kas izpētīts par Čaku. "Šie astoņi pētījumi bija tik dažādi, taču visvairāk fascinēja tas, ka auditorija bija pilna un cilvēki sēdēja līdz pat pēdējam vārdam. Tas liek domāt, ka Čaks interesē ne tikai ļoti šauru pētnieku pulku," teic izdevuma sastādītāja. Tajā apskatīta Edvarta Virzas un A. Čaka - divu XX gadsimta novatoru - pretējība (Anda Kubuliņa), tramvaja tēls A. Čaka lirikā (Una Alksne), Paradīzes motīvi Čaka daiļradē (Valdis Rūmnieks), A. Čaka "debesu dāvanas" divas sejas (Silvija Radzobe), muzeja krājuma papildināšanas veidi un iespējas (A. Medne), poēma Mūžības skartie alternatīvā skatījumā (Ilona Miezīte) u. c. pētnieciskās tēmas.

Neatbildētie jautājumi

Krājums, kura vākus rotā Māras Brašmanes fotogrāfijā tvertā Rīga un grafiķa Aivara Vilipsōna zīmētais dzejnieka portrets, papildināta ar V. Rūmnieka apkopoto informāciju par grāmatas Čaks (izdevējs Zvaigzne ABC, 2010) tapšanas gaitu un tajā neiekļauto informāciju, kā arī Jāņa Petera atmiņas par A. Čaka tuviem draugiem Blauu ģimeni un viņa Poēmas par ormani manuskripta "ceļojumu".

A. Medne uzsver, ka pēc dzejnieka nāves palicis lērums neatbildētu jautājumu. Viens no tiem - kas ir dziesmu Miglā asaro logs (Čaka dzejoļa nosaukums Atzīšanās) vai Liepas satumst (Tev) mūzikas autori? Interesanti, maz skatīti izpētes periodi esot 1915.-1922. gads, ko A. Čaks pavadīja Krievijā, un dzejnieka dzīves pēdējā piecgade, ko pēta literatūrzinātniece un teātra kritiķe S. Radzobe.

Par Rīgu Igaunijā

A. Čaka devums ir nemirstīgs arī ārzemēs. Igaunijā izdevniecībā Libri Livoniae nākusi klajā plaša dzejoļu izlase Igavene Riia (Mūžīgā Rīga), ko sastādījusi un atdzejojusi tulkotāja dzejniece Līvija Vītola. Ilgus gadus viņa ir pētījusi A. Čaka daiļradi, publicējusi apceres par viņa un citu XX gadsimta 20.-30. gadu latviešu dzejnieku darbiem igauņu presē. Krājumā iekļauti arī tādi Latvijā populāri dzejoļi kā Tramvajā, Jaunkundze ar sunīti, Pilsētas zēns, Marijas iela u. c. Krājuma konsultants un pēcvārda autors ir tulkotājs Guntars Godiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja