Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ditas Rietumas dienasgrāmata Kannās. Pirmais ieraksts

Sveiciens no Kannām! Šovakar plkst. 19.30 62. Starptautiskais Kannu kinofestivāls sāksies "pa īstam" – ar smalkiem ļaudīm, kino biznesa eliti, Francijas kultūras augsti stāvošiem ierēdņiem, lūgtiem "celebrities" un akreditētiem profesionāļiem. Festivāls turpina būt ne tikai kino industrijas galvenais notikums, bet arī Francijas nozīmīgākais kultūras festivāls ar nieka budžetu 20 miljoni eiro – vairums šīs summas ir Francijas kultūras institūciju dotācija.

Nav attaisnojušās aizdomas, ka krīze un ekonomiskā recesija būs paplicinājusi Kannu festivāla apmeklētāju skaitu. "Uz aci" cilvēku ir daudz, tikpat daudz kā citus gadus  -  festivālā akreditēti 4000 žurnālistu, kas cītīgi klabina preses centrā jau no agra rīta. Ko viņi tur klabina/grabina cits jautājums – šodien festivāla ritms salīdzinoši ir ļoti relaksēts – tikai pāris preses konferences, tikai divi oficiālie seansi presei un, jā, protams, svinīgā atklāšanas ceremonija.

Kā rakstīts un stāstīts, pirmo reizi šī festivāla vēsturē par atklāšanas filmu izvēlēta trīsdimensiju animācija – studiju "Disney"/"Pixar" produkts  "Augšp"/"Up". Nu ir tā reize, lai prese varētu justies neprātīgi smalki. Atšķirībā no atklāšanas ceremonijas viesiem, kas filmu skatīsies vakarā, žurnālisti to jau ir redzējuši.

Asprātīga, arī skumja filma, kurai, iespējams, nemaz nebūs tik viegli atrast mērķauditoriju. Filmas galvenais varonis ir kāds onkulītis – Fredriksena kungs, kura laimīgo dzīvi ar sieviņu līdz pat viņas nāvei, filmas autori izspēlē kustīgās bildēs desmit filmas sākumā. Seko stāsts par īgnā un būtībā jau savus sapņus – teiksim, aizbraukt uz Dienvidameriku-, nerealizējuša kunga otro elpu, jauno dzīvi. Milzīgs gaisa balonu saišķis uznes Fredriksena kungu debesīs un tālāk arī uz Dienvidameriku tieši tajā brīdī, kad viņu ir atnākuši savākt pansionāta darbinieki. Tāds stāsts – par vecumu, pazaudētiem sapņiem, pagājušo dzīvi un iespējamību to atgūt.

Par bērnu filmu "Augšup" grūti nodēvēt, kaut arī gaisā uzlidojušā namiņā būs paslēpies kāds skauts – vientuļš, apaļš puika, kurš kopā ar Fredriksena kungu piedzīvos raibumraibas dēkas.  Animācijas filmā trīsdimensiju efekti ir izspēlēti patiesi spēcīgi – mežonīgas ainavas, dulli pārlidojumi, cīņa ar "ļauno" – retu dzīvnieku skeletu kolekcionāru, kurš mīt aizvēsturiskā cepelīnā, protams, Dienvidamerikā. Autori ir atraduši vietu arī izteiksmīgiem dzīvnieciņiem (krāšņam putnam, intelektuāliem suņiem), kas, protams, rotā katru animācijas filmu, un, iespējams, ir tie varoņi, kas varētu filmai piesaistīt skatītājus, kuri ir jaunāki par sirmgalvi Fredriksenu.

Pirmizrādi var nodēvēt par veiksmīgu. Žurnālistiem  "Augšup" patika, tie smējās, dzīvi reaģēja uz jokiem, pirms tam, protams,  nofotografējoties ar personīgajiem mobilajiem telefoniem. Ir taču smieklīgi sēdēt ar trīsdimensiju brillēm uz ģīmja. Turklāt brīdis bija vēsturisks! Kannu festivāla atklāšanas dienā ar tādām neviens nav sēdējis.

Filma Rīgā būs jau augustā, ar ko es mūs apsveicu. Tagad, draugi, došos klausīties Izabellas Ipēras uzrunu tautai. Šī ģeniālā franču aktrise (žūrijas komandā arī itāliete Azija Ardžento, turks Nuri Bilge Dželians, kura filma "Trīs pērtiķi" skatāma kino Rīga, u.c.). vada lielā konkursa žūriju. Viss tikai sākas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja