Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Izcili autori un arī lasītāju atmiņas

Uz lekciju un sarunu ciklu Nobela ēnā īpaši gaidīti seniori

Vairāki izcili Latvijas literāti dažādos vēstures posmos bijuši soļa attālumā no nominācijas Nobela prēmijai literatūrā. "Šie ir pirmie, kas šajā sakarā nāk prātā, lai gan ir arī citi," par Raini, Edvartu Virzu, Imantu Ziedoni, Vizmu Belševicu un Knutu Skujenieku saka Imanta Ziedoņa bibliotēkas vadītāja Ance Caune. Tieši par šo "lielisko piecnieku" bibliotēkā (Rīgā, Sporta ielā 2) šovasar notiks sarunu cikls Nobela ēnā.

Cikls sāksies šodien, 4. jūnijā, plkst. 16, kad Raiņa un Aspazijas muzeja vecākais eksperts Jānis Zālītis piedāvās lekciju par Raini. 11. jūnijā (arī plkst. 16, tāpat kā visi pārējie cikla pasākumi) literatūrzinātnieks Arnis Koroševskis stāstīs par Knutu Skujenieku, savukārt 18. jūnijā literatūrzinātniece, literatūras kritiķe Anda Kubuliņa runās par Vizmu Belševicu. 2. jūlijā literatūrzinātnieks Viesturs Vecgrāvis analizēs Edvarta Virzas dzīvi un daiļradi, bet 9. jūlijā literatūrzinātniece Eva Eglāja-Kristsone vadīs lekciju par Imantu Ziedoni. Visas lekcijas ir bez maksas, taču tām būtu labi pieteikties iepriekš, zvanot pa tālruni 26935526.

Ziedoņa bibliotēkas vadītāja uzsver, ka īpaši uz šo sarunu ciklu aicināti interesenti no senioru vidus. Viņi lielākoties ir lekcijās apskatīto autoru laikabiedri, tāpēc varēs dalīties arī savās atmiņās par tālaika dzīvi un kultūrtelpu. A. Caune norāda, ka Nobela ēnā iecerēts arī kā projekts, kas seniorus integrē sabiedriskajās norisēs un Ziedoņa bibliotēkas pasākumos. Papildus diskusijai, kas noslēgs katru lekciju, apmeklētāji tiks aicināti piedalīties attiecīgā rakstnieka daiļrades ieskaņošanā audioierakstā. "Vēlāk šos ierakstus publiskosim un izplatīsim – senioru biedrībās, bibliotēkās u. c. Senioriem, kas šajā ierunāšanā būs iesaistījušies visaktīvāk, dāvināsim ekskursiju (ar visu transportu) uz Imanta Ziedoņa muzeju Murjāņos," A. Caune stāsta par ieceri, kuru līdzfinansē arī Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrības integrācijas programma.

Ziedoņa bibliotēkā cikls Nobela ēnā ir pirmais lielais notikums kopš tās nesenās oficiālās reģistrēšanās kā bibliotēkai. A. Caune atklāj, ka, vadoties pēc cikla apmeklētāju atsaucības, kaut kas līdzīgs notiks arī turpmāk – pavisam noteikti būs sarunu vakari par autoriem un īpašām kultūras personībām. "Šobrīd rit tāds kā bibliotēkas inkubācijas periods," A. Caune smaida un stāsta, ka šovasar bibliotēka turpinās attīstīt tās telpās izvietoto izlaušanās istabu Ziedoņa klase, strādās pie projekta Kanona stunda, kurā jaunieši varēs iepazīt Latvijas kultūras kanona vērtības, kā arī būvēs savu fizisko pamatīgumu un bibliotēkas krājumu, lai jau rudenī varētu uzņemt apmeklētājus ne vien pasākumos, bet arī ikdienā, kā lasītājus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja