Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

K.Sunī būs skatāma Eiropas dokumentālo filmu programma

Jūlija nogalē Saulkrastos 22 dalībnieki no dažādām Eiropas Savienības valstīm jau otro reizi Latvijā pulcēsies starptautiskajā dokumentālo filmu veidotāju seminārā "ESoDoc 2008" (European Social Documentary). Semināra mērķis ir atbalstīt jaunos dokumentālo filmu veidotājus, kuri veido filmas par cilvēktiesību, sociālajiem un vides aizsardzības jautājumiem.

"ESoDoc" ir piedalījušies vairāki Latvijas režisori un producenti — Kaspars Goba, Krista Vāvere, Ilona Bičevska un Sandijs Semjonovs. Šogad seminārā Latviju pārstāv Kristīne Briede. "EsoDoc 2008" organizē ZeLIG dokumentālā kino, televīzijas un jauno mediju skola (Itālija) sadarbībā ar Latvijas partneriem — dokumentālā kino un foto apvienību ELM MEDIA, ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Nacionālā Kino centra un Rīgas Domes atbalstu.Semināra nedēļas laikā plašākai publikai tiek piedāvāta sociālo dokumentālo filmu programmu kinoteātrī K.Suns, bet nozares profesionāļiem — ESoDoc pasniedzēju vadītas meistarklases Nacionālajā Kino centrā. Filmu programmā iekļautas gan ESoDoc dalībnieku, gan ZeLIG dokumentālā kino, televīzijas un jauno mediju skolas studentu filmas. Ieeja uz filmu seansiem — brīva.

Programma
23. jūlijs

19.00 Āfrikāņu ābece (61’)
Vecvecāki (35’)

21.00 Sarkanā ledusskapja ceļojums (52’)


24. jūlijs

19.00 Sarkanā ledusskapja ceļojums (52’)

21.00 Āfrikāņu ābece (61’)
Vecvecāki (35’)

ĀFRIKĀŅU ĀBECE
(African Spelling Book)
Režisors Angelo Loy
Āfrikāņu ābece ir divdesmit 3 minūšu garu filmu apkopojums, ko veidojuši Kenijas galvaspilsētas Nairobi ielas bērni. Filmas režisors iedvesmu guvis no bērnu rakstītajiem stāstiem. Katrs stāsts atspoguļo bērnu izjūtas par dzīvi Kenijā un ļauj ielūkoties viņu pasaulē. Filmā radītais Āfrikas portrets ir traģisks, komisks, brīnišķīgs un dzīvīgs.
Filmas veidošanā piedalījās apmēram astoņdesmit ielas bērnu, kas bija apguvuši videokameras lietošanas pamatus un profesionāļu vadībā paši uzņēma un samontēja filmu. Filmu veido divdesmit filmas, kas, izmantojot alfabēta burtus, aplūko kādu no bērnu izvēlētajām tēmām – “T” ir par Tradīciju un tajā vecmāmiņa un mazmeita apspriež sieviešu apgraizīšanu, “S” ir Skaistums, ko viena no meitenēm atrod vietējā kafejnīcā….


SARKANĀ LEDUSSKAPJA CEĻOJUMS
(Journey of a Red Fridge)
Režisori: Lucian Muntean, Natasa Stankovic
Stāsts par 17 gadus veco Hari Rai, kurš dzīvo nelielā ciemā Himalaju kalnos un viņa neparasto ceļojumu.
Hari Rai ir Pokharas Vadības universitātes students, no mācībām brīvajā laikā viņš strādā par nesēju, lai varētu samaksāt par studijām un dzīvošanu. Lai arī Hari ir ļoti jauns, viņam jau ir 3 gadu pieredze, nesot tūristiem piederošas mantas augšup un lejup pa kalniem. Šoreiz viņa darbs ir aiznest milzīgu sarkanu Coca-Cola ledusskapi līdz tuvākajai pilsētai.
Četru dienu ceļojuma laikā atklājas Hari iekšējā pasaule, sapņi un cerības.
No terasveida laukiem un augļu kokiem līdz kalniem, kurus grezno 8000 m augstas virsotnes, no karstajiem avotiem līdz kalnainām aramzemes nogāzēm, no budistu tempļiem līdz ciemiem ar salmu jumtiem, visam kontrastējot ar sarkano Coca-Cola ledusskapi, kas apdraud šīs neskartās ainavas. Ceļojums aizved no personīgā pie vispārīgā, no kalnu skaistuma pie pilsētas drūzmas un pūļiem.


KĀ ES ESMU
(Wie Ich Bin)
Režisori: Ingrid Demetz, Caroline Leitner, Daniel Mazza
“Es esmu kā eremīts uz salas, “ tā Patriks raksta par savu autisko dzīvi, ko viņš izdzīvo ieslodzīts pats savā ķermenī.
Ar domātāja gudrību un pusaudzim raksturīgajiem sapņiem un bailēm Patriks mūs ved savā pasaulē un ļauj uz īsu mirkli ieskatīties viņa izjūtās.

VECVECĀKI
(Grosseltern)
Režisore: Nicole Scherg
Režisore atgriežas pie saviem vecvecākiem. Vienkāršs viņu dzīves vērojums pāraug stāstā par divu kopā novecojošu cilvēku ziedošanos un savstarpējo atkarību, pārmaiņām un nemainīgumu, vientulību un dalīšanos.
Filma parāda divu sirmgalvju ikdienas rūpes, viņu izturību un apņēmību un izdzīvošanas stratēģijas. Viņu dzīves vērojums liek domāt par ekstenciāliem jautājumiem, jautājumiem, ko skatītāji sev uzdod paši.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja