Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Miris aktieris Oļegs Jankovskis

Šorīt vienā no Maskavas klīnikām 66 gadu vecumā no pērn konstatētā aizkuņģa dziedzera vēža komplikācijām miris ievērojamais krievu teātra un kino aktieris, PSRS Tautas skatuves mākslinieks Oļegs Jankovskis. Smalkjūtīgs, humoru mīlošs, ironisks, inteliģents cilvēks, lielisks un neatkārtojams, neaizvietojams mākslinieks.

Jankovskis dzimis 1944. gadā, Saratovā, kur arī absolvēja teātra skolu. Pēc pieciem darba gadiem provinces teātrī talantīgo jaunekli ar inteliģenti smalkajiem sejas vaibstiem uzaicināja uz Maskavas Ļeņina komjaunatnes teātri, kuru pasaulē pazīst kā režisora Marka Zaharova radīto zīmolu Ļenkom. Oļegs Jankovskis bija šī teātra viena no spožākajām zvaigznēm. Pirms mēneša viņš savā teātrī piedalījās Gogoļa Precību izrādē, pēc izrādes, kā liecina viņa ilggadējā partnere teātrī un kino Inna Čurikova, sirsnīgi un neformāli atvadoties no teātra ar vārdiem; "jūtu, ka ir pienācis laiks pasapņot". Vēl nesen, aprīlī, Jankovski apciemoja Roberts de Niro savas vizītes laikā Maskavā un piedāvāja draugam jebkura veida palīdzību, ieskaitot ārstēšanu.

Jankovskis kino nospēlējis gandrīz 100 lomas. Pirmo – padomju laikos populārajā spiegu gabalā Šķēps un vairogs/Ščit i meč (1968), sekoja darbi tādās skatītāju iemīļotas filmās kā Dienēja divi biedri/Služiļi dva tovarišča (1968), Spogulis/Zerkalo (1975, režisors Andrejs Tarkovskis), Parastais brīnums/Obiknovennoje čudo (1978, rež. Marks Zaharovs), Tas pats Minhauzens/Tot samij Mjungauzen (1979, Zaharova režija), Lidojumi sapnī un īstenībā/Poļoti vo sņe i najavu (1983), Nostaļģija/Nostalgie (Tarkovska šedevrs, 1983), Kreizcera sonāte/Kreicerova sonata (1987), Nogalināt pūķi/Ubiķ drakona (1988, atkal Zaharova darbs), Pase/Pasport (1990), Cara slepkava/Careubivec (1991), Mīlnieks/Ļubovņik (2002) un daudzās daudzās citās. Filmējies arī Francijā, Ungārijā, Zviedrijā. Pērn Jankovskis pārsteidza ar ārkārtīgi neparastu "ļaunā Komarovska" tēla interpretāciju Nobela prēmijas laureāta Borisa Pasternaka romāna Doktors Živago televīzijas versijā.

Savas divas pēdējās kinolomas Jankovskis radīja 2008. gada vasarā/rudenī – Valērija Todorovska muzikālajā traģikomēdijā Stilīgie/Sķiļagi un burtiski aizvakar Kannu kinofestivālā pasaules premjeru piedzīvojušajā Pāvela Lungina vēsturiskajā drāmā Cars/Carj, kur Jankovskis, būdams jau smagi slims, ģeniāli notēloja Ivana Bargā idejisko pretni – mūku Filipu. Filips ir vārds arī Jankovska vienīgajam bērnam, - dēlam, kas arī nodarbojas ar režiju un pēc izskata ir tēva "kopija".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja