Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Notiks Gunāra Bībera grāmatas Astoņas lekcijas atvēršanas svētki

Piektdien, 15. martā, plkst. 18.00 kinoteātra Splendid Palace Mazajā zālē notiks Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) emeritētā profesora un goda doktora Gunāra Bībera grāmatas Astoņas lekcijas par drāmu, traģēdiju un komēdiju, Ibsenu un Brehtu atvēršana. Grāmata tapusi izdevniecībā Neputns.

Profesors Gunārs Bībers ir leģenda vairākām studentu paaudzēm. Astoņas lekcijas ir daļa no viņa lasītā kursa Drāmas teorija aktieru specialitātes studentiem Latvijas Kultūras akadēmijā 2000. gada rudens semestrī, kad tās tika ierakstītas magnetofona lentā. 2020.–2021. gadā lekcijas tika atšifrētas un izveidots manuskripts, kas ietver lekcijas par drāmas kompozīcijas pamatelementiem, traģēdiju, komēdiju, drāmu, to specifiku un žanriem, kā arī divas ievadlekcijas par Henriku Ibsenu un Bertoltu Brehtu – diviem dramatiķiem, kuriem profesors savā dzīvē pievērsis īpašu uzmanību. Lekcijas ir studiju kursa daļa un vienlaikus – ieskats būtiskos jautājumos drāmas teorijā un vēsturē. Lekciju teksts ir rediģēts, atsakoties no vārdu atkārtojumiem, liekvārdiņiem, pauzēm, tomēr nav mēģināts to pārvērst literāri gludā tekstā.

Teātra režisors, LKA profesors Elmārs Seņkovs atminas: “Gunārs Bībers vienmēr pret studentiem izturējās ar cieņu, runāja ar mums kā ar lieliem māksliniekiem, vienmēr ļoti gatavojās lekcijām. Patiesībā katra viņa lekcija bija vesels priekšnesums – tai ir dramaturģija, un ir noslēgums.” Tie, kas klausījušies Gunāra Bībera lekcijas un jau paguvuši iepazīties ar grāmatu, atzīst, ka, to lasot, iespējams “dzirdēt” profesora balsi un izteiksmi, atsaukt atmiņā profesora humora izjūtu un ironiju. Savukārt tie, kas nav lekcijas dzirdējuši, grāmatā iepazīsies ar ievadu drāmas pamatprincipos.

Atklāšanas pasākumā apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt grāmatas fragmentus profesora Gunāra Bībera studentu, šobrīd Latvijā labi zināmu aktieru un režisoru, lasījumā, kā arī ieraudzīt profesoru divos video fragmentos – 1999. gadā tapušajā dokumentālajā filmā Lekcija par profesoru (režisors Krišs Ozols) un Andreja Verhoustinska un Raimonda Brieža veidotajā sarunā ar profesoru 2024. gada 7. martā.

Grāmatas tapšanā iesaistītā komanda: redaktors – Raimonds Briedis, literārā redaktore – Ligita Bībere, konsultante – Līga Ulberte, korektore – Juta Ance Ķirķis, dizains – Klāvs Priedītis.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja