Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sākas Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls 2Annas

Sācies Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls 2Annas, kas norisināsies no 28. maija līdz 3. jūnijam kinoteātros Kino Citadele, Splendid Palace un KSuns, informē festivāla producente Amanda Boka.Pirmajās divās festivāla dienās notiks ekskluzīvs, pasaulē pirmās interaktīvās filmas seanss un lekcija, būs skatāma Eiropas Kinoakadēmijas filmu programma Short Matters! un avangarda pioniera Jonas Mekas filmas.

Kaila sieviete, daudzdzīvokļu nams liesmās, pakaļdzīšanās, un tu esi tas, no kā atkarīgs, kas notiks tālāk - interaktīvās filmas Kinoautomāts (Kinoautomat, Čehoslovākija, 1967) darbība apstājas deviņas reizes, liekot auditorijai izvēlēties starp diviem iespējamiem turpinājumiem, ar īpašām pultīm un dzīva cilvēka vadītu performanci skatītāji balso par filmas turpinājumu, nosakot varoņu likteņus. Kinoautomāts  ir pasaulē pirmā interaktīvā filma - melnā komēdija. Filma kopš pirmizrādes demonstrēta vien dažas reizes, vienmēr kā ekskluzīvs notikums.Filma Kinoautomāts Rīgas Starptautiskajā īsfilmu festivālā 2Annas tiks izrādīta tikai divos seansos - 28. un 29. maijā plkst. 19 kinoteātrī Kino Citadele.29. maijā plkst. 17 Kino Citadele notiks interaktīvā kino eksperta, Londonas SMARTlab pētnieka, Latvijā pazīstamā Kristofera Heilsa lekcija divās daļās. Pirmajā daļā Kristofers Heilss ievadīs interaktīvā kino vēsturē, bet otrā daļa veltīta ieskatam mūsdienu tehnoloģijās, ļaujot lekcijas dalībniekiem ne tikai izprast, kā tas darbojas, bet arī pašiem piedalīties filmas tapšanā. Pirmo reizi uz Latvijas kinoteātru ekrāniem nonāk arī prestižās Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominēto īsfilmu skate – iniciatīva, kam dots nosaukums Short Matters!, uzsverot īsfilmu lomu pasaules kino industrijā un mākslas kino procesos. Filmu kolekcijā iekļauti darbi, kas pērn, Kinoakadēmijas pārstāvjiem viesojoties dažādos Eiropas īsfilmu festivālos, izraudzīti kā kandidāti gada labākās īsfilmas apbalvojumam. Darbi variē no skarba dokumentālisma līdz intīmai jūtu psiholoģijai, no futūristiskiem šausmu filmu cienīgiem atribūtiem līdz nevainīgām bērnu rotaļām un amizantām sadzīves ainiņām. Tie ir gan 2011. gada nozares debitanti, gan jau iepriekš Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominētie un šīs balvas ieguvēji.Filmu programmas Short Matters! Rīgas Starptautiskajā īsfilmu festivālā 2Annas būs skatāmas 28., 29. maijā un 2. jūnijā kinoteātrī Splendid Palace.

Lietuviešu izcelsmes režisors Jonas Mekas radošo darbību izvērsis Ņujorkā, jo sevišķi 1950.-1970. gados, un filmas Latvijā mītošajai publikai ir praktiski nezināmas. Viņa pilnmetrāžas un īsfilmās spilgti izpaužas individuālais autora rokraksts, vienlaikus kalpojot par liecību laikmeta mākslas un kultūras norisēm. Filmās redzamas tādas masu kultūras zvaigznes kā Džons Lenons ar sievu Joko Ono, Salvadors Dalī un Endijs Vorhols, kas bijuši Mekas līdzgaitnieki un labi draugi.

Akcentējot Jonas Mekas darbu izteikto autentiskumu to saturā un radīšanas formā, festivālā 2Annas filmas būs skatāmas no to autentiskajām 16 milimetru kopijām. Jonas Mekas meistardarbus varēs vērot divos seansos 28. un 29. maijā kinoteātrī Splendid palace.

Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla 2Annas programma pieejama mājas lapā www.2annas.lv.

Festivālu rīko filmu studija Urga un TJN Annas 2. Festivālu atbalsta: Rīgas Dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Čehijas Republikas vēstniecība Rīgā, Kino Citadele, Splendid Palace, Ksuns, Autobrava, TNT. Informatīvais atbalsts: Satori, Diena, Veto, LR3, Radio Naba, LNT, Kanāls 2, Riga This Week, Market Media, EuroAWK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja