Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Skats no rīsu bļodiņas

31.jūlijā — pirmizrāde producentu grupā HansaMedia tapušajam videostāstam par mūsdienu Ķīnu — Ķīna: baiļu faktors

Cik cilvēku dzīvo jūsu Latvijā? — videostāsta Ķīna: baiļu faktors uzņemšanas grupai, braucot uz lidostu, vaicā taksists. Kad, noapaļojot uz augšu, nosaukti divi ar pusi miljonu, viņš mīļi pasmaida un salīdzina to ar mazu rīsu bļodiņu. Taksists nevar atrast nevienu Pekinas rajonu, kurš būtu tik mazs kā Latvija.

Ko rīsu bļodiņa zina par rīsu lauku? Kāda ir mūsdienu Ķīna? "Kāpēc pasaule Ķīnu uztver tikai kā lielu fabriku?"  neiziet no prāta kāda ķīniešu jaunekļa jautājums Future Shots dokumentālo filmu programmā. Skumjā intonācija neslēpa — viņam nav noslēpums, ka daudzi cilvēki pasaulē Ķīnu asociē ar lētu gumijas čību smārdu, nevis ar Konfūciju.

Filma, kas nav filma


"Es kā autors centos konfrontēt savu subjektīvo skatījumu, līdzšinējo pieredzi ar Ķīnā piedzīvotajām situācijām. Manai paaudzei Ķīna kā baiļu faktors ienāca agrā bērnībā. Būs karš ar Ķīnu. Ar to arī sākās Ķīna: baiļu faktors. Vēlāk katrai paaudzei priekšplānā izvirzījies cits baidīšanās faktors: ķīniešu mafija filmās, ķīniešu emigrācija Rietumos, ķīniešu preces un ekonomika... nemitīga baidīšana" — filmas autors Ilmārs Latkovskis uzsver, ka pretendē tikai uz subjektīvu skatījumu šīs pasaules lielvaras virzienā, jo, viņaprāt, Ķīnu nevar iepazīt ne divās nedēļās, ne piecdesmit gados.

Filmā sastaptie cilvēki: latviešu fotogrāfe Zane Mellupe, kura Šanhaju pazīst kā savu kabatu un bez kuras azarta un valodas zināšanām uzņemšanas grupa būtu taustījusies kā pa tumsu. Džekijs un Bobijs — tēvs un dēls, kas organizē Ķīnas lēto preču tirdzniecību uz ASV. Sagaida tikšanās arī ar latviešiem, kuriem jau ir sava pieredze Ķīnā — arhitektu Pēteri, kura sieva ir moderna un enerģiska šanhajiete Džūna, Ilmu — Austrālijas latviešu arhitekti, kura ķīniešiem māca savienot tradicionālo ķīnisko un moderno stilu, Jāni Lovniku, Latvijas vēstnieku Ķīnā, un Inesi Lielmani — skandalozā romāna Šanhajas mīlulīte tulkotāju. I.Latkovskis vairākkārt uzsver, ka, filmējot materiālu, nav bijusi iecere radīt filmu. Precīzāk — Ķīna: baiļu faktors būtu jādēvē par Ķīnas ceļojuma videopiezīmēm vai dokumentālu videostāstu. "Žurnālists cenšas visus faktus pielāgot savai iepriekš iedomātai teorijai, cenšas visus iebāzt "Prokrusta gultā". Mēs, lai gan bija iepriekšējie priekšstati par Ķīnu, tomēr jutāmies brīvi," — tā I.Latkovskis.

Sagurušu pārcilvēku skats


Materiālu ir veidojušas divas grupas — Viss notiek grupa filmēja lielpilsētu dzīvi Šanhajas un Pekinas apkārtnēs, bet žurnālista Arņa Šablovska un Ķīnas pazinēja Pētera Pildegoviča vadītā grupa iepazina Ķīnas provinces. Arī Dienai radās iespēja šo rakstu par Ķīnu: baiļu faktors "neiebāzt Prokrusta gultā". Pilnīgi neparedzēta ir situācija, kad cienījamais sinologs P.Pildegovičs, pārskrējis ar acīm preses relīzi, neslēpj, ka toņkārta, kādā tiek runāts par Ķīnu, viņam bieži atgādina pačalošanu pie kafijas tases. "Bailes, mafija…" — tas nav viņa redzējums — lasāms Ķīnas pazinēja sejā. P.Pildegovičs ir pārliecināts, ka jāmaina intonācija un uztveres stereotipi ceļojumu aprakstos kopumā. Viņam nav pieņemami, ka Latvijā tie bieži tiek rakstīti no "sagurušu pārcilvēku pozīcijām" — nīgri un sīkumaini. "Raksta par kaut kādām blaktīm lētās viesnīciņās. Bet vai tas ir galvenais, ko tajā pilsētā var redzēt? Vai tāpēc bija kaut kur jābrauc? Blaktis var atrast tepat," retoriski vaicā sinologs, atgādinādams, ka olimpiskā Pekina 400 gadu ir bijusi divu dinastiju galvaspilsēta un tajā ir ārkārtīgi daudz arhitektūras pieminekļu. Bēdīgi slaveno Ķīnas sliktās kvalitātes stereotipu P.Pildegovičs komentē ar piemēru no savas dzīves, kas ilgāku laiku pavadīta Ķīnā — Sjiņhua ziņu aģentūrā, arī Latvijas vēstniecībā. Viņa velosipēdam divas reizes nozagts zvaniņš, jāuzmanās arī no kabatzagļiem, jā, tiešām esot tendence paputināt ārzemniekus, jā, nācies nopirkt botas, kam īkšķis drīz vien līdis ārā, bet šai negatīvajai pieredzei viņš pretī liek aizkustinošo skatu, kāds paveras agri no rīta, braucot ar vilcienu, gar nolīdzinātajiem rīsus laukiem. "Pieci no rīta, bet laukos jau rosās cilvēki," P.Pildegovičs novērojis, ka Ķīnas zemnieki savā dzīvē ievēro konfuciānisma principu — agri ej gulēt un agri celies. Par viņu tikumu un darba kvalitāti sinologs nešaubās.

Ķīna: baiļu faktors 31.jūlijā LTV7 plkst.20.05

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja