Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tīģeris ar dvieli pār plecu

 Klajā nākusi Māras Zālītes grāmata bērniem Mamma un tētis kūrortā.

"Paklau, bērni! Vai mamma un tētis jums ir stāstījuši, cik traki un briesmīgi, cik jocīgi un brīnumaini viņiem ir gājis kūrortā? Nav stāstījuši? Laikam vēl nav gadījies brīvāks brītiņš," tā tiek pieteikta rakstnieces Māras Zālītes grāmata bērniem Mamma un tētis kūrortā ar Tīģera un Žirafes parādīšanos viņu dzīvē ("Mamma raustīja ausu ļipiņas un koda pirkstos. (..) Tātad tas nebija sapnis? Tātad tā bija īstenība!").

Pirmajā prozas darbā bērniem Tango un Tūtiņa ciemos (izdevniecība Liels un mazs, 2011) Māra Zālīte rakstīja par divu sunīšu ceļojumu pa jūrmalciemiem. Viņu raksturus grāmatas autore bija noskatījusi no saviem četrkājainajiem mīluļiem. Vai arī jaunā darba galvenajiem tēliem Mammai un Tētim ir kādi prototipi? – apjautājos. "Gribētu atbildēt, kā rakstnieki to mēdz grāmatu priekšvārdos, – visi notikumi un personas šajā darbā ir izdomāti. Ja kādam viena vai cita situācija šķiet pazīstama, tad tā ir tikai sagadīšanās! Bet laikam nevarēšu šo burvīgo formulu izmantot," atklāj rakstniece.

Samalt rūpes

"Tie ir vispārināti tēli," uzsver Māra Zālīte, jo ik pa laikam visām mammām un tētiem vajadzētu kaut kur aizbraukt, lai pievērstos tikai viens otram un atcerētos, cik ļoti viņi viens otru mīl, vai, kā rakstīts šajā grāmatā, "Mamma un Tētis vēlējās pabūt divatā, jo bez atelpas viņiem bija vajadzīga arī salabšana. Abi bija mazliet sastrīdējušies". Lai atpūtas brauciena murrājošās gaisotnes dzirnavās tiktu samaltas visas viņu ikdienas rūpes un raizes.

Grāmatas autore uzskata, ka "var jau visu laiku izdomāt jaunus pūķus un rūķus, kaķus un zaķus, un citplanētiešus, bet par pašiem tuvākajiem – mammu un tēti – bērniem rakstīts visai maz, bet bērniem vajag arī zināt, kas notiek tuvākajā apkārtnē – ģimenē, ko jūt viņu mammas un tēti, jo bērniem gribas būt iesaistītiem un līdzdalīgiem". Šī Māras Zālītes izdomātā dzīves pasaka katram lasītājam atklāsies citādi. Mamma un tētis kūrortā uzrunās ne tikai bērnus, bet arī pieaugušos, kas sapratīs humoru un zemtekstus.

Čempions basketbolā

Bērni šajā grāmatā parādās vien savu vecāku domās un līdzpaņemtajās bildītēs. Viņu prototipi ir visi četri Māras Zālītes mazbērni. "Krišjānis – oho! – ir skolas čempions basketbolā. Tieši tāpat, kā reiz biju es. Mūsu dvīņi Marats un Emīlija jau prot lasīt. Četru gadu vecumā! Tiesa gan, es sāku lasīt jau trijos gados," par saviem bērniem stāsta viņas sarakstītās grāmatas Tētis. "Katei, mūsu mazulītei, ir jau četri zobi, un viņa..."

"...un Kate protestē," atklāj Māra Zālīte, kura trīsgadīgo mazmeitiņu Kati šajā grāmatā ir attēlojusi divus gadus senā pagātnē. "Viņa bija ļoti dusmīga, ka rakstīts, ka viņai ir tikai četri zobi. "Man ir daudz zobu!" viņa teica," atstāsta grāmatas autore, kuras radītās dzīves pasakas pirmsākumi ir meklējami viņas pašas piedzīvotā ceļojumā. Pasaku vispirms stāstījusi meitas dvīņiem. "Kad būs grāmata?" apvaicājies viens no viņiem.

Gaisīgi un rotaļīgi

Pirms pāris gadiem Māra Zālīte kopā ar savu vīru ir uzturējusies kādā kūrortā, kur skaistās reklāmas bildītēs dažādi dzīvnieku tēli aicinājuši doties uz spa. Šo musinātāju vidū bijis arī Tīģeris, ģērbies baltā halātā un ar pārmestu baltu dvieli pār plecu, kurš viņai ir iepaticies vislabāk. "Tu viņu redzēji? Jā, es viņu redzēju. Tiešām? Nu, ja! Re, kur ir viņa fotogrāfija!" notikušo sarunu ar saviem mazbērniem atceras rakstniece. "Šis stāsts bērnus ierosināja uz dažādiem zīmējumiem, kuri būs jāparāda Unai," saka Māra Zālīte. Una Leitāne ir darba Mamma un tētis kūrortā ilustratore un dizainere. "Mākslinieces darbiem piemīt gaisīgums un rotaļīgums, kas bija nepieciešams šim tekstam," par savstarpējo saskaņas punktu stāsta grāmatas autore. Tas parādās gan tīģerkrāsas augstpapēžu kurpēs ar sarkanām zolītēm, gan arī iespaidīgajā dejas zāles naksnīgajā ainā.

Noturēt līdzsvaru

Saviem mazbērniem Māra Zālīte stāsta gan pašas izdomātas pasakas, gan citu radītus darbus. "Es cenšos lasīt priekšā latviešu grāmatas, pārsvarā klasiku, ko es daru līdzsvaram, jo viņus, protams, interesē arī visas tās krāsainās, šausmīgās grāmatas, kuras vecāki mēģina ierobežot, bet no kurām nevar glābties, jo, ieejot jebkurā lielveikalā, šī industrija gāžas tev virsū," atklāj Māra Zālīte, kura uzskata, ka bērniem ir jāļauj sajust pašiem, kas ir un kas nav vērtīgs.

"Galvenais ir balanss," ir pārliecināta autore, kura šo principu ievēro arī savas daiļrades radīšanas procesā. Pēc autobiogrāfiskā romāna Pieci pirksti (apgāds Mansards, 2013) pabeigšanas viņa pievērsusies pasakai par mammu un tēti kūrortā, lai nedaudz atpūstos pēc smagumu cilāšanas. Patlaban Māra Zālīte strādā pie Piecu pirkstu turpinājuma, kas iznāks nākamajā gadā. "Es esmu pilna ar to, nekam vairāk manī pašlaik nav vietas," piebilst rakstniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja