Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Venēcijas festivālā uzvar filma „Cīkstonis”

Par 65. Starptautiskā Venēcijas kinofestivāla uzvarētāju un galvenās balvas „Zelta lauva” ieguvēju ir kļuvusi amerikāņu režisora Darena Aranofska filma „Cīkstonis” („The Wrestler”) – dramatisks stāsts par novecojošu, profesionālu cīkstoni, kurš par spīti mediķu aizliegumam izvēlas nāvi „ringā”. Filma, ko Venēcijas festivāla 11 dienu ilgajā maratonā izrādīja jau pašā sacensību izskaņā, ir iezīmējusi triumfālu aktiera Mikija Rurka atgriešanos.

80.gadu zvaigzne, kas pirms gadiem piecpadsmit atstāja novārtā savu sekmīgo kinokarjeru, ļaujoties dažādām atkarībām, ir spoži pierādījis savu profesionālo formu ar lomu, kurā saskatāmas arī līdzības ar viņa paša dramatisko dzīvesstāstu un karjeras līknēm.

Kaut Mikijs Rurks nav saņēmis pelnīto balvu par labāko vīrieša lomu, taču tieši viņa satriecošais, personiskais un pat fiziski iespaidīgais tēlojums ir nodrošinājis filmai uzvaru. Turklāt profesionāļi uzstājīgi prognozē, ka viņš jau ir drošs kandidāts uz „Oskara” balvu nākamā gada sākumā. „Šī ir mana visu laiku vismīļākā filma un loma,” Rurks, kura fiziskajā veidolā būs grūti atpazīt 80.gadu zvaigzni, atzinās presei.

Mikija Rurka „vietā” par labāko aktieri tika atzīts itālis Silvio Orlando par lomu filmā "Džovannas tēvs" („Il Papa di Giovanna”/ „Giovanna's Father”) – aizkustinošā vēstījumā par tēva apmātību – mīlestību pret savu vienīgo meitu, kura izcieš sodu par slepkavību. Par labāko aktrisi ir atzīta Dominika Blāna franču filmā „Citi” ("L'Autre"/ "The Other One") – stāstā par pusmūža sievietes vientulības un greizsirdības pieredzi.

„Sudraba lauvu" par labāko režiju ir saņēmis krievu režisors Aleksejs Germans juniors par filmu „Papīra karavīrs” („Paper Soldier") – sirreālu, traģikomisku skatījumu uz 60.gadu kino stilistiku un tās paaudzes ideāliem, kas sagatavoja pirmā cilvēka lidojumu kosmosā.


Paralēlajā sekcijā Orizzonti („Horizonti”) žūrija atzīmēja teju 8 stundas garo filipīniešu filmu „Melanholija” („Melancholia”) un dokumentālo filmu par ASV intelektuālo „bomžu” komūnu „Zem jūras līmeņa” („Below Sea Level”, rež. Dž.Rosi).

Lasiet vēl par Venēcijas kinofestivālu:

Raksts par Adriāno Čelentāno filmu Jupidū

Raksts par Alekseja Germana jun. filmu Papīra karavīrs

Raksts par festivāla gaitu Svīņi un sekss

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja