Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vīvi Luika. Ēnu teātris

Apgāds Mansards izdevis igauņu rakstnieces Vīvi Luikas godalgoto romānu Ēnu teātris, informēja apgāda pārstāvis Arvis Ostrovskis:

Par romānu Ēnu teātris Vīvi Luika 2011. gadā saņēmusi Igaunijas Republikas kultūras balvu, arī balvu par labāko ceļojumu literatūras darbu, taču grāmata ir daudz vairāk nekā ceļojumu apraksts, atmiņas vai cita parasta žanra darbs. Romānu no igauņu valodas tulkojusi un plašu priekšvārdu sarakstījusi Rūta Karma, grāmatas dizaina autors ir Zigmunds Lapsa.

Ēnu teātris no mūža ainām veido “skaistu, raibu kamolu”, tas rāda dzīvi kā svētceļojumu uz Romu, kur viss lēni un grūti, taču nenovēršami iegūst savu vietu un jēgu, bet cilvēks — briedumu, viedumu, vienkāršību, galu galā — pats sevi. “Uz teātri es aizgāju vēlāk un turpināju to apmeklēt; pat tad, kad šis teātris izjuka, es esmu uz to gājusi. Pat Romā es esmu gājusi uz šo teātri. Tikai bija kāda atšķirība: Berlīnē šis teātris atradās vienā zināmā ēkā, tam bija adrese, un bija skaidrs, uz kurieni jāiet, bet Romā tas mājoja te šur, te tur. Tu varēji tajā nonākt jebkurā laikā, un luga, ko tur rādīja, bija tevis paša dzīve,” grāmatā raksta Vīvi Luika.

Vīvi Luika (Viivi Luik, 1946), viena no izcilākajām igauņu rakstniecēm, mūža un daiļrades ceļa pirmajā pusē rakstīja galvenokārt dzeju, taču nu jau vairākus gadu desmitus ir plaši pazīstama prozā — katrs viņas romāns tiek ievērots, lasīts, apspriests, tulkots citās valodās. Tiem vielu autore smeļas pati savā dzīvē, sasniedzot lielus vispārinājumus un dziļumus. 2009. gadā Mansards izdeva Vīvi Luikas dzejas izlasi No smaga prieka Guntara Godiņa atdzejojumā, savukārt 2013. gadā – rakstnieces sarunu ar igauņu žurnālisti Hedi Rosmu grāmatā Es esmu grāmata (tulk. Rūta Karma). Latviski tulkoti un plaši pazīstami arī Vīvi Luikas romāni Septītais miera pavasaris (tulk. Anna Žīgure) un Vēstures skaistums (tulk. Rūta Karma).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja