Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aicina kļūt par mākslas mediatoriem starptautiskā projektā

Cilvēkus, kuru tuvinieku lokā ir cilvēks, kuru skārusi demence un interesē mākslas pasaule, aicina kļūt par vienu no desmit laikmetīgās mākslas mediatoriem, starptautiskajā projektā Pārmaiņu aģenti: mākslas mediācija kā saruna.

Latvijas Laikmetīgā mākslas centrs un Fonds atvērtai sabiedrībai DOTS piedalās starptautiskā projektā Pārmaiņu aģenti: mākslas mediācija kā saruna, kas paredz izglītot desmit mākslas mediatorus, kuru pieredzē ir saskarsme ar cilvēkiem, kurus skārusi demence. 

Laikmetīgā māksla izaicina domāt, ceļ gaismā arī sarežģītas tēmas un ļauj iepazīt to cilvēku dzīvi un pieredzi, ar kuriem mēs ikdienā nesatiekamies. Lai veicinātu izpratni par laikmetīgo mākslu un rosinātu sarunas, ir nepieciešami palīgi – mākslas mediatori. Šoreiz aicināti atsaukties cilvēki, kuru tuviniekus ir skārusi demence, un kuri būtu gatavi iesaistīties šajā projektā, kļūstot par mākslas mediatoriem. Desmit izvēlētie mediatori saņems bezmaksas apmācības un sadarbībā ar jauno mediju mākslinieci Annu Priedolu veidos mākslas darbu, kas būs veltīts Latvijas senioru garīgajai veselībai un labklājībai. Turklāt programmas absolventi varēs strādāt Latvijas Laikmetīgās mākslas centra organizētās izstādēs, saņemot atlīdzību.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs un Fonds atvērtai sabiedrībai DOTS piedalās starptautiskā projektā Pārmaiņu aģenti: mākslas mediācija kā saruna, kura mērķis ir paplašināt izpratni par laikmetīgo mākslu kā sabiedrību iesaistošu un sarunā balstītu radīšanas procesu, ņemot vērā vietējās sabiedrības vajadzības un aktualizējot tai būtiskas tēmas. Tas tiek īstenots četru valstu ietvaros, sadarbojoties piecām organizācijām: Kultūras fondam (Helsinki, Somija), Tallinas Pilsētas muzejam (Tallina, Igaunija), Tenstas Mākslas telpai (Stokholma, Zviedrija), Latvijas Laikmetīgās mākslas centram un Fondam atvērtai sabiedrībai DOTS (Rīga, Latvija). Projektu līdzfinansē Eiropas Savienības programma Radošā Eiropa.

Katrā no projekta dalības valstīm taps mākslas darbs, māksliniekam sadarbojoties ar mākslas mediatoriem. Latvijā mākslas mediatori strādās ciešā sadarbībā ar jauno mediju mākslinieci Annu Priedolu, kopā veidojot mākslas darbu Dairy Diaries jeb Piena dienasgrāmatas kā audiovizuālas dienasgrāmatas un datu vizualizācijas, kurās tiks iepazīta un attēlota ar demenci sirgstošo senioru ikdiena un uztveres procesi, sociālpolitiskās realitātes un cilvēcisko attiecību interpretācija. Pievērsīsim uzmanību arī vēl vienai svarīgai tēmai – vai ir viegli būt senioram Latvijā, sevišķi ar kaut nelieliem kognitīviem traucējumiem.

Mākslas mediatori savā būtībā ir izstādes gidi, kas iedziļinoties konkrētajā mākslas projektā vai izstādē un balstoties katrs savā pieredzē, rosina ieinteresētos apmeklētājus uz sarunu par mākslas darbu un tā tēmu. Šie cilvēki asistē skatītājiem, izgaismo neredzamās dimensijas jeb "tulko" mākslas darbus, tādējādi bagātinot mākslas projekta vai izstādes apmeklējuma pieredzi, ļaujot no tā gūt vairāk. 

Pieteikumi jāiesniedz elektroniski līdz 17. februāra plkst. 23.59 uz e-pasta adresi [email protected], e-pasta tēmā norādot Pārmaiņu aģenti vai pa pastu adresējot Mārai Žeikarei, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, Alberta iela 13, Rīga, LV-1010 (pasta zīmogs 17.02.2021.) Pēc projekta termiņa iesniegtie pieteikumi netiks izvērtēti.

Pieteikumā ir jāietver:  CV (vēlams, bet ne obligāts) vai neliels apraksts par sevi, minot vecumu, dzīvesvietu, valodu zināšanas un nodarbošanos; motivācijas vēstule, kurā jānorāda pamatojums darboties šajā projektā un sava pieredze ar cilvēku, kuru skārusi demence.

Plašāka informācija par projektu un pieteikšanos atrodama Latvijas Laikmetīgās mākslas centra www.lcca.lv un Fonda atvērtai sabiedrībai DOTS www.fondsdots.lv mājaslapās.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja