Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Andreja Upīša muzejs aicina uz tikšanos ar mākslinieci Džemmu Skulmi

28. aprīlī plkst. 17 Andreja Upīša memoriālajā muzejā Brīvības ielā 38–4, Rīgā, izstādē Oto Skulme. Andrejs Upīts. 1905. notiks saruna ar mākslinieci Džemmu Skulmi, informēja muzeja pārstāve Sanita Kossoviča.

Līdz 27. maijam A. Upīša muzejā skatāma izstāde Oto Skulme. Andrejs Upīts. 1905., kurā eksponētas Oto Skulmes veidotās dekorāciju un kostīmu skices A. Upīša lugas 1940. gada iestudējumam Dailes teātrī.

Māksliniece Džemma Skulme aicina uz sarunu muzejā, atceroties tēva, scenogrāfa Oto Skulmes darbību Dailes teātrī no 1926. līdz 1947. gadam.

“Oto Skulme bija oficiāli leģitimēts par Eduarda Smiļģa konsultantu skatuves gleznošanas lietās. Bet ar savām raksturīgi tvertajām, domāt un darboties ierosinošajām skicēm viņš arī aktieriem bija neaizstājams palīgs, padomdevējs, mākslinieks – pedagogs. Ar savu mieru, optimismu, taktu, ar savu iejūtu ik situācijā un prasmi palīdzēt viņš bija paraugs stājā un uzvedībā. Un Skulmes humors un viņa lieliskā prasme stāstīt! Tās ir ar zeltu neatsveramas īpašības. Laikmetu viņš nolika kā uz delnas, tipu viņš uzbūra kā skulpturālu figūru. Raksturu viņš parādīja ar savas izteiksmīgās sejas mīmiku. Domāju, ja pēc daudziem gadiem pēkšņi būtu jāatsauc atmiņā kāds veidots, aizmirsts tēls, tad šai ziņā vislabāk palīdzētu viens acu uzmetiens Skulmes zīmētai skicei,” tā mākslinieku savās atmiņās raksturojusi aktrise Emīlija Bērziņa.

Gleznotājs, scenogrāfs, grāmatu grafiķis un pedagogs Oto Skulme (1889–1967) veidojis vairāk nekā 250 izrāžu māksliniecisko ietērpu dažādos Latvijas teātros. 20. gadu sākumā kubisma iespaidā veidojis monumentalizētas dekorācijas. Vēlāk, lai radītu dinamisku telpu, iluzori glezniecisko dekorāciju apvienojis ar telpiskām platformām. Ar ātru darbības vietu un atmosfēras maiņu pratis panākt uzveduma vienlaidus plūdumu.

1940. un 1945. gadā Dailes teātrī O. Skulme veidojis dekorāciju un kostīmu skices A. Upīša lugām 1905. un Spartaks.

Ieejas maksa pasākumā 2 EUR.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja