Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Atvērtu plaukstu lielumā. Galerijā Māksla XO skatāma mākslinieka Romāna Korovina personālizstāde

Mazais formāts viltīgi caurdur skatītāja sirdi kā adata. Atklāta mākslinieka Romāna Korovina miniatūru izstāde Ceļš starp priedi un krūmu.

No 14. maija galerijā Māksla XO būs skatāma mākslinieka Romāna Korovina personālizstāde Ceļš starp priedi un krūmu. Viņš darbojas dažādos medijos, laikā gaitā nosveroties par labu vienam vai otram izteiksmes līdzeklim. Pirms gada mākslinieks tika nominēts Purvīša balvai 2019 par savu ekspozīciju Meistars Vu un Meistara Lī satori izstāžu zāles Arsenāls Radošajā darbnīcā – fotogrāfiju sērijā viņš izstāstīja stāstu par divu iztēlotu dzenbudisma meistaru dzīvi no dzimšanas brīža līdz nāvei, par viņu draudzību, skološanos jeb ceļu uz apgaismību, sāncensību šī procesa laikā, tēliem, ko viņi sastop savā ceļā, kā arī rezultātu.

Romāna Korovina jaunākajā personālizstādē būs redzamas viņa radītās miniatūras glezniecībā. "Lielais formāts uzspridzina skatītāju visā augumā kā granāta, bet mazais formāts viltīgi caurdur viņa sirdi kā adata. Līdz asarām," uzskata mākslinieks, ar kuru satiekamies īsu brīdi pirms gaidāmās ekspozīcijas atklāšanas. Tās tiluldarbs ir diptihs, kas sastāv no diviem vienādas formas darbiem piecpadsmit reiz divdesmit viena centimetra izmērā. "Tie ir atvērtu plaukstu lielumā," norāda Romāns Korovins. Viņa miniatūras pa gabalu ir grūti saskatāmas visās niansēs, gleznas skatītāju vilktin velk sev klāt, līdz viņš apstājas un kaut kas notiek. "Vai arī nenotiek," bilst mākslinieks.

 

Sēdi mājās un strādā!

Jau kopš studiju laikiem Latvijas Mākslas akadēmijā Romānam Korovinam darbu skices ir šķitušas interesantākas par pašiem darbiem, jo galarezultāts nereti apaug ar dažādām detaļām un pašā procesā ir daudz amatniecības. Tu krāso, krāso un vienā brīdī aizmirsti, ko krāso. "Savukārt miniatūra glezniecībā ir kā operācija, kurā svarīga ir katra pirkstu un otas kustība," uzsver mākslinieks un vērš uzmanību uz to, ka viņa radītās miniatūras ir jāskatās triju darbu garuma kopsummas vai izstieptas rokas attālumā. Vārdu sakot, mākslu šajā ārkārtējās situācijas laikā drīkst pielaist sev tuvāk nekā cilvēkus. Tieši ārkārtējās situācijas dēļ viņa personālizstādes atvēršana tika pārcelta no marta uz maiju.

"Tas ir tāpat, it kā tu kā līgavainis atbrauktu savā baltajā čaikā un saņemtu ziņu, ka nekādu kāzu nebūs. Falšstarts," salīdzina Romāns Korovins. Šie divi mēneši ir bijuši piemēroti māksliniekiem, lai radītu. Nekur neej, sēdi mājās un strādā! Viņš pats ir gleznojis līdz brīdim, kad beigušies audekli. "Es skrēju un meklēju, bet nekur nebija!" atklāj mākslinieks un atzīst, ka pilsētā ir juties kā filmas uzņemšanas laukumā. Ielas bez automašīnām un ierastās steigas un alkatības – visu ķert un grābt. Viņš ir ievērojis visus drošības pasākumus, bet abstrahējies no pārmērīga informācijas daudzuma par Covid-19 tēmu, jo, līdzko tu ielaid to savā telpā, tā sāc burbuļot un apstājies, saka Romāns Korovins.

 

Bez pretenzijām

Vairākas no šīm divu mēnešu laikā tapušajām miniatūrām ir aplūkojamas arī Romāna Korovina personālizstādē un mijas ar iepriekš radītajām. Tās visas ir sagrupējušās diptihos un triptihos. "Diptihā ir sākums un beigas (un attiecības starp tiem), bet triptihā ir sākums, darbība un atgriešanās punktā, ar ko viss sākās. Ar to arī viss beidzas. Tu esi mainījies, bet palicis turpat," paskaidro mākslinieks.

Galerijas Māksla XO pirmās zāles kreisajā pusē ir izstādīti darbi par lauku tēmu, bet labajā pusē – par pilsētas tēmu. Caur šo miniatūru aleju skatītājs nonāk otrajā zālē kā sava veida templī. Tajā ir eksponēti seši darbi, kuros viens priekšmets (grāmata) pārvēršas par otru (vāzi) un atgriežas savā iepriekšējā izskatā.

"Tā ir kā mantra," atzīmē Romāns Korovins, iepazīstinot ar personālizstādi Ceļš starp priedi un krūmu. Savā daiļradē viņam patīk atsperties no reālām lietām un nenodoties tukšam formālismam – asfalts, krūmi, elektrības stabi vai paklājs pie kaimiņu dzīvokļa durvīm, kas ir ticis izmazgāts un kļuvis gaišāks, pat ja gala variantā tas būs tikai plankums viņa miniatūrā. Mākslinieks uzsūc sevī apkārtesošo informāciju un savos darbos piepeld tuvāk te realitātes, te abstrakcijas krastam. "Man patīk, ka glezniecība nedižojas – es esmu glezniecība, es māku tā un šitā! Šitā būs pavisam skaisti! Man patīk, ka glezniecība ir bez pretenzijām un stāsta stāstus," rezumē Romāns Korovins.

 

Romāns Korovins

Personālizstāde Ceļš starp priedi un krūmu

Galerijā Māksla XO līdz 15. jūnijam 

Top komentāri

Rozmarīns
R
Izstāde - ļoti, ļoti. <3
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja