Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Biennāle, atspēriens un Eiropas māksla

Cēsīs ieradusies ceļojoša Eiropas jauno mākslinieku izstāde

Pirms 18 gadiem Parīzes piepilsētā Monrūžā aizsākās starptautiska mākslas biennāle Eiropas jaunrade (JCE jeb Jeune Création Européenne). Tā tika izveidota, lai sniegtu atspēriena iespējas jaunajiem māksliniekiem un veicinātu viņu popularitāti plašākā mērogā nekā tikai mītnes zemē. Biennālē iesaistītās valstis apņēmušās stimulēt laikmetīgās mākslas un kultūras attīstību Eiropā. Biennāles centrālā aktivitāte ir ceļojoša mākslas darbu izstāde, un dalībai tajā katra valsts ikreiz atlasa astoņus daudzsološākos jaunos māksliniekus. Viņu darbus izvērtē starptautiska žūrija, kas arī nokomplektē ceļojošo izstādi, kura turpmāko divu gadu garumā apceļo iesaistīto valstu galerijas un mākslas centrus. Kopumā ekspozīcija šādi mēro 5850 km.

Latvijas pārstāvji JCE biennālē piedalās jau otro reizi, un biennāles un ceļojošās izstādes norisi mūsu valstī organizē Vides risinājumu institūts sadarbībā ar Monrūžas pašvaldību un Kaņepes Kultūras centru. Cēsu Zinātnes, mākslas un gastronomijas centrs Brūzis šovasar kļuvis par JCE biennāles 2017–2019 izstādes trešo pieturas vietu un no 29. jūnija līdz pat 29. jūlijam (verot durvis no otrdienas līdz svētdienai) aicina ikvienu mākslas interesentu iepazīties ar 56 jaunās paaudzes mākslinieku darbiem no septiņām Eiropas valstīm – Itālijas, Portugāles, Francijas, Dānijas, Rumānijas, Spānijas un Latvijas.

Kā stāsta izstādes galvenie kuratori – Monrūžas pašvaldības pārstāvji Francijā –, izstādes kaleidoskops iezīmē jaunākās vēsmas Eiropas mākslā, kā arī uzdod jautājumus: vai māksla ir universāla? Vai pastāv tāds koncepts kā Eiropas māksla? Vai mākslinieka daiļradi definē valsts, kuru viņš vai viņa pārstāv?

Latviju šīgada biennālē pārstāv mākslinieki Andrejs Lavrinovičs, Mētra Saberova, Sandra Strēle, apvienība GolfClayderman, Rūdolfs Štamers, Zīle Ziemele, Raitis Hrolovičs un Toms Harjo. Viņus dalībai izstādē izraudzījās mākslas ekspertu žūrija: mākslas zinātnieks un kurators Kaspars Vanags, māksliniece Maija Kurševa, Mūkusalas Mākslas salona kuratore Diāna Barčevska, scenogrāfs un kurators Alberto Di Džennāro, kā arī JCE biennāles kurators Latvijā Dāvis Kaņepe. Latvijas mākslinieki izstādē piedāvā radīt pasauli kā žilbinošu, švīkstošu TV ekrānu, un viņu daiļradē vērojami elementi no mūsdienu sabiedrības jeb, kā to definē viņi paši, – jaunās pasaules.

Līdz ar JCE biennāles izstādes atklāšanu arī Cēsu Vecais alus brūzis sācis jaunu posmu ceļā uz pārtapšanu par Zinātnes, mākslas un gastronomijas centru, nograujot liekās sienas starp brūža kompleksu un Cēsu pils parku. To vietā beļģu mākslinieks Vilems Boels radīs 9 x 11 m lielu instalāciju Sancho Don’t Care – modernizētu vējdzirnavu konstrukciju, kas reaģē uz saules atstaroto gaismu un vēju, kā arī uzsver būvlaukumu lomu vietradē.

Sīkāk par JCE biennāli – www.biennalejce.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja