Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Iemīlēt Rīgu kā līgavu

Leons Balodis kā piecus pirkstus pazīst Rīgas dūmakas un ikvienu diennakts stundu

Senākā zināmā Rīgas panorāma izdota Bāzelē 1550. gadā Sebastiāna Minstera grāmatā Kosmogrāfija jeb Visu zemju apraksts. Gravīru darinājis Hanss Hāzentēters. Kompozīcijā dominē Sv. Jēkaba, Doma un Sv. Pētera baznīca, Rīgas Ordeņa pils un rātsnams. Gadsimtu gaitā Rīgas panorāmas kļuvušas par romantizētu pilsētas simbolu. Tikai retajam rīdziniekam vai pilsētas viesim ienācis prātā, ka Rīgas panorāma mainījusies līdz nepazīšanai, bet tās dominantes stāv savā vietā kā stāvējušas.

Pilnmēness uz gaiļa astes

Četrdesmit septiņus gadus Rīgu fotogrāfijās dokumentējis Leons Balodis. Fotogrāfijas klasiķa darbs nule kā vainagojies apjomīgā izdevumā - fotogrāmatā Rīga. Panorāmas. Grāmatas atvēršanas dienā Leons Balodis teica: "Esmu gandarīts. Piedzimu pāķos, Zantē, gribēju mācīties par gleznotāju vai liela kuģa kapteini, bet nonācu Rīgā, sāku to fotografēt un visu mūžu daru to tāpēc, ka esmu latviešu fotogrāfs. Vilis Rīdzenieks bija pirmais, Roberts Johansons, tad nāca Voldemārs Upītis, un tagad esmu es. Cits neviens Rīgu nav kapitāli fotografējis. Es šajā darbā esmu ielicis visu savu varēšanu."

Leons Balodis pazīst katru Rīgas kvadrātmetru, ķer agros saullēktus un rieta stundas, aizrautīgi pēta gaismas maiņas, pilsētu vasaras svelmē, sarmotās dienās, ziemas saltumā. Dvēselē un savos darbos fotomākslinieks ir gaismas mednieks, viņš sagūsta starus un ieliek tos savās fotogrāfijās. Visa Leona Baloža dzīve ir pakārtota fotogrāfijai, jo reizēm bijis jāstrādā divdesmit četras stundas diennaktī. Kolēģi saka - Balodis ikvienā diennakts stundā jebkurai vietai atrod nebijušus rakursus, strādā kā īsts mākslinieks. Kurš gan cits var pateikt, kurā dienā un minūtē tikai reizi gadā pilns mēness sēž Sv. Pētera baznīcas gailim uz astes? Leonam Balodim ir šāda fotogrāfija, un viņš smej: "Patents pieder man, un es to brīdi neatklāšu, tikai pateikšu, ka tas ir oktobrī. Mēnesi nevar kontrolēt, šajā notikumā var būt pat 40 minūšu nobīde no "grafika", debesis var klāt mākoņi, visādi var būt."

Balodis rāda iemūžināto reto veiksmes mirkli - pilnmēness kā uztupies uz Pēterbaznīcas, bet Daugavas pretējā pusē tajā brīdi riet saule, kas atmirdz Pēterbaznīcas pulkstenī: "Mans fotoaparāts vienmēr ir gatavībā, un, kamēr varēšu fiziski, tikmēr iešu un bildēšu. Rīgu nevar ne pārtaisīt, ne uzfrišināt, ne pazemot. Tā vienmēr ir skaista, un tikai skaistu es to gribu parādīt."

Paliks pēc kārumiem

Leona Baloža fotoarhīva vienības jau tuvojas vienam miljonam. Albumā Rīga. Panorāmas ievietotie darbi tapuši desmit gadu laikā - 320 lappusēs 460 analogo fotogrāfiju, kādu nav nevienam citam fotogrāfam. Te arī gandrīz metru garas atlokāmas Rīgas panorāmas. Vērtīgais izdevums nācis klajā ar nozīmīgu a/s Capital atbalstu (sirsnīgs fotomeistara paldies akciju sabiedrības valdes priekšsēdētājam Ivaram Putniņam, Jelgavas tipogrāfijai, izdevuma mākslinieku komandai un Baltijas Foto servisam).

Fotogrāmata ir profesionāls dokumentāls reprezentācijas izdevums, kuru Rīgas viesi aizvedīs līdzi kopā ar Rīgas balzamu, Laimas konfektēm, Lāču maizi, Dzintara kosmētiku. Kārumlietas apēdīs un izlietos, bet albums pasaulē nesīs vizuāli apstiprinātu vēsti - Rīga ir skaistākā pasaules pilsēta!

Izdevuma teksta (četrās valodās - latviešu, krievu, angļu un vācu) autors ir dzejnieks Jānis Rokpelnis: "Grāmata ir fotostāsts par Rīgu, tās namu fasādēm un pilsētas ainavu. Leonam Balodim, kurš piedalījies simtiem izstāžu, saņēmis augstas godalgas un apbalvojumus, nekā skaistāka pasaulē par Rīgu nav. Viņš kā savus piecus pirkstus pazīst Rīgas miglas un dūmakas, gadalaikus un ikvienu diennakts stundu. Tāpat kā vidzemnieks Ojārs Vācietis, kurzemnieks Leons Balodis Rīgu iemīlējis kā līgavu, un šī mīlestība ir stipra un noturīga."

Iecere jūras albumam

Nepārspētais Latvijas dabas fotogrāfs Andris Eglītis atzīst: "Kaut neesmu Leona Baloža skolnieks, nevienu dižāku un nopietnāku Rīgas tēmas atainotāju fotogrāfijās nepazīstu. Nez vai kāds viņu pārspēs. Balodis ir mūsu klasiķis, mūsu vecmeistars. Viņš dzīvo pašā Rīgas sirdī un vienmēr atrod īsto laiku, nepieciešamo gaismu un pareizo vietu, no kuras top Rīga neatkārtojamos rakursos. Jauns censonis to nemaz nevar izdarīt. Vēl man patīk Leona Baloža jūras - tāpat kā Rīgā, arī te viņš zina īsto vietu, laiku un rakursu, kādā parādīt jūru."

Leona Baloža fotoalbums Mana Rīga izdots 1983. gadā, 2001. gadā - Rīgas dzimšanas gadā - fotomākslas cienītāji ātri vien izpirka izdevumu Rīga dimd. Ar fotoalbumu Rīga. Panorāmas Leons Balodis noslēdzis fototriloģiju par Rīgu.
Vecmeistara iecere ir izdot fotoalbumu par jūru: "Rīgu un jūru sāku fotografēt vienlaikus - 1966. gadā. Kad gribu atpūsties no Rīgas, dodos pie jūras. Baltijas jūra lēnām iet bojā. Izdevums būtu kā stop variants - stāsts par to, kas palicis Dzintarjūras krastos šajā mirklī."

Izziņai - fotogrāmatas Rīga. Panorāmas veidotāju komanda: fotogrāfs Leons Balodis, teksta autors Jānis Rokpelnis, mākslinieki Aivars Sprūdžs, Rauls Liepiņš. Izdevējs a/s Capital. Izdevuma cena grāmatnīcās ap 70 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja