Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ikdienas horeogrāfija festivālā Survival K(n)it

Šī gada mākslas festivāls Survival Kit ir papildināts ar burtu "n" nosaukumā un pievērsies adīšanas tēmai

Ar Irānas kurdu mākslinieka Džamila Kamangera performanci ceturtdien, 3. septembrī, plkst. 15 tiks atklāts laikmetīgās mākslas festivāls Survival K(n)it, kas norisināsies jau septīto reizi. Pretī Ministru kabineta ēkai Somijā dzīvojošais mākslinieks pērļošanas tehnikā izadīs bēgļu ceļošanas dokumentu. Savukārt plkst. 18 pie Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas sāksies lietuviešu mākslinieces Egles Budvītītes performance Horeogrāfija skrienošiem vīriešiem.

Festivāla centrālais notikums ir laikmetīgās mākslas izstāde bijušajā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkā Krišjāņa Barona ielā 14, kuras durvis būs atvērtas no 4. līdz 20. septembrim. "Sajūta kā Franca Kafkas labirintos," par grāmatu krātuves vajadzībām izbūvētajām palīgtelpām teic projekta kuratore Solvita Krese. Ekspozīcijā piedalīsies 40 mākslinieku no Latvijas un ārvalstīm, kurus Survival K(n)it organizatori aicinājuši meklēt radoši alternatīvus izdzīvošanas modeļus, reflektējot par lokāli un globāli aktuālām sociālām tendencēm.

"Mēs diezgan ilgi diskutējām, vai turpināt festivālu kā Survival Kit vai citā veidā, taču šogad nolēmām spert starpsoli un paspēlēties ar nosaukumu," stāsta kuratore. Vārdu "kit" pasākuma rīkotāji ir papildinājuši ar burtu "n", un tagad tas tulkojams kā "adīt". Tas ir stāsts par ikdienišķu darbību un mazo lietu spēku ietekmēt sabiedrībā nozīmīgus procesus. Vēsture ne reizi vien ir parādījusi, ka tās var izraisīt pat globālus notikumus. "Metaforiski runājot, nomucis valdziņš var radīt zemestrīci," viņa piebilst.

Ceļojuma piezīmes

Šogad Solvitai Kresei ir bijusi iespēja doties izpētes braucienā pa Skandināviju, kura atskaņas būs saklausāmas festivālā. "Man bija pierakstīts pilns bloknots ar gūtajiem iespaidiem," atklāj kuratore, kura veido Baltijas un Ziemeļvalstu mākslinieku izstādi, kas nākamā gada martā tiks atklāta Kijevā. 23. septembrī Ukrainas galvaspilsētā notiks Ievas Epneres audiovizuālā performance Gaidot atgriežamies gaismu, kuru pirms tam varēs noskatīties Baltajā naktī laikmetīgās mākslas centra kim? teritorijā.

Survival K(n)it 7 izstādē būs redzami leģendārās zviedru mākslinieces un režisores Marijas Luīses Ēkmanes zīmējumi, kuros ir parādīta sievietes ikdiena. "Ar lielu humora pieskārienu," uzsver Solvita Krese. Bijušajā bibliotēkas ēkā būs eksponēti amerikāņu mākslinieka Deivida Bērnstaina darbi no pannu lāpstiņām, kas pārveidotas ir ieguvušas jaunas asociācijas un nozīmes. Izstādes noslēguma dienā, 20. septembrī, notiks Deivida Bērnstaina performance Marmora cilvēks.

Caur ikdienas horeogrāfiju izstādē tiks parādīti arī "lielie notikumi" – Beļģijā dzīvojošais baltkrievu mākslinieks Jura Šusts piedāvās video, kurā puisis ar meiteni no paklājiem izsit putekļus. "Ja aiztaisa acis, izklausās pēc šāvieniem," savos iespaidos dalās kuratore. Savukārt igauņu māksliniece Flo Kasearu ir dokumentējusi, kā meistari maina jumtu: ņem nost vecās skārda loksnes un loka kā papīra lidmašīnas, lai varētu tās nosēdināt uz zemes. "Politisko notikumu kontekstā šis process raisa trauksmes sajūtu," piebilst Solvita Krese.

Eventuāli ekvivalenti

Katru gadu Survival Kit notiek citā vietā, kura uz festivāla laiku tiek atkarota mākslai. "Tieši uz šīs pašas ielas, uz kuras mēs atrodamies patlaban, 2009. gadā bija daudz bankrotējušu veikalu ar uzrakstiem "Izīrē"/"Pārdod", un radās doma aizpildīt šo krīzes radīto tukšumu," sarunā ar KDi atceras Solvita Krese. Nākamajās reizēs izstādes ir notikušas kādreizējās Tabakas fabrikas teritorijā Miera ielā 58, bijušās Rīgas Raiņa 8. vakara (maiņu) vidusskolas ēkā Ģertrūdes ielā 32 un citās tajā brīdī neizmantotās telpās pilsētā.

"Mēs izvēlamies tās vietas, kam ir jauna satura potenciāls," akcentē kuratore, kuras organizētā festivāla stratēģija paredz ik gadu iezīmēt jaunu tukšo telpu segmentu Rīgā, sasaistot to ar pilsētas attīstības tendencēm, kļūdām, alternatīviem scenārijiem. Pērn Survival Kit norisinājās Vāgnera zālē un bijušajā tekstilrūpnīcā Boļševička. Šī izvēle tika komunicēta kā vēstījums, ka Rīgā vēl aizvien nav laikmetīgās mākslas muzeja un koncertzāles: "Tie bija divi eventuāli ekvivalenti, kas aicināja runāt par šo institūciju trūkumu."

Jau kādu laiku tiek apdzīvota jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka Mūkusalas ielā 3, kura ilgus gadus ir bijusi dažādu diskusiju centrā, taču festivāla uzmanības lokā ir cita tēma. "Mēs būvējam jaunas lielas celtnes, bet kas notiek ar vietām, kuras mēs atstājam? Kāda būs to nākamā funkcija? – tie ir jautājumi, kurus mēs mēģinām uzdot caur bijušās bibliotēkas telpu apgūšanu šogad," stāsta Solvita Krese. Viņa cer, ka kādreizējā grāmatu krātuve Krišjāņa Barona ielā nepazudīs kā kultūras pieturas punkts pilsētas kartē.

Survival K(n)it 7
Laikmetīgās mākslas festivāls
Bijušajā LNB ēkā 4.–20.IX
www.survivalkit.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja