Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Jāpagaida vien līdz jūnijam

Zināmi Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles mākslinieki.

"Rīga ir ideāla vieta biennāles rīkošanai," pirms gada Dienai teica Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles jeb RIBOCA galvenā kuratore Katerina Grega. Nekas nav mainījies – biennāle būs, kuratore jau sniegusi klausītājiem savu lekciju, bet interesenti gaida 2. jūniju, kad deviņās vietās Rīgā būs redzami mūsdienu mākslinieku darbi no visas pasaules, daļa no tiem veidoti tieši Rīgas biennālei. Ja vēl pērn K. Grega lēsa, ka dalībnieku skaits varētu būt starp 50 un 70, šobrīd dalībai ir akceptēti 99 mākslinieki ar 113 darbiem. 

Iepriekš jau ziņots par biennāles aktivitātēm, tomēr ir svarīgi savākt vienuviet informāciju par tās norisēm. Sadarbībā ar RIBOCA rīkotājiem Diena regulāri informēs par biennāles aktualitātēm, māksliniekiem, kā arī lekcijām un citiem pasākumiem biennāles ietvaros – gan pirms tās oficiālās atklāšanas, gan visā tās laikā. 

 

Iedzīvinātās telpas
Par biennāles galveno norises vietu izraudzīta bijusī Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēka, kur jau bijuši mēģinājumi īstenot mākslas projektus – pērnruden tur īslaicīgi iemājoja festivāls Survival Kit. Iecerēts, ka šai ēkā norisināsies arī daļa no biennāles pasākumu programmas –  mākslinieku, kultūras darbinieku un vadošu starptautisku pētnieku referāti, lekcijas un performances. Dažādi mākslas pasākumi un festivāli ir notikuši arī bijušajā tekstilfabrikā Boļševička Ganību dambī 30, kam gan vēstures līkločos bijuši visdažādākie nosaukumi – Bufalo apavu fabrika, Latvijas Kokvilna, Tekstilniece un citi, tāpēc ir skatītāji, kurus Boļševičkas nosaukums kaitina, bet tāds tas iegājies sarunvalodā. Lai nu kā, paskarbā pamestās fabrikas vide ir pierādījusi savu piemērotību mākslas aktivitāšu rīkošanai. Boļševičkas teritorijā atrodas arī angārs ar mākslinieka Andra Eglīša darbnīcu, kas arī kļūs par vienu no biennāles norises vietām. 

Biennāles aktivitātes plānotas vēl vienā industriālā objektā – bijušajā Krīgsmana korķa fabrikā Lāčplēša un Satekles ielu stūrī, kur kādu laiku bija iemājojusi Sapņu fabrika, bet tagad attīstās mecenātu Dinas un Jāņa Zuzānu mākslas centrs Zuzeum. Sporta ielā 2, kur reiz atradās saldumu fabrika Laima, tagad mīt kim? Laikmetīgās mākslas centrs, jauno uzņēmumu kopiena un radošās darbnīcas, arī iezīmēta biennāles kartē. Par urbānās kultūras un mākslas rajonu veidojas Andrejsala, un, lai arī netiks īstenots savulaik te paredzētais Laikmetīgās mākslas muzeja projekts, tomēr uz biennāles laiku māksla ienāks gan īpatnējā peldošā telpā, gan noliktavās un instalāciju veidā arī brīvā dabā. Pilnīgi atšķirīga telpa ir ievērojamā latviešu būvuzņēmēja un XX gadsimta sākuma mecenāta Kristapa Morberga dzīvoklis, kas laika gaitā saglabājies neskarts un kuru vēl joprojām grezno pirmskara interjera autentiskās parketa grīdas, griestu ornamenti un gleznojumi, vitrāžas, podiņu krāsns un Rīgā pirmā dušas kabīne, kas izklāta ar polihromi glazētiem podiņiem. Visbeidzot RIBOCA1 izies arī ārpus Rīgas – iemājos 1977. gadā celtajā Dubultu stacijā, kas jau vairākus gadus tiek izmantota mākslas projektiem. Mākslas darbus izstādīs ne tikai stacijā, bet arī tuvējā mežā un pludmalē.  

Izraudzītās norises vietas, kas lielākoties ir ēkas, kuras netiek izmantotas atbilstoši sākotnējam mērķim, sasaucas ar šogad izvēlēto RIBOCA tēmu "Viss bija mūžīgs, līdz pārstāja tāds būt", kas aizgūta no Alekseja Jurčaka tāda paša nosaukuma grāmatas. Svarīgi arī, ka ēkas lielākoties atrodas ne vairāk kā 20 minūšu gājiena attālumā cita no citas.

 

Ķīmiķe un māksliniece
Jau krietni pirms biennāles oficiālā sākuma notiek Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles pasākumu cikls, kura mērķis ir veicināt interesi par laikmetīgo mākslu. Biennāles pasākumu programmu veido apvienība Kolektīvs – kuratore Zane Zajančkauska un dizainere Ilze Kalnbērziņa–Prā. Programmā ietilpst mākslinieku lekcijas, performances, debates, darbnīcas, filmu seansi. Piemēram, interesentiem jau bija iespēja noklausīties K. Gregas lekciju par dažādām mākslas biennālēm pasaulē. Šo ceturtdien, 12. aprīlī, pulksten 16.30 plānots nākamais pasākums – mākslinieces un ķīmiķes Siselas Tolāsas bezmaksas lekcija angļu valodā, kas norisināsies Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā Jelgavas ielā 1 un veltīta ožas nozīmei mākslā un ikdienā. Māksliniece dalīsies savā pieredzē, runājot gan par īstenotajiem projektiem, gan par iesāktajiem, kas veltīti ožas pasaulei, kā arī sīkāk pastāstīs par gaidāmo darbu, kas tiks īstenots Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles ietvaros.

Mākslinieces interese par ožas maņu aizsākās 1990. gadā, pētot ožas nozīmi dažādās zinātnes jomās, mākslā, dizainā un citās disciplīnās. Laika gaitā S. Tolāsa ir izveidojusi smaržu un smaku arhīvu, kas sastāv no 7000 eksemplāriem, viņas veiktie pētījumi ir novērtēti ar daudzām vietējām un starptautiskām stipendijām, kā arī atzinībām un balvām. Lekcijas ietvaros Rīgā S. Tolāsa aicinās izvērtēt mūsu attiecības ar maņu, smaku uztveri, informē RIBOCA pārstāve Inese Dābola.


Pirmā Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle

- Biennālē piedalīsies 99 mākslinieki, to skaitā 10 kolektīvi.

- Gandrīz trešdaļa dalībnieku ir no Baltijas valstīm un gandrīz 70% – no Baltijas reģiona (Polijas, Zviedrijas, Dānijas, Somijas un Vācijas).

- Piedalīsies arī mākslinieki no visas pasaules – Korejas, Argentīnas, Venecuēlas, Kolumbijas un Dienvidāfrikas, kā arī Krievijas, Beļģijas, Nīderlandes, Spānijas, Portugāles, Šveices, Grieķijas un Bulgārijas.

- Deviņās dažādās norises vietās tiks izstādīti 113 darbi, starp tiem 49 ir jaunradīti.

- Dažādās pilsētas vietās tiks arī uzstādīti 10 vides objekti.

Avots: RIBOCA


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja