Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā apļi no ezerā iemesta akmens

Latvijas vēstures notikumi Grosvaldu dzimtā – izstādē LNMM

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē rīt, 7. septembrī, atklās starpdisciplināru izstādi Mērijas ceļojums. Grosvaldu ģimenes stāsts. Kuratore, mākslas zinātniece Ieva Kalnača, skaidro, ka tajā apvienotas ļoti daudzas jomas – glezniecībai blakus ir grafika, epistulārā literatūra, dokumenti, arhīva materiāli, fotogrāfijas, arī tekstilijas, pat audioieraksti. "Māksla izstādē ir tikai viens no aspektiem, jo viens no dzimtas pārstāvjiem – Jāzeps Grosvalds – bija izcils mākslinieks. Stāsts aptver nozīmīgu posmu Latvijas vēsturē un kultūrā – diplomātiju, ārlietu resoru, politiku, ģimenes likteni," precizē I. Kalnača.

Filma Mērijas ceļojums, kas pirms kāda laika izsauca ļoti lielu rezonansi, ar šo izstādi ir saistīta vistiešākajā veidā. Filmas galvenā varone Mērija Grīnberga – muzeja darbiniece, kurai pēc Otrā pasaules kara izdevās nosargāt un atvest atpakaļ no Vācijas lielu daļu Latvijas muzeju vērtību, – pieder pie Grosvaldu ģimenes. "Viņas dzīvesstāsts un varoņdarbs izstādē tiek paplašināts, tiek izstāstīts arī dzimtas liktenis, pieminot citus ģimenes locekļus," atklāj I. Kalnača. Viņa domā, ka filmas režisorei Kristīnei Želvei, kura arī ir izstādes kuratore un raksta grāmatu par Grosvaldu dzimtu, materiāla ir tik daudz, ka tas kā ezerā iemests akmens pakāpeniski veido apļus. Izstādes kuratores izvēlējušās personisku un pietuvinātu intonāciju, caur kuru stāstīt šo stāstu – Mērijas Grīnbergas vecākās dienasgrāmatu.

Izstādei atlasīti eksponāti no Latvijas muzejiem, arhīviem un privātkolekcijām. I. Kalnača ieminas arī par brīnišķīgiem jaunatklājumiem izstādes veidošanas laikā. "Mēs, kuratoru grupa, jūnijā devāmies uz Zviedriju, kur pēc Otrā pasaules kara dzīvoja Grosvaldi. Vermlandes muzejā Kārlstadē, kas atrodas triju stundu braucienā no Stokholmas, mums cēla priekšā vairāk nekā simt izcilu Jāzepa Grosvalda grafiku no viņa Persijas ceļojuma un Strēlnieku cikla. Daļa darbu ir skatāmi Eduarda Kļaviņa grāmatā par mākslinieku Džo. Jāzepa Grosvalda dzīve un māksla, bet, kad to redz acu priekšā, tas ir saviļņojošs brīdis," stāsta I. Kalnača. Viņa atgādina filmā iekļauto epizodi no Mērijas privātās dzīves: kāds mākslinieks, ar kuru viņai bijušas tuvākas attiecības, esot gleznojis Mērijas portretu, kas pazudis bez pēdām. Nesen zvanījusi kāda kundze – attāla radiniece. "Aizbraucām uz dzīvokli, un – tur pretī tā glezna, kas ilgi tikusi meklēta! Edgara Bauzes gleznotais Mērijas portrets tikko uzdāvināts Mākslas muzejam."

Izstādes ietvaros (līdz 24. novembrim) interesenti aicināti arī uz tematisku stāstu ciklu Grosvaldiāna, bet 21. septembrī būs ekskursija pilsētvidē Grosvaldu Rīga. Sīkāk – www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja