Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kim? Laikmetīgās mākslas centrā notiks Ata Jākobsona un Līvas Rutmanes personālizstādes

No 5. februāra līdz 29. martam Kim? Laikmetīgajā mākslas centrā būs apskatāma Ata Jākobsona personālizstāde Grid un Līvas Rutmanes personālizstāde PRR.

Atis Jākobsons personālizstādē Grid pievēršas režģim kā neredzamai, bet klātesošai struktūrai, kas savērpj parādības (un arī idejas un žestus). Savā izstādē mākslinieks izmanto dažādas tehnikas, veidojot daudžšķautņainu kompozīciju.

"Forma ir tukšums, un pats tukšums ir forma; tukšums neatšķiras no formas, forma neatšķiras no tukšuma; neatkarīgi no tā, kas ir forma, tas ir tukšums, neatkarīgi no tā, kas ir tukšums, tas ir forma. Tas pats attiecināms uz jūtām, uztveri, impulsiem un apziņu – Sirds sūtra, Mahajānas Budisms.

Kvantu gaismas režģis pirms lielā sprādziena. Darbs ar režģa sistēmu, kā pakļaušanās universāla spēka likumiem. Ceļš no subjektīvā prāta klejojumiem pie kosmiskām un fundamentālām struktūrām. Formas un bez formas vienlaicīga apzināšanās," – Atis Jākobsons.

Atis Jākobsons (1985) šobrīd dzīvo un strādā Berlīnē un Rīgā. Sapludinot robežas starp subjektu un objektu, neiespējamo un ikdienišķo, cilvēcisko un dievišķo, realitāti un ideju, viņš meklē veidus, kā sasniegt pirmatnējo nebūtību. Izmantojot glezniecību, ogles zīmējumu, video un instalāciju, mākslinieks rada jūtīgas plaknes, lai uztvertu viņpus esošo telpu. 2010. gadā ieguva maģistra grādu glezniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā. Izstādēs piedalās kopš 2004. gada, izstādot savus darbus starptautiskos projektos Mūžīgā kustība, (2018) muzejs Erarta, Sanktpēterburga, Krievija, Orient, (2018) Bunkier Sztuki Gallery of Contemporary Art, Krakova, Polija, Somewhere in Between (2018), Bozar, Brisele, Belģija, Šķērssvītra: starp normatīvo un fantāziju (2015) Kim? Laikmetīgās mākslas centrā, un KIK-4 (2015) Kino Internationale, Berlīnē, Survival Kit festivālā (2013 un 2014, 2016) Rīgā un citās nozīmīgās grupas izstādēs. Viņam ir bijušas vairākas personālizstādes Latvijā, no kurām nesenākās ir The Bright Night of the Soul (2017), Izstāžu zāle Arsenāls, Rīga, Latvija, The Dark Night of the Soul (2017), Sansusī festivāls, Aknīste, Latvija, Frekvences (Eiforija) (2016) galerijā Māksla XO un Dark Matter (2015) Mūkusalas Mākslas salonā. Par izstādi Dark Matter mākslinieks saņēma Dienas gada balvu kultūrā, tika nominēts Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas rīkotajai Gada balvai Kilograms kultūras un izvirzīts Purvīša balvai 2017.

***

Par Līvas Rutmanes personālizstādi PRR izstādes kurators Kaspars Groševs saka: "Līvas Rutmanes daiļrade nereti paslīd mums garām, bet tieši pati māksliniece objektīvu stumj tālāk. Rutmanes darbi atrodas kustībā kā pasta daudzpunktu sistēmā iestrēdzis sūtījums. Skrienot tiem līdzās, parādās detaļas – kafijas mākoņa apsēstas miljoniem zīmuļu līnijas, interneta daudzsejainās, pārblīvētās krātuves apzināti neapzināti atlasītas lauskas, tekstūras un materiāli, kas kā kuģa avārijā izskalotas atliekas plīvo pa mākslinieces izsmidzināto baseinu. Savā personālizstādē Kim? Līva Rutmane pierāda, ka pīles pēkšķēšanai tomēr nav atbalss."


Līve Rutmane dzimusi 1984. gadā un ir Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas maģistrantūras absolvente. Strādā ar lielformāta zīmējumiem un mazformāta plastikāta objektiem. Pēdējā personālizstāde Kūciņa Līvai, galerijā Low (2017). Darbojas mākslinieku grupā Klīga. Pēdējā dalība izstādē Blocker (2017) galerijā Alma. Kad notikumi paliek pavisam neievērojami, izdod pašizdokļus, pēdējais – Rīgas Zīnu Festivāla ietvaros izdotais Darbiņš (2018).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja