Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ko un kā saka stikls, kad sāk runāt

Izstāde Viņa un viņš – stikla mākslas darbi meistaru dialogā

"Dzin!" – tā ir pazīstamākā skaņa, kad stikls saplīst. Ar stiklu parasti un uzreiz iedomājamies glāzes, vāzes un traukus. Bija laiks, kad stikls viskrāšņāk uzdzirkstīja vitrāžās, un tā arī ir viena no pazīstamākajām stikla izpausmēm mākslā. Taču šodienas stikla valoda ir savādāka. Divi izcili stikla mākslas autori un ilggadēji sadarbības partneri – Anda Munkevica un Dainis Gudovskis – līdz 28. jūlijam Kalnciema kvartāla gelarijā Rīgā apskatāmajā izstādē Viņš un viņa rāda citādu stiklu, kas runā neparastākā valodā. Tas ir piesātināts materiāls – vienlaikus tik trausls, bet arī smags un monolīts. Stikls kā glezna, stikls kā skulptūra, arī zīmējums stiklā.

"Jāskatās izstāde, jo pastāstīt jau ir grūti. Viena lieta ir tas, ko mēs paši uztveram un domājam, bet otra – ko vērotājs saskata," saka māksliniece Anda Munkevica, kuras radošās un profesionālās aktivitātes saistītas ar stiklu. Viņa meistarīgi apvieno no reālās dzīves patapinātus impulsus ar poētisku, abstrahētu to izsacījumu telpiskās formās. Ainavas un dabas faktūru radītās sajūtas, eksistenciālu stāvokļu, abstraktu domu un ideju, kā arī starpcilvēku attiecību radītas pārdomas pārtop un sastingst stiklā. "Bet es noteikti domāju, ka neesam pretstatīti," viņa piebilst, jautāta par dialogu izstādē ar mākslinieku Daini Gudovski. "Mēs viens otru papildinām. Vienā brīdī viens ir spēks, pēc tam un citreiz – otrs. Es vairāk esmu introverta, bet Dainis – impulsīvāks, ekstraverts." Dainis Gudovskis ir zināmākais Latvijas stikla mākslas pārstāvis, pedagogs un daudzu izcilu mākslinieku, tajā skaitā arī Andas Munkevicas, skolotājs. Viņa ekspresīvie un piesātinātie darbi demonstrē lielisku telpiskas kompozīcijas izjūtu un veidošanas prasmi. D. Gudovska mākslinieka jauda parādās ne tikai meistarīgā formas pārvaldīšanā, bet arī spējā attīstīt tēlainību, kas skatītajam ļauj fantazēt un iztēloties.

Izstādē Viņa un viņš abi mākslinieki it kā savstarpēji komunicē, izmantojot dažādos laikos un dažādos kontekstos tapušus darbus. "Īsā laikā izstādei izvēlējāmies vienus no jaunākajiem darbiem. Ceram, ka tie mazliet paver durvis uz to, ko tagad darām," komentē A. Munkevica.

Viņa vēlas parādīt stiklu pavisam citā rakursā un gaismā, uzsverot, ka tas nav tikai lietišķās mākslas materiāls. "Stikls ir materiāls, kurā mēs varam izpaust savas domas, jūtas, veidot tēlniecības formas. Stiklam ir laikmetīgs skanējums. Tas ir vienlīdz trausls un ciets. Kopā ar Daini vēlamies, lai skatītājs nesteidzoties pafilozofē," uzsver māksliniece. Starp citu, viena stikla glezna vai skulptūra var svērt ap 200 kg. To vienam nav iespējams uztaisīt, jāstrādā komandā. "Ķimeriņi – auskariņi – tā saucu izstrādājumus no stikla, ko varu pati pacelt," smejot piebilst A. Munkevica un 13. jūlijā aicina uz publisku priekšlasījumu par stikla mākslu Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja