Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Koki pārvēršas par arhaiskiem monstriem. Aja Veiveja jaundarbi Berlīnē

Berlīnes galerijā Neugerriemschneider līdz 19. oktobrim būs skatāma ķīniešu mākslinieka, domātāja un aktīvista Aja Veiveja personālizstāde Saknes/Roots

Izstādes galvenie eksponāti ir septiņas lielformāta skulptūras – tēraudā atlietas sen mirušu, vairākus gadsimtus vecu Brazīlijas kariokaru dzimtas koku saknes un stumbru daļas. Šie koki aug Dienvidamerikas mitrajos tropu mežos. Ar brazīliešu un ķīniešu amatnieku palīdzību Ajs Veivejs ir izveidojis skulpturālas kompozīcijas, savienojot dažādas šo apdraudēto koku daļas. Mākslinieka darbos tās pārvēršas par arhaiskiem monstriem un fantastiskām radībām.

Šie darbi simbolizē sabiedrību, kurā industrializācija, modernizācija un progress atstāj iznīcinošu iespaidu uz vidi. Ajs Veivejs uzskata par savu morālo pienākumu radīt šīs skulptūras – tās ir gan memoriāls, kas godina floru, ko pasaule zaudē, gan brīdinājums par to, kas sagaida cilvēci. Vairākas tonnas smagās tērauda skulptūras veidotas Ķīnā.

Vienlaikus abstrakto un figurālo skulptūru radīšanā Aju Veiveju ir iedvesmojusi viņa tēva Aja Cjina (1910–1966) poēma Koki. Aju Veiveju vienmēr interesējusi daba. Jau bērnībā Gobi tuksnesī viņš vācis izkaltušas koku saknes un veidojis no tām mazas skulptūras. Tēvs mācījis Ajam Veivejam, ka koki komunicē savā starpā caur sakņu sistēmu. Mākslinieks savā daiļradē bieži pētījis koku stumbru, zaru un sakņu skulpturālo potenciālu – pēdējos gados viņš izstādījis kokus dabiskā veidā un konstruējis jaunas formas no dažādiem koku fragmentiem.  

No 2. oktobra līdz 2. novembrim Aja Veiveja sērijas Saknes darbi būs aplūkojami arī Londonas galerijā Lisson. Mākslinieku pārstāvošās Berlīnes un Londonas galerijas kopīgi izdos izstādes Saknes katalogu, kas piedāvās Aja Veiveja mākslas iedvesmotus rakstus, kuros pievērsta uzmanība antropoloģijai, socioloģijai, Ķīnas un Eiropas vēsturei, botānikai un ekoloģijai.

Top komentāri

Enģeļa viesis
E
Kāds sūdu no izcirtuma ... uzdod par mākslu. Piedodiet bet tā nav māksla...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja