Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Kulīšu kultūra

Kad pircējs pēc iepirkumu veikšanas gatavojas ar visiem saviem pirkumiem doties prom, veikals viņam piedāvā visus iepirkumus salikt vai nu nelielā bezmaksas plastmasas maisiņā vai lielākā maisiņā, kuru viņš var nopirkt par lētu naudu. Veikalos, kur apkaplošana laipnāka, pārdevējas pat neprasot ievīsta tikko nopirkto preci plastmasas maisiņā, to uzskatot par labo toni.

Ja pats vēlies veikala bezmaksas maisiņus vari ņemt cik gribi, protams, kamēr pārdevēja un apsargi nesāk iebilst. Plastmasas maisiņus izmanto visi, tos cilvēki ņem, izlieto vienu reizi un izmet. Tāda „kulīšu kultūra“ ir izveidojusies Latvijā.

Brīvdienās izbraucot ārā no pilsētas, pa autobusa logu es pamanīju no sākuma plastmasas maisiņu pļavas, tad maisiņu mežus un brīžiem maisiņu kokus. Visur kur brauc var redzēt vējā plandošos maisiņus. Maisiņi, ja vien tos kāds nenovāc, var nogulēt zemē un karāties kokos ļoti ilgi, viņi, kā jau plastmasa, nesatrūd. Valdot patērētāju kultūras bumam, kurā visu iepirkto vajag arī kārtīgi iepakot, maisiņi pļavās, mežos un pagalmos tikai aug skaitā nevis izzūd.

Kā atbrīvoties no plastmasas maisiņu invāzijas apkārtējā vidē? Pēdējo gadu valdības, kurās visās ir bijuši arī „zaļie,“ šķiet neko nav izdarījušas, lai plastmasas maisiņu lietošanu ierobežotu. Citās valstīs, piemēram, Vācijā, plastmasas maisiņus veikalos nedāļā par velti, ja vēlies pirkumu kaut kur ielikt, vai nu iegādājies lētu papīra turziņu, lielu plastmasas maisu par dārgāku naudu, vai arī izmanto līdzpaņemto lina tīkliņu. Šķiet ar tirgotāju pašiniciatīvu šeit nebūs līdzēts. Varbūt valdība varētu noteikt kādū īpašu nodokli plastmasas maisiņiem, lai tirgotājiem būtu izdevīgāk piedāvāt videi draudzīgākus iesaiņojuma veidus.

Diemžēl arī pircēji (mēs!) savus ieradumus nemainīs, ja finansiāli izdevīgāk nekļūs plastmasas maisiņu vietā izmantot līdzpaņemto auduma maisu vai arī iegādāties papīra turzu. Tikai uz saprātīgu ļaužu labo gribu te laikam nevar paļauties.

Līdzīgi kā plastmasas maisiņi savu uzvaras gājienu turpina plastmasas pudeles, kuras gandrīz neviens nav ieinteresēts savākt. Kāpēc gan arī Latvijā, kā Igaunijā nevarētu iekasēt atsevišķu samaksu par plastmasas pudeles iegādi un šo naudu atdot tad, kad plastmasas pudele tiek atgriezta tirgotājam. Ja šī oranži-violeti-zaļā valdība kaut ko darītu, lai izskaustu plastmasas maisiņu alejas, gatves un pļavas, kā arī plastmasas pudeļu mežus, tā pierādītu, ka tai rūp valsts kurā mēs dzīvojam. Iespējams, kārtojot varas koncentrāciju savās rokās un aizstāvot saimniekus viņi nav pamanījuši plandošās kulītes dzimtenes ārēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja