Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Laika gars pret laika gaitu

Jau vairākas nedēļas, plašsaziņas līdzekļu īpaši neievērota, kim? mākslas centrā apskatāma maza, bet īsta pērle: amerikāņu mākslinieka Nika Mausa telpas instalācija, kas veidota speciāli šai vietai.

Rezonanses trūkums pārsteidz, jo mūsu mākslas publika parasti ir ļoti atsaucīga viesmāksliniekiem «ar vārdu», un Mausa kungam tāds patiešām ir. Lai gan tikko pārkāpis trīsdesmit gadu slieksni, mākslinieks ir plaši izstādīts, recenzēts un pārstāvēts pasaulē ietekmīgās izstāžu vietās, žurnālos un kolekcijās (Whitney Biennial, Artfrum, MOMA). Reti gadās, ka šāda kalibra mākslinieki ne tikai atved uz Rīgu kādu gatavu projektu, bet patiesi iedziļinās lokālajā kontekstā un rada darbu speciāli tam. Pateicoties kuratorei Egijai Inzulei, Niks Mauss to ir izdarījis. Nu būtu ko sarosīties muzejniekiem, kritiķiem, blogeriem! Turklāt amerikāņa skatījums parāda mūsu pašu kultūras vēstures faktus rakursā, kurā skatīties mēs paši vēl tikai lauzāmies.

Nika Mausa zīmējumi pieder tai mūsdienu mākslas plūsmai, kas pirmajā acu uzmetienā šķiet īsta aizspogulija. Tai trūkst efektu, vēriena un patosa. Jūs zināt - mazliet zīmējuma, mazliet kolāžas, kaut kas iekrāsots, iešvīkāts, atzīmēts... Labākajos gadījumos tas ir smalki, neuzbāzīgi, svaigi, sliktākajos - nevar iztikt bez plašiem skaidrojumiem un atsaukšanos uz autoritātēm, kas tāpat ne vienmēr notur virs ūdens globālajā estētisku atkritumu jūrā, no kuras, starp citu, šāda tipa māksla sakās smeļam iedvesmu. Lai atšķirtu vienu gadījumu no otra, nereti vajadzīga tiešām trenēta acs. Vieglāk ir ar Mausa veidoto instalāciju.

Stacijas uzgaidāmais sols no Dzelzceļa muzeja krājumiem ir vienīgais priekšmets nelielajā kim? izstāžu zālītē. Bet tās sienas ir klātas ar aktīvu, melnbaltu, neregulāru krāsojumu - kur mēs esam to redzējuši? Izrādās, mākslinieku piesaistījusi Benjamiņu vasarnīca Jūrmalā, spilgtākais mierlaika «šika» paraugs Latvijā, kas kara gados izķēmota ar maskēšanās krāsu un tāda arī palikusi. Ja vēl šaubāties, ka redzat laika gara un laika gaitas attiecību nežēlīgo ironiju, kas liekas neaptverama tēma tik lakoniskam darbam, ieskatieties blakus istabā! Tur mākslinieks sakārtojis vienotā kompozīcijā priekšmetus, kas domu izvērš. Blakus ir gan Aleksandras Beļcovas apgleznotā keramika, gan audumi ar Anša Cīruļa rakstiem, gan grāmatas un fotogrāfijas, gan franču XIX gadsimta rēbuss un paša Mausa zīmējums, un vēl visādi sīkumi, kuru nozīme var arī palikt jūsu pieredzei neatpazīstama. Lietas darbojas kā fragmenti no filmām, kas, pārslēdzot TV kanālus vienīgi uz dažām sekundēm, rada iespaidu, ka, nenoskatoties nevienu, jūs esat redzējis tās visas. Lai šāda pieeja, ko mākslinieks pats salīdzina ar XX gadsimta sākuma interjera veidotāja darbu, pārkāptu trauslo robežu starp vēlreiz apmaisītu haosu un saturu veidojošu struktūru, izšķiroša loma ir mākslinieka erudīcijai, stila sapratnei un īpašai režijas izjūtai, kas rada tādu lietu kārtību, kurā to salikums iegūst kopīgu, vienojošu nozīmi.

Izstādē ir jāvadās pēc lapiņas - ceļveža, kas parocīgi atklāj eksponātu izkārtojumu. Tiesa gan, skaidrojošie teksti ir tik komplicēti un pilni ar pseidoprofesionālu žargonu, ka ik pēc vārda būtu jāpārjautā, kas ar to domāts. Komunikācijas kvalitāte institūcijai, kas pretendē nodarboties ar konceptuālu mākslu un vēl tās popularizēšanu, būtu steidzami risināms jautājums, lai labas iniciatīvas nepaliktu bez pienācīgas atsaucības arī turpmāk.

Niks Mauss. Ielūgums etīdei. kim? Spīķeros, Maskavas 12/1. Līdz 18. martam

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja