Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Laikmetīgās mākslas centrā atklās izstādi Alternatīvā mode pirms glancētajiem žurnāliem, 1985 - 1995

No 8. jūnija līdz 14. jūlijam Laikmetīgās mākslas centrā kim? būs apskatāma izstāde Alternatīvā mode pirms glancētajiem žurnāliem, 1985 – 1995, informēja centra pārstāvis Lauris Bokišs.

Izstāde vēsta par kustību modes vēsturē, kas, mijiedarbojoties roka un skvoteru kultūrām, izveidojas perestroikas pirmssākumos un pastāvēja līdz pat 90. gadu vidum, kad Krievijas un citu bijušo padomju republiku jaunajos tirgos ienāca glancētie modes izdevumi.

Brīvības reibinošais gaiss Krievijā un tuvējos reģionos astoņdesmito gadu vidū izraisīja nebijušu pagrīdes kultūras uzplaukumu. Satuvinoties avangarda māksliniekiem, mūziķiem un subkultūru pārstāvjiem – pankiem, rokeriem, New Wave piekritējiem – dzima unikāla parādība – alternatīvā mode, kuras skates nereti kļuva par performancēm. Ja pirmsākumos alternatīvās modes kustība bija lielākoties tikai romantiska un drosmīga pašdarbība, tad beigu posmā tās mākslinieki jau noteiktāk apzinājās savu vērtību un strādāja profesionāļu vērtējumam, veidojot viņu vidū atzītas un pieprasītas autorkolekcijas un šovus. 

Alternatīvās modes fenomenu atzinīgi novērtēja tādi Rietumu modes korifeji kā Vivjena Vestvuda un Jodzi Jamamoto, savukārt Pako Rabane, Endrjū Logans, Zandra Roudsa un daudzi citi piedalījās Rīgas Nepieradinātās modes asamblejā, kuras idejas autors un organizators bija modes mākslinieks Bruno Birmanis. Nepieradinātās modes asamblejas skates turpinājās līdz deviņdesmito gadu beigām, un savas pastāvēšanas laikā no 1990. līdz 1999. gadam Asambleja kļuva par vienu no būtiskākajiem sava laika modes procesa notikumiem ne tikai Baltijas, bet visas Eiropas mērogā.

Radošā komunikācija caur modi savā ziņā aizstāja sociālo komunikāciju, paliekot ārpus politiskajām nesaskaņām, kas šajā laikā plosīja pospadomju telpu. Tā ir dzīva vēl šodien, veicinot radošo ideju apmaiņu un mākslinieku mobilitāti.

Izstādes 66 fotogrāfijās un videodarbos apskatāmi modes tēli, kurus radījuši Katja Fiļipova, Goša Ostrecovs, Aleksandrs Petļura, Andrejs Barteņevs, Katja Mikuļska-Mosina, Katja Rižikova, Irēna Burmistrova, duets La-Re, Bruno Birmanis u.c.

Izstādes kuratori – daudzu underground antropoloģijai un mākslai veltītu rakstu autors, subkultūru arhīva kompost.ru īpašnieks un kurators Mihails Basters un fotomākslas pētniece, kuratore un pasniedzēja Irina Megļinska.

Izstāde Alternatīvā mode pirms glancētajiem žurnāliem, 1985 – 1995 tapusi sadarbībā ar Laikmetīgās kultūras centru Garāža (Maskava), kur tā pirmo reizi izstādīta 2011. gadā.

Pavadošie pasākumi:

8. jūnijā plkst. 13  kim? – tikšanās ar izstādes līdzkuratoru Mihailu Basteru

8. jūnijā plkst. 17  Birojnīcā Berga bazārā – saruna-diskusija, piedaloties modes māksliniekiem, kultūrteorētiķiem un kuratoriem; diskusijas vadītājs – mākslas kritiķis Vilnis Vējš

Pavadošie pasākumi ir apmeklējami bez maksas

Plašāka informācija: www.rigasfestivals.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja