Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Modernā telpa piestāj Dubultos

Ielūkošanās 70., 80. gadu Latvijas mākslas lappusēs

Šodien plkst. 19 izstāžu zālē Mākslas stacija Dubulti tiks atklāta interjera mākslinieces Līvijas Brigitas Pavlovskas un leļļu filmu mākslinieka Gedimina Kotello darbu ekspozīcija Modernā telpa. Tā aktualizēs interesantas lappuses pagājušā gadsimta 70., 80. gadu Latvijas mākslā, kas veltītas sociālisma apstākļos veidotai modernai sociālai telpai.

Abu mākslinieku biogrāfijā ir saistība ar Jūrmalu. "Savukārt viņu daiļrades kopsaucējs ir audzinoša attieksme šo vārdu ideālistiskajā nozīmē. Gan interjeros, gan animācijas filmās ir vēlme darīt pasauli un cilvēkus labākus," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta izstādes kuratore Inga Šteimane.

Gedimins Kotello ir strādājis kopā ar Latvijas leļļu animācijas pamatlicēju Arnoldu Burovu un citiem režisoriem un kopumā ir radījis tēlus 24 kinodarbiem. Ekspozīcija piedāvās plašu oriģinālzīmējumu klāstu, leļļu skulptūras un filmu programmu, kuru tematiski vieno cilvēka atbildībai veltīti stāsti. Tajā skaitā varēs noskatīties vairākas sērijas par slaveno pēdu dzinēju Capu, kas pauž šarmantu didaktiskumu. "Tie ir ļoti eleganti, mazliet manierīgi realizēti darbi, kuros jautri tiek izstāstītas pamācības," raksturo izstādes kuratore. Piemēram, sērijā Caps cīnās (1979) izmeklētājs cīnās pret māju apzīmētājiem un piedāvā alternatīvu veidu viņu radošajām izpausmēm. Kāds no viņiem nav labojies un nokļuvis līdz Mākslas stacijai Dubulti (meklējiet pierādījumus!).

Savukārt interjeristi tajā laikā cīnījās pret masveida sociālistiskās būvniecības vienmuļību un bezpersonisko utilitāro arhitektūru ar moderniem interjeriem un iespaidīgiem dekoriem. Viņu vidū bija arī Līvija Brigita Pavlovska, kuras darbi ir tapuši gan individuāli, gan autoru kolektīvos, viņai strādājot LPSR Mākslas fonda kombinātā Māksla. Speciāli šai ekspozīcijai ir radītas to rekonstrukcijas un iepriekš nerealizētu skiču transformācijas lielformāta mākslas darbos. Viens no tiem atveido tekstildarba formu, ko Līvija Brigita Pavlovska bija iecerējusi Patrisa Lumumbas universitātes konferenču zālei Maskavā (1977) un ko var pamanīt jau no ielas.

Moderno telpu papildinās vairāki saistošie pasākumi. Rīt, 20. jūlijā, plkst. 15 notiks ekskursija izstādē kopā ar kuratori Ingu Šteimani. 21. jūlijā plkst. 14 varēs iepazīt tuvāk ekspozīciju kopā ar abiem darbu autoriem Līviju Brigitu Pavlovsku un Gediminu Kotello. 24. augustā plkst. 11 tiks piedāvāta darbnīca ģimenēm ar bērniem mākslas izglītības centra Trīs krāsas vadībā.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi izstāžu zāles Mākslas stacija Dubulti feisbuka lapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja