Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Nacionālajā bibliotēkā atklās izstādi par Marku Rotko

6. septembrī, plkst. 16 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Izstāžu zālē tiks atklāta izstāde Marks Rotko un amerikāņu abstraktais ekspresionisms, ieskandinot Daugavpilī dzimušā ebreju izcelsmes izcilā amerikāņu gleznotāja Marka Rotko 110. dzimšanas dienu svinību pasākumus, kas norisināsies 2013. gada septembrī.

Izstādes apmeklētāji varēs skatīt trīs lielformāta mākslinieka darbu reprodukcijas un grāmatas par Marku Rotko un amerikāņu abstraktajiem ekspresionistiem no LNB un DMRMC bibliotēkas krājuma. Izstādītās Keitas Rotko-Prizelas kolekcijā esošo darbu reprodukcijas ir Marka Rotko daiļrades klasiskā un tumšā perioda paraugi, aptverot laika posmu no 1954.–1960. gadam.

Izstāde Marks Rotko un amerikāņu abstraktais ekspresionisms apmeklētājiem būs pieejama līdz 11. oktobrim. Tās noslēgumā 11. oktobrī plkst. 16 notiks seminārs Marks Rotko pasaulē un Latvijā. Īpašie viesi Dr.art. S. Pelše (Latvija) un Poznaņas Adama Mickeviča Universitātes doktorante E. K. Jaroša (Polija). Dalību seminārā var pieteikt pa tālruni 29274845 līdz 8. oktobrim.

Marks Rotko dzimis 1903. gada 25. septembrī Daugavpilī (toreiz Dvinska, Krievijas impērija). 1913.gadā kopā ar ģimeni emigrējis uz ASV, miris 1970. gadā Ņujorkā. Marks Rotko ir viens no 20. gadsimta otrās puses ietekmīgākajiem pasaules māksliniekiem, abstraktā ekspresionisma un krāsu laukumu glezniecības pamatlicējiem. Viņa darbi sastopami pasaules slavenākajās galerijās. Sešus mākslinieka darbu oriģinālus, kuri izvietoti Rotko centrā Daugavpilī, ir deponējuši mākslinieka bērni Keita Rotko Prizela un Kristofers Rotko. Ar mākslinieka bērniem noslēgtais līgums paredz darbu nomaiņu ik pēc trīs gadiem.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs ar ekspozīciju zālēm un telpām mākslas, zinātnes un izglītības aktivitāšu organizēšanai (konferenču telpas, bibliotēka, rezidences) izvietots Dinaburgas cietokšņa Artilērijas Arsenāla ēkā (1833). Apmeklētājiem tas atvērts no 2013. gada 24. aprīļa un tajā var iepazīties ar Daugavpilī dzimušā, pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko  darbu oriģināliem un viņam veltīto ekspozīciju, apmeklēt Latvijā un pasaulē pazīstamu mākslinieku izstādes un kultūrvēsturiskās ekspozīcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja