Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Naktis bugi stilā

Nenogurdināmais klasiķis Eltons Džons atklāj savas vērienīgās fotogrāfijas kolekcijas izstādi Londonā un gatavojas rokenrola koncertam Rīgā.

Londonas muzejā Tate Modern šodien, 10. novembrī, tiks atklāta izstāde Radikālā acs/The Radical Eye, kura sniedz ieskatu Eltona Džona unikālajā modernisma fotomākslas kolekcijā un būs skatāma līdz nākamā gada 7. maijam. Šo krājumu mūziķis veido kopš 1991. gada, un tas tiek uzskatīts par vienu no vērtīgākajām fotomākslas privātkolekcijām pasaulē. Kopumā tajā ir 7000 vienību – sākot no XX gadsimta modernistu darbiem līdz laikmetīgajai fotogrāfijai. Ekspozīcijai Radikālā acs atlasīti klasiskā modernisma darbi, kuri tapuši XX gadsimta 20.–50. gados. Šī ir pirmā publiskā Eltona Džona kolekcijas skate. Tajā apkopoti 70 mākslinieku 150 darbu. Fakts, ka izstāde tiek rīkota muzejā Tate Modern, apliecina krājuma nozīmīgumu mākslas vēsturē. Tas nav tikai reveranss pret seru Eltonu un viņa statusu. Mūziķa un Lielbritānijas muzeju tīkla Tate sadarbība turpināsies arī nākotnē.

Izstādē ir iekļauti Mena Reja uzņemtie portreti, kuros iemūžināti Andrē Bretons, Makss Ernsts, Anrī Matiss, Pablo Pikaso un Dora Māra. Izstāde iepazīstina ar avangarda mākslinieku savstarpējām attiecībām. No Alfrēda Štīglica darba uz mums raugās Džordžija O’Kīfa, no Tinas Modoti darba – Edvards Vestons, no Berenisas Ebotas darba – Žans Kokto, no Edvarda Vestona darba – Igors Stravinskis.

Ekspozīcija atspoguļo Aleksandra Rodčenko un Lāslo Mohoja-Naģa novatorisko pasaules redzējumu, kā arī citu meistaru tehnoloģiskos un estētiskos meklējumus un eksperimentus. Eltons Džons piebilst, ka ikvienai fotogrāfijai šajā izstādē ir liela nozīme viņa dzīvē: "Šie darbi rotā sienas manās mājās, tās ir manas kolekcijas pērles. Es ceru, ka izstādes apmeklētājiem fotogrāfijas sagādās tikpat lielu prieku kā man, kad es tās atradu."

Nākamajā nedēļā, 15. novembrī, Eltons Džons uzstāsies Arēnā Rīga. Jaunās turnejas formālais iemesls ir viņa jaunākais albums Wonderful Crazy Night, taču savu koncertu apmeklētājus maestro nekad nenogurdina ar jaunāko materiālu – viņš lutina ar hitiem. Tomēr pēdējie Eltona Džona ieraksti noteikti ir pelnījuši pastiprinātu uzmanību – tandēmā ar amerikāņu klasiķi Leonu Raselu tapušais disks The Union (2010), sadarbībā ar elektroniskās mūzikas grupu Pnau izdotais albums Good Morning to the Night (2012; no sera Eltona agrīno ierakstu fragmentiem radīti pilnīgi jauni skaņdarbi) un filosofiskais soloalbums The Diving Board (2013).

Paldies Bobam Dilanam

Diskā Wonderful Crazy Night Eltons Džons atgriežas pie jestra, enerģiska rokenrola, kas atgādina par viņa 70. gadu veikumu. Ierakstā piedalījušies mūziķi, ar kuriem dziedātājs un pianists uzstājas ilgāk nekā 40 gadu. Arī koncertā Rīgā dzirdēsim Eltona Džona leģendāros domubiedrus – ģitāristu Deiviju Džonstonu un bundzinieku Naidželu Olsonu. Albuma Wonderful Crazy Night dziesmu vārdus rakstījis ilggadējais Eltona Džona līdzautors Bērnijs Topins – nākamgad viņi svinēs savas alianses pusgadsimta jubileju. Kad viņi pirmo reizi satikās Londonā, abi plānoja kļūt par dziesmu autoriem, kuri piedāvās savas kompozīcijas citiem izpildītājiem. "Es pats neizprotu, kā mums tik ilgi ir izdevies uzturēt šīs radošās attiecības," Eltons Džons stāsta intervijā britu laikrakstam The Guardian. "Mums ar Bērniju nekad nav bijis domstarpību – ne par darbu, ne personiskām lietām. Mēs esam tik atšķirīgi. Viņš ir sasodīts kovbojs, kuram patīk ieroči, savukārt es kolekcionēju galdautus un porcelānu."

Viņu piekoptais dziesmu rakstīšanas process ir šāds: Eltons Džons paziņo Bērnijam Topinam, ka ir nobriedis jaunam albumam. Bērnijs Topins sacer vārdus un sagatavo uzmetumus, Eltons Džons tiem pievēršas tikai tad, kad apsēžas pie klavierēm ierakstu studijā – ne agrāk. Dziedātājs atzīst, ka ilgus gadus bijis pārāk apsēsts ar to, lai viņa albumi gūtu komercpanākumus, taču pēdējos desmit gados mūziķis priekšplānā izvirza savas radošās ambīcijas. Tam viņu iedvesmojis Boba Dilana albums Modern Times (2006). "Tas ir izcils ieraksts. No visiem māksliniekiem, kuri joprojām ir aktīvi, Bobu Dilanu es cienu visvairāk. Viņš nepakļaujas šabloniem, viņu neinteresē hiti – viņš vienmēr ir Bobs Dilans," apgalvo Eltons Džons.

Mostieties – tas nav koncerts!

"Man ne ar vienu vairs nav jākonkurē,» saka Eltons Džons. "Pašreiz ir Džastina Bībera, Rianas un Dreika laiks. Tas ir jāpieņem, un jāiet tālāk. Es izdodu albumu reizi pusotra gada laikā, un tas sen nav nekāds baigais notikums." Eltons Džons aktīvi interesējas par jauno mūziku, viena no viņa favorītēm ir franču superzvaigzne Eloīza Letisjē jeb Christine and the Queens – pēdējā laika spožākais, savdabīgākais atklājums popkultūrā.

Par saviem kolēģiem – citām ikonām – sers Eltons mēdz izteikties tieši un asi. Pirms dažiem gadiem viesuļvētru informatīvajā telpā izraisīja viņa komentāri par Madonnas vājajām vokālajām spējām un fonogrammas izmantošanu. "Es allaž saku, ko jūtu. Iespējams, runājot par Madonnu, biju pārāk skarbs un pāršāvu pāri strīpai. Tas viss kļuva pārāk personiski. Es pēc tam viņai uzrakstīju, viņa to uztvēra ar sapratni un bija laipna," taisnojas Eltons Džons un uzreiz metas virsū citai popdīvai. "Mūzikas žurnāli recenzē Dženetas Džeksones koncertu ar vārdiem: "Tas ir labākais šovs!" un ieliek tam četras ar pusi zvaigznes. Viņa nedzied dzīvajā! Tā ir fonogramma! Hello! Mostieties – tas nav koncerts! Es drīzāk iešu paklausīties dziedošu transvestītu. Atšujieties!"

Improvizācija egoistiskos nolūkos

Savā iepriekšējā albumā The Diving Board Eltons Džons meditēja par novecošanu un nāves neizbēgamību, savukārt Wonderful Crazy Night ir viņa laimes manifests. "Nekad neesmu juties laimīgāks kā pašlaik. Ilgus gadus mana dzīve bija tukša, man gribējās nomirt uz skatuves. Tagad es to vairs negribu. Man ir bērni, es vēlos būt ar viņiem kopā. Vēlos vest viņus uz beisbola un futbola spēlēm," sarunā ar laikrakstu The Los Angeles Times atklāj mūziķis.

Eltons Džons apskauž veidu, kā dzīves beigu posmā strādāja Deivids Bovijs: "Viņš izdeva divus pēdējos albumus, un viņam nebija par tiem jārunā plašsaziņas līdzekļos. Es arī tā vēlētos. Es gribētu ierakstīt dīvainus albumus, kuri man nebūtu jāreklamē koncertturnejā. Pienāks laiks, kad mani albumi kļūs arvien mazāk draudzīgi klausītājiem, es tos ierakstīšu egoistiskos nolūkos – lai tie galvenokārt patiktu man pašam. Es vēlētos ierakstīt soloalbumu pie klavierēm – pilnīgu improvizāciju."

Intervijā The Guardian Eltons Džons teic, ka drīzumā plāno samazināt koncertu skaitu un vispār atteikties no turnejām. Tam ir grūti noticēt. Pašlaik viņš sniedz ap 100 šoviem gadā, seram Eltonam ir sava programma Lasvegasā. "Nākamgad man apritēs 70 gadu. Esmu apsolījis savam dzīvesbiedram Deividam un mūsu dēliem, ka 72 gadu vecumā es vairs nelēkāšu apkārt pasaulei. Es nevēlos būt prom no bērniem."

Trīs mārciņas dēliem

Mūziķa vīrs Deivids Fērnišs, kurš strādājis reklāmas industrijā un kinorežijā, nesen pārņēmis Eltona Džona mūzikas impērijas vadīšanu, pamatīgi to restrukturizējis un optimizējis tās darbību, atlaidis daudzus darbiniekus – tie bijuši Eltonam Džonam pietuvināti cilvēki, kuri esot saņēmuši lielu algu, taču sen esot darbojušies neefektīvi. Gan pats Eltons Džons, gan pāra draugi un ienaidnieki sauc Deividu Fērnišu par Joko, tādējādi salīdzinot viņu ar Joko Ono un viņas ietekmi uz Džonu Lenonu.

Eltons Džons un Deivids Fērnišs audzina divus dēlus: Zekerijam ir seši gadi, Elaidžam – četri. "Es esmu viņu tēvs, esmu slavens. Skaidrs, ka viņiem ir atbilstošs dzīvesveids, taču es neteiktu, ka mūsu zēni ir izlutināti, ja runājam par noteikumiem, kas viņiem ir jāievēro. Teiksim, viņi saņem trīs sterliņu mārciņu kabatas naudu. Viņi zina, ka viena mārciņa ir labdarībai, viena – uzkrājumiem, viena – tērēšanai. Puikas saņem trīs monētas un katru ieliek citā burciņā. Turklāt viņiem šī nauda ir jānopelna, tāpēc viņi palīdz virtuves un dārza darbos. Viņi dzīvo vecajā Vindzorā kā pārējie vietējie, viņi apmeklē draugus. Viņi nav iesprostoti šovbiznesa pasaulē. Viņi neslēpjas aiz savrupmājas nožogojuma. Sestdienās, kad esmu mājās, mēs visi kopā ejam uz restorānu Pizza Hut, grāmatu veikalu Waterstones, kino. Es pats nekad neesmu slēpies, nekad neesmu dzīvojis izolācijā no citiem cilvēkiem," uzsver Eltons Džons.

Kā apkārtējie reaģē uz Eltona Džona klātbūtni pie salātu bāra Vindzoras ēstuvē Pizza Hut? "Cilvēki pienāk un saka: "Kā iet?" Ja kāds vēlas nofotografēties, es neatsaku. Es nesēdēšu mājās tikai tāpēc, ka ar mani kāds vēlas nofotografēties publiskā vietā. Cilvēki izturas pret mani brīnišķīgi, viņi mani atbalsta."

Eltons Džons

Turnejas Wonderful Crazy Night koncerts Arēnā Rīga 15.XI plkst. 19.30

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 40–300

Māksla

Eltona Džona fotogrāfijas kolekcijas izstāde The Radical Eye

Muzejā Tate Modern Londonā no 10. novembra līdz 7. maijam

www.tate.org.uk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja