Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pakāpeniski uz Maskavas pusi

Viena no aktuālākajām Rīgas domes (RD) problēmām ir lēmējvaras un izpildvaras nedalāmība. Uz to vairakkārt ir norādījusi gan „Delna”, gan vairākas starptautiskas organizācijas, kas ir veikušas sistēmas auditus RD un tās institūcijās. Stāsts ir ļoti vienkāršs – RD departamenti, kas realizē deputātu pieņemtos lēmumus, ir jāatdala no komitejām un jāpakļauj izpilddirektoram (kuram arī būtu jārealizē pašvaldības uzņēmumu kapitāldaļu turētāja funkcija), bet pirmā līmeņa institūcijās (ko dome veido, apstiprina to budžetus un kontrolē) nedrīkst iecelt domes deputātus.

Īsumā šie ir galvenie principi. Pirms vēlēšanām partijām un deputātu un mēru kandidātiem viss bija skaidrs un šķita gana vienkārši – ekspertu ieteikumi jāievieš dzīvē. Visi tam piekrita. Solīja. Un gan esošās domes vadība, gan opozīcija teju zvērēja nekavējoties īstenot.

1.jūlijā jaunievēlētās pašvaldību domes sanāca uz pirmo sēdi. Kopš tās dienas Rīgas mērs jau vairakkārt ir virzījis apstiprināšanai lēmumu projektus, kas realizē tieši pretējo. Jau pirmajā sēdē LPP/LC un Saskaņas centra (SC) deputāti veica izmaiņas domes nolikumā, lai ļautu jaunievēlētajam domes „pirmīšu” deputātam Pavlovam savienot deputāta amatu ar Latgales rajona izpilddirektora amatu. Pirmajā prezidija sēdē tika apstiprināts virzīšanai izskatīšanai nākamajā domes sēdē Administratīvās komisijas sastāvs, kur vadītājas amatā iecerēts iecelt domes deputāti Veidiņu no Latvijas Sociālistiskās partijas. Opozīcijas iebildumi tiek ignorēti.

Kad Jaunā laika frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Olafs Pulks domes sēdē Ušakova kungam jautāja, kā iecerēts sākt ieviest ekspertu rekomendācijas un reāli nodalīt lēmējvaru no izpildvaras, mērs atbildēja: „Pakāpeniski”. Taču pakāpeniski notiek tieši pretējais. Soli pa solim mēs tuvojamies Maskavas risinājumiem. Tādiem, kas ir pretrunā demokrātiskas un eiropeiskas pasaules uzskatam, bet ir korumpētas savējo sistēmas šedevrs. Tas, ka Ainārs Šlesers ar interešu konfliktiem ir caurausts un tieši tādu sistēmu vēlētos ieviest it visur, kur vien sevi ar milzu naudu uz laiku ir iemānījis, ir labi zināma patiesība. Pārsteidz, ka SC ir izrādījies tik piemērots sadarbībai ar LPP/LC. Nav nekā no solītajām pārmaiņām, cita redzējuma un jauna piedāvājuma. Jaunievedums ir vien tas, ka domes vadības gatavotajos lēmumprojektos un citos materiālos garumzīmju u.c. gramatikas un literārā stila kļūdas sāk rasties vairumā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja