Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Par Jāni Kažociņu un politisko "eliti"

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Ceru, ka visi esat izlasījuši interviju ar Satversmes aizsardzības biroja vadītāju Jāni Kažociņu, kāda šodien lasāma portālā. Manuprāt, tajā ir pāris jautājumi, pie kuriem der pakavēties, un galvenais ir masīvā plaisa starp to, ko dara viņš un to, kā uz to visu reaģē mūsu valsts "politiskā elite".

Tiesa, J. Kažociņš intervijā apgalvo, ka ar visām piecām valdībām (tātad -- ar Repšes, Emša, Kalvīša I, Kalvīša II un Godmaņa valdību) sadarbība esot bijusi "lietišķa, profesionāla, saprotoša", taču to viņš varot teikt tikai tādā gadījumā, ja "mēs šos likuma grozījumus izņemam ārā un mēģinām par tiem nedomāt." Runa, protams, ir par bēdīgi slavenajiem valsts drošības likumu grozījumiem, kādus pērn un aizpērn ar neiedomājamu spītību valdošā banda centās apstiprināt par spīti iebildumiem no toreizējās Valsts prezidentes, Satversmes aizsardzības biroja un, kā šodien intervijā vēlreiz apstiprinājis J. Kažociņš, arī NATO. Tā bija fantastiska visatļautības paraugstunda, un varam visi būt ļoti, ļoti pateicīgi par to, ka toreiz amatā bija Vaira Vīķe-Freiberga, un tāpēc varbūt mēs patiešām tagad varam minētos likumus "izņemt ārā" un mēģināt par tiem nedomāt.

Taču joprojām pastāv arī tas apstāklis, ka politiskajā "elitē" ir vairāki ļautiņi, kuriem SAB darbs liekas kritizējams arī tad, ja nav pilnīgi nekādas informācijas. Tā tas bija ar "Tautas" partijas frakcijas vadītāju Kučinski, kurš atļāvās atvērt muti un paziņot, ka no valsts izraidītais krievu spiegs nekādus draudus Latvijā neesot radījis. J. Kažociņš: "Cik es zinu, Kučinska kungam varbūt šādas informācijas tieši nav, noteikti no SAB viņš nav tādu saņēmis." "Tautas" partijas vecbiedrs Gundars Bērziņš ar savu muldēšanu (lai neteiktu rupju melošanu) par to, kā J. Kažociņš klanīdamies staigā pa Amerikas vēstniecības vārtiem. Un patlaban vēl politikāņu "nogaidošā" attieksme pret Kažociņa atjaunošanu amatā vēl uz pieciem gadiem. Man ļoti gribas cerēt, ka nebūs kārtējie centieni amatā iebīdīt kādu "savējo", bet raugoties, piemēram, kā Ministru kabinets kārtējo reizi mēģina paslepus privatizēt Saules dārzu, lielas pārliecības par to diemžēl nevar būt.

Jānis Kažociņš ir profesionālis savā amatā. Tas, ka pēdējos piecos gados par SAB darbu ir dzirdēts maz, tas to tikai apliecina. Slepenajiem dienestiem pienākas rīkoties ... nu, slepeni. Runa var būt par politisko pārraudzību, bet runa nedrīkst nekādā gadījumā būt par SAB politizēšanu. Tas, kas jautājumā par SAB direktoru notiks tālāk, ļoti uzskatāmi parādīs, vai Ivara Godmaņa valdība ir atmetusi priekšgājēja Kalvīša "tikumus", vai arī tā tomēr ir tikpat ļoti interesēta "savējo" bīdīšanā un savu sponsoru naudas maku pasargāšanā.

Jauku visiem dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja