Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Par Lattelecom un valsts iesaistīšanos uzņēmējdarbībā

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Sākšu kārtējo reizi ar atzīšanos -- firma Lattelecom ir viens no maniem tulkošanas klientiem. Ja kādam tas liekas būtiski lasot to, kas man sakāms par firmas privatizāciju, lai tā būtu.

Man personīgi neliekas būtiski, vai Lattelecom privatizē firmas darbinieki un vadība kopā ar amerikāņu investoru, kas saucas Blackstone Group, vai arī to privatizē ar izsoles palīdzību Rīgas Fondu biržā. Taču premjerministra Ivara Godmaņa doma, ka vēl kādu laiku valsts varētu paturēt vairākuma tiesības firmas darbībā, gan nav laba. Pirmkārt ir stipri jāšaubās, vai nopietns investors būs gatavs maksāt lielu naudu par mazākumtiesībām mazas valsts fiksēto telefonu uzņēmumā. Otrkārt, atsakoties no valdības konceptuāli pieņemtā daļu izpirkšanas darījuma valdība nekādu labo iespaidu par sevi kā partneri neradīs. Treškārt, pilnīgi pareizi šodien Dienā pateica bijušais Privatizācijas aģentūras vadītājs Jānis Naglis -- valstīm nav jānodarbojas ar uzņēmējdarbību. Masīvas konkurences apstākļos Lattelecom vairs nav stratēģiski nepieciešams uzņēmums, tas arī privātās rokās būs regulēts, tajā skaitā arī strīdīgajā Universālā pakalpojuma kontekstā. Turklāt valsts tomēr nav vienlīdzīgs konkurents privātbiznesa apstākļos. Tiesa, dividendes no Lattelecom valsts reizēm ir saņēmusi pamatīgas. Taču tas nav arguments, lai tā turpinātu iesaistīties komercvidē.

Manuprāt pati būtiskākā nelaime ar Godmaņa ieteikumu ir tāda, ka gadījumā, ja valdība to akceptēs, tas firmai vēl vairākus gadus nozīmēs nenoteiktu statusu, jo mūžīgi jau valsts tajā nepiedalīsies, un izaugsmei, attiecību veidošanai ar klientiem un partneriem ārzemēs tas nudien neko labu nedos. Vēl vairāk, ja ir patiesa šodien Dienas Biznesā minētā iespēja, ka Godmanis vienkārši ir paziņojis kaut ko tādu, kas jau sen ir sarunāts ar skandināvu telekomunikāciju gigantu TeliaSonera -- proti, tam tiks pārdots par Lattelecom ienesīgākais Latvijas Mobilais telefons, savukārt valsts nodrošinās, ka vismaz vēl kādu laiku Lattelecom mobilajā tirgū nekonkurēs -- tad tas jau ir nesmukums. Telekomunikācijas ir milzīgu inovāciju vide, kurā arvien aktīvāka konkurence nāk tikai par labu. Godmaņa padoms būtu noraidāms.

Jauku visiem dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja