Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Par legālu valsts naudas izšķērdēšanu

Var piekrist premjeram, ka jautājums par politisko partiju finansēšanu no valsts budžeta šodienas ministru kabineta sēdē bija svarīgākais. Svarīgāks par ierēdni Jakānu un Gvantanamo iemītnieku. Oligarhu finansētas kabatas partijas Latvijai tiešām maksājušas dārgi. Tomēr vai valdības lemtais paglābs partijas un valsti no oligarhiem?

Valdību var salīdzināt ar ugunsdzēsēju depo, kas uz ugunsgrēku ir aizsūtījušas specializētās autotransporta vienības ar tukšām cisternām. Uz ugunsgrēka vietu ir izbraukuši un laicīgi ieradušies, bet reāla labuma no tā nav.

Lai  būtu patiesa jēga no valsts finansējuma partijām, ir jāpieņem vēl virkne izmaiņu likumos, kas mazinātu partiju nepieciešamību pēc finanšu resursiem. Patiesībā vispirms būtu līdz minimumam jāsamazina partiju atkarība no naudas un tikai tad jāparedz tām iespēja no valsts saņemt minimumu, lai tās varētu veikt savas pamatfunkcijas.

Nepieciešamību pēc lieliem finanšu resursiem partijām rada dārgās priekšvēlēšanu reklāmas kampaņas. Jebkurai partijai ir skaidrs, ka bez nopietniem finanšu resursiem Latvijā vairs nav iespējams gūt vērā ņemamus panākumus vēlēšanās. It īpaši konkurējot ar labējām lielkapitāla atbalstītām partijām, kuru priekšvēlēšanu tēriņi tuvojas skaitlim ar sešām nullēm. Aizliedzot dārgās priekšvēlēšanu reklāmas kampaņas, tiktu pavisam vienkārši izskausta partiju nepieciešamība pēc lieliem finanšu resursiem.

Apdullinošo reklāmu vietā par valsts līdzekļiem ir jāpiedāvā kvalitatīvas diskusijas medijos un klātienē starp deputātu kandidātiem par visdažādākajiem jautājumiem. Jānodrošina partijām noteiktos apmēros publicēt savas programmas un piedāvājumus. Šāda pieeja liktus sacensties kandidātiem ar savām zināšanām, partiju idejām un ideoloģijām, reāliem padarītiem darbiem un pamatotiem solījumiem, nevis reklāmas speciālistiem un sabiedrisko attiecību ģēnijiem.

Valsts finansējumam partijām jābūt tik, lai tās spētu uzturēt to reģionālās nodaļas, nodrošināt partijas tiešo komunikāciju ar iedzīvotājiem un piesaistīt partijas politikas izstrādei dažādu nozaru ekspertus. Tāpat ir būtiski jāsamazina privātpersonu pieļaujamie ziedojumu apmēri partijām, striktāk jāatrunā trešo personu iesaistīšanās priekšvēlēšanu kampaņās un jādefinē slēptā reklāma, lai par to var prasīt atbildību.

Tikai kopā ar privāto ziedojumu un reklāmas ierobežojumiem valsts finansējums politiskajām partijām var nest augļus. Šobrīd valdošās partijas ir nobalsojušas tikai par sev tīkamo – valsts finansējumu, bet par ierobežojumiem izliekas nedzirdam. Pašreizējā versijā šos grozījumus var uzskatīt par valsts naudas legālu izšķērdēšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja