Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Par žurnālista eksperimentu un prātam neaptveramo ierēdni

Labrīt, V-Dienas lasītāji! Absolūti neticama ziņa šorīt lasāma Latvijas Avīzē. Pirms kāda laika kolēģis Toms Ancītis pētīja apstākli, ka Latvijā un it īpaši Rīgā nav sarežģīti ļaudīm par savu dzīves vietu deklarēt gandrīz jebkuru adresi. Šonedēļ nācies par to domāt "prestižo" skolu kontekstā -- atsevišķi vecāki tik ļoti vēlas savai atvasei nodrošināt vietu tajā un ne citā skolā, ka nelikumīga dzīves vietas reģistrēšana šķiet nieks vien.

Katrā gadījumā T. Ancītis centās kā savu dzīvesvietu deklarēt bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dzīvokli Rīgas centrā. Tas viņam neizdevās, jo ierēdne, pie kuras viņš gāja, bija uzdevuma augstumos, taču pēc tam kolēģim, tā vēsta laikraksts "bez sarežģījumiem izdevās deklarēt dzīvesvietu citā svešā mājoklī Vidzemes priekšpilsētā, kuras saimnieks nav sabiedrībā pazīstama persona."

Kā uz šo pasākumu ir reaģējusi pašvaldība Rīgas domes administratīvās komisijas Centra rajona apkaškomisija? Tā vakar nolēma, ka T. Ancītim ir jāmaksā 100 latu liela soda nauda par "apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu". Komisijas priekšsēdētājs Raimonds Lomikovskis, kuram par preses lomu sabiedrībā acīmredzot neviens nekad neko nav stāstījis, paskaidrojis, ka sodam esot "audzinoša funkcija". Un tēvišķi pamāca žurnālistu: "Profilakses nolūkos tie nebūs pieci lati, kā jūs par izplatītākajiem sodiem šādos pārkāpumos pats minat savā rakstā, bet simt latu. Pirms pārkāpt likumu, tas arī citiem liks padomāt par iespējamām sekām."

Manā gadījumā nākas domāt par kaut ko citu, proti par ierēdņiem, kurus acīmredzot vajadzētu sūtīt uz kaut kādiem kursiem par preses brīvību un informācijas apriti. Tā vietā, lai spriestu, kā samazināt nelikumīgi piereģistrēto ļaužu skaitu, R. Lomikovskis ar citiem komisijas locekļiem (un jācer, ka vismaz kāds no viņiem centās iebilst) nolēmuši sodīt to cilvēku, kurš ir norādījis uz problēmas nopietnumu. Toms Ancītis taču netaisījās Valsts prezidentes dzīvoklī ievākties, nedz arī to izmantot, lai sūtītu bērnu skolā vai nodarbotos ar uzņēmējdarbību! Tad jau vajadzēja sodīt žurnālistus, kuri pirms Jaunā gada veikalā nelikumīgi pirka alkoholu, kolēģus no raidījuma "De Fakto", kuri pirms kāda laika demonstrēja, cik viegli ir piekļūt it kā apsargātiem un stratēģiski svarīgiem objektiem, u.tml. Mūsu pašu Diena sniedza "apzināti nepatiesas ziņas", kad portālā Draugiem.lv izveidoja fiktīvās Marijas portretu. Visos minētajos gadījumos sabiedriskais labums ir bijis daudzreidz lielāks, nekā ar mānīšanos radītais kaitējums.

Kauns, liels, liels kauns Raimondam Lomikovskim, un jo ātrāk sods tiks pārsūdzēts tiesā, jo ātrāk tiesa viņam varēs pateikt to pašu.

Jauku visiem dienu!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja