Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Paralēlās realitātes Bermudu trijstūris. Mākslinieka Ginta Gabrāna virtuālās skulptūras visā Latvijā

Gaiss ir pilns ar virtuālām skulptūrām! – no pagājušās nedēļas visā Latvijā ir skatāms mākslinieka Ginta Gabrāna jaunākais papildinātās realitātes aplikācijas SAN projekts Jaunās teritorijas.

Pavasaris, 2020, LV, kas turpina pirms vairākiem gadiem iesākto mākslas virzienu. Lai to piedzīvotu, ir jādodas uz interneta vietni San.lv, kurā par brīvu var lejuplādēt aplikāciju SAN un iepazīties ar tālāko instrukciju. Trīs, divi, viens, un pēkšņi tavs dzīvoklis caur viedtālruņa ekrānu ir kļuvis par mākslas galeriju!

Viena no tajā redzamajām kustīgajām būtnēm atgādina milzu medūzu. Ļoti līdzīgu tai, pret kādu tieši šajā brīdī televizorā cīnās datoranimācijas seriāla Zaks Storms, pazīstama arī kā Zaks Storms. Superpirāts galvenais varonis – trīspadsmit gadu vecs zēns, kurš sērfinga sacensību laikā ir iesūkts Bermudu trijstūra Septiņās jūrās. Divi čūskveidīgi radījumi griežas nepārtrauktā riņķa dejā, un gaisā lidinās vēl citi nenosakāmas formas objekti. "Katrs tos redzēs citādi – no sava skatpunkta un savā vidē," vēl pirms jaunā projekta atklāšanas sacīja mākslinieks.

Šīs kustīgās būtnes ir sastopamas visur – pilsētās, pļavās, mežos. Latvijas teritoriju noklāj 39 zonas, kurās izvietotas virtuālo skulptūru grupas ar fiksētām GPS koordinātēm. Katras zonas rādiuss ir 25 kilometri. "39 eksperimentālie dārzi apliecina, ka māksla, līdzīgi kā zinātnes atklājumi, var mainīt ikdienas paradumus. Virtuālā realitāte un digitālā multiplicējamība Ginta Gabrāna jaunajā darbā ir īstie un vienīgie mākslas notikšanas apstākļi, kurus jebkurš skatītājs ar SAN saņem pilnā mērā. Nav centra, nav perifērijas, ir vide un apstākļi, ko var globāli paplašināt," raksta mākslas zinātniece Inga Šteimane.

Sevišķi interesanti ir tas, kā Jaunās teritorijas. Pavasaris, 2020, LV pārklāsies ar citiem jau esošiem SAN objektiem Rīgā, Carnikavā, Rojā un Madonas rajonā, kur var rasties neparedzamas kombinācijas, savā Facebook lapā norāda Gints Gabrāns. Papildinātās realitātes darbus viņš veido kopš 2015. gada, kā mākslas materiālu izmantojot virtuālus 3D modeļus un GPS adreses. Bieži virtuālo skulptūru pirmformas ņemtas Ne no kurienes – no mākslinieka plastmasas skulptūru projekta, kurā formas radās, izkausētam materiālam līstot aukstā ūdenī. Pagājušajā gadā Gints Gabrāns iekļuva Purvīša balvas astoņu finālistu vidū ar 2017. un 2018. gada projektiem. "Izveidojot aplikāciju SAN, man svarīgākais bija radīt planetāra mēroga telpu radošai brīvībai, kur galvenais ir pats radīšanas process," toreiz sacīja mākslinieks. Šī telpa ir brīva no tradīcijām un hierarhijas. Adreses Parīzē, Alūksnē, Ņujorkā un Rojā ir līdzvērtīgas, un visur tiek eksponēti oriģināli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja