Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pilnīgi pozitīvi par Ādamsonu, Rīgas luksoforu un domes tēlu.

Pavēroju pēdējo dienu notikumus Latvijā un sapratu, ka attieksme tiešām ir jāmaina. Pietiek tā negatīvisma, kritikas, jāmeklē labais, iedvesmojošais. Vai nav burvīgi, ka atrodas cilvēki, kas ir gatavi rakt bedres Mazsalacā, lai citiem kļūtu možāks prāts? Izroc vienu bedri, simts cilvēki priecājas. Stendzenieks arī priecīgs. Sadedzini vienu sēra gabalu, simts citi sasildās. Izdevumi minimāli, visiem labi.

Mans radošais potenciāls tik augstu nelido, tāpēc mēģināšu uz šādas pozitīvas nots pabeigt nelielos vērojumus par Rīgas domes politekonomiskajām aktivitātēm un personāžiem, kuru darbošanos kādu laiku vēroju.

8.oktobrī, izlasīju satraucošu ziņu - domnieks Jānis Ādamsons (SC) atkritumu poligona Getliņi EKO padomē tomēr nestrādās, jo tā jālikvidē. Žēl, protams, ka milzīgu administratīvā darba pieredzi guvušais profesionālis palika „aiz borta”. Neliels uztraukums arī par pašiem Getliņi EKO – kā viņiem veiksies bez Jāņa noderīgā padoma, vai spēs tikt līdzi jaunās domes uzdotajam azartiskajam tempam?

Toties citi domnieki pārliecinoši nodemonstrēja visai sabiedrībai, ka dižķibele ir tikai mūsu galvās – ja ir gribēšana, nāks arī varēšana! Daudzi šobrīd sūkstās par grūtībām darba atrašanā. Muļķības! Kā varam lasīt Dienā - darbavietas ir atrastas arī citiem, kas saistīti ar vienu vai otru koalīcijas partiju. Par spīti visiem budžeta samazinājumiem, cīņām pret korupciju, birokrātiju un visādām citādām ārišķībām izrādās, ka darba vietas ir!

Tā, piemēram, Rīgas mežos darbojas kādreizējais Dzintaru koncetzāles vadītājs Andrejs Kondratjuks (LPP/LC)! Lūk, vīram ir „ķēriens” – kas koncerti, kas meži, viss viens – partija liek, viņš iet! Nekādas atlaides, nekādas savas nevarēšanas izpausmes! Galu galā, ar meža lietām viņš ir saskāries, jo Dzintaru koncertzāle taču atradās priežu ielokā! Latviešiem vispār meži un dziesmas izsenis iet roku rokā , ja atceramies vārdus – „Lokaties(i) mežu gali, lai balstiņa pāri skan...”

Skauģi un nelabvēļi gan uzreiz „piekasījās” tādiem sīkumiem, ka „mēra birojs tā arī nespēja paskaidrot, pēc kādiem kritērijiem tiek izvēlēti valdes locekļi”. Nemeklēsim nu adatu svešā acī, katram taču skaidri redzams, ka darbs domē noris profesionāli, dinamiski, tā teikt – jauna slota asi slauka! Katram īdētājam arī nevar izpatikt, pa kuru laiku tad mēs attīstīsimies? Patīk man jaunais vicemērs - "Ja kādam ir problēmas ar to, ko mēs darām, tad tās ir viņa paša problēmas," uz žurnālistu tincināšanu atcirta Šlesers. Labi pateikts. Konkrēti un lietišķi.

Tomēr pats iedvesmojošākais, vismaz man, izrādījās fakts, ka Ruslans Pankratovs (SC) vadīs tādas perspektīvas un dinamiskas sabiedrības kā Rīgas luksofors padomi! Par sabiedrības milzīgo nozīmi katra pilsētnieka dzīvē nav šaubu - Bezpeļņas SIA "Rīgas luksofors" izveidots, lai pilnveidotu un organizatoriski apvienotu ceļu satiksmes regulēšanas sistēmu un nodrošinātu ceļu satiksmi ar satiksmes regulēšanas tehniskajiem līdzekļiem (luksoforiem, ceļa zīmēm, brauktuvju horizontālajiem apzīmējumiem, ierobežojošiem nožogojumiem). Ieklausieties - organizatoriski apvienotu ceļu satiksmes regulēšanas sistēmu! Skudriņas skrien pa kauliem - kāda komplicētība, kāda atbildība!

Šo sarežģīto uzdevumu veikšanai izvēlēti labākie no labākajiem, kopā ar pašu domi satiksmes regulēšanas sistēmu organizatoriski apvieno - Rīgas dome 52%, SIA "Latkons" 24%, SIA DT serviss 12%,SIA "Saava-LV" 12%.

Kā vārds, tā personība. Kurš gan nav dzirdējis par SIA „Saava-LV” sasniegumiem un iestrādēm satiksmes regulēšanas jomā?

Par padomes nepieciešamību šādai sabiedrībai šaubu nav un nevar būt. Šaubu nav arī par pašas sabiedrības nepieciešamību – jo kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja interneta mājaslapā pieejamā informācija - Rīgas domes Satiksmes departaments plāno slēgt līgumu par virzienrādītāju uzstādīšanu ar SIA "Rīgas luksofors", kas kā vienīgais pretendents uzvarējis iepirkuma konkursā. Noprotams, ka šī sabiedrība strādā tādā līmenī, ka citi konkursos pat nepiesakās. Nu ko, vēlēsim veiksmi Ruslanam atbildīgajā un izaicinājumiem bagātajā darbā! Lai ceļ Rīgas luksofora latiņu vēl augstāk, lai spīd Rīgas luksofori, izgaismo pilsētu un organizatoriski apvieno regulēšanas sistēmu, lai rāda rīdziniekiem tikai zaļo gaismu!

Nevaru nepieminēt vēl vienu prieka un pozitīvisma avotu – birokrātijas apkarošanas centru un tā darbību. Man vispār patīk Aināra Šlesera piegājiens – nevis vairīties no sasāpējuša jautājuma, bet risināt tieši, tā teikt, skatoties ienaidniekam acīs. Izraksta tūristam nepareizu rēķinu – dibinām tūrisma policiju, klīst kaut kur kuluāros runas par birokrātiju – dibinām apkarošanas centru. Rīgas tēls sašķobījies? Nav ko gausties, jādibina jauns birojs un tēls jāspodrina! Traucē noteikumi kaut ko uzbūvēt? Par tādiem sīkumiem nav vērts pat runāt.

Birokrātijas centrs savos pastāvēšanas dažos mēnešos jau ir kļuvis par īstenu biedu visiem birokrātiem un arī tiem, kas tādi īsti birokrāti nebija, bet varēja kļūt. Visu biroja paveikto nevar uzskaitīt, pievērsīsim uzmanību divām lietām.

No saņemtajiem iesniegumiem redzams, ka galvenokārt iesniedzēji izsaka neapmierinātību ar pašvaldības namu apsaimniekotāju rīcību un sniegtajiem pakalpojumiem.

Šīs problēmas risināšanai palīdzēšot veiktie pasākumi namu apsaimniekotāju vadības nomaiņā, kontroles pastiprināšana no pilsētas izpilddirektora puses.

Jā, no centra darbinieku asā skata nevienam birokrātam glābiņa nebūs! Birokrātiskā Purvciema namu iepriekšējā vadītāja vietā nāks dinamiskais un birokrātiju nicinošais Starostins - Purvciema namus vadīs likvidētās Centra rajona izpilddirekcijas vadītājs Vjačeslavs Starostins (LPP/LC). Purvciema iedzīvotāji var atviegloti uzelpot – šajā Rīgas daļā ar birokrātiju ir cauri, jo LPP/LC biedru rindās birokrāts nemaz nevar iefiltrēties! Un lai Starostins nedomā, ka partijas piederība kaut kādā veidā viņu glābs no pilsētas izpilddirektora Radzeviča (LPP/LC) pastiprinātās kontroles, gluži otrādi – pret savējiem dubulta stingrība!

Ja tomēr nedaudz pievēršamies politekonomijai, tad ievērību pelna šāds centra konstatējums - Rīgas pašvaldības namu apsaimniekotāju pārlieku lielā neatkarība pretstatā pašvaldības, konkrēti - Rīgas domes Mājokļa un vides departamenta, ierobežotajām iespējām pārbaudīt komercsabiedrību finansiālās darbības likumību.

Izaudzinājām čūskulēnu azotē – Rīgas pašvaldības namu apsaimniekotājs vairs neklausa savu radītāju! Atnāk īpašnieks uz uzņēmumu, grib paskatīties, kas tur notiek, nekā – tas jau ir kļuvis pārlieku neatkarīgs un neko nerāda! Ko darīt? Nomainīt vadību, tas skaidrs. Vēl varētu izveidot Rīgas pašvaldību namu apsaimniekotāju darba uzlabošanas un kontroles centru, izstrādāt nolikumu un iecelt par tā vadītāju kādu koalīcijas biedru, vienlaicīgi uzdodot birokrātijas apkarošanas centram sekot, lai izveidotais centrs nedublē funkcijas ar mājokļu departamentu. Tas būtu drosmīgs un konstruktīvs risinājums.

Tāpat iedzīvotāji nav bijuši apmierināti ar dažādu Rīgas domes struktūrvienību rīcību, nesniedzot atbildes uz personu iesniegumiem likumā noteiktajā termiņā.

Šeit par paveikto pārņem balta skaudība, lūk, tas ir tandēms, tā ir koalīcija!

Centra veikto preventīvo pasākumu rezultātā iesniegumu izskatīšanas kārtībā esot saskatāms zināms progress, piemēram, Pilsētas attīstības departamentā 1.septembrī bija termiņā neizskatīti septiņi iesniegumi, bet 1.oktobrī - tikai divi iesniegumi.

Vajadzētu arī citām pašvaldībām noskaidrot, kas tie par preventīviem pasākumiem, kuru rezultātā neizskatīto iesniegumu skaits mēnesī samazinās no septiņiem līdz diviem!

Kas man personīgi patīk, ka centrs ne tikai ķer vainīgos, bet arī veic situācijas analīzi:

Centrs plāno veikt arī pārbaudes atsevišķos departamentos un iestādēs, lai noskaidrotu, vai konstatētajiem pārkāpumiem ir sistēmisks raksturs, kas nozīmētu, ka jāpastiprina dokumentu izpildes kontrole un stingrāk jāprasa likuma prasību ievērošana.

Tā ir pieeja - vispirms jānoskaidro, vai raksturs ir sistēmisks un tikai pēc tam stingrāk jāprasa! Citādi var iznākt, ka sāksi stingrāk prasīt uzreiz, bet sistēmisks raksturs nemaz nav!

Lai veicas visu birokrātu biedam Sergejam Novikovam, viņa vadībā rīdziniekiem birokrātija pēc neilga laika rādīsies tikai ļaunos sapņos!

Lai visas šīs priecīgās un pozitīvās ziņas nodotu pēc iespējas plašākai auditorijai, domnieki ir likuši savas galvas kopā un tomēr atraduši iespēju, gan ne sevišķi lielu, cik nu tā rocība atļauj, atvēlēt dažus grašus arī reklāmai, tajā skaitā - «Līdz 2010.gada beigām nostiprināt Rīgas domes (RD) tēlu: uzņēmīga, dinamiska, uz biznesu orientēta, efektīva, pieredzējusi un augsti profesionāla komanda, kas redz tūrisma attīstību kā prioritāti,» šis ir viens no sasniedzamajiem komunikāciju mērķiem, kas ierakstīts jaunā Rīgas zīmola izstrādes konkursa noteikumos.

Pareizi, tēlu vajag stiprināt. Stiprs domes tēls ir pirmais, kas piesaista tūristus.

Iedomājamies, satiekas divi potenciāli dāņu tūristi un domā – uz kurieni lai aizbrauc? Viens saka: „Es zinu, jābrauc uz Rīgu, jo tur domē ir efektīva un uz biznesu orientēta komanda, kas tūrismu redz kā prioritāti!”

Lai veicas jaunajai un enerģiskajai domei cīņā ar visiem izaicinājumiem un nelabvēļiem! Lai tās darbi rosa pozitīvismu visos, arī Stendzeniekā! Lai „Rīgas luksoforam” labi finansu rādītāji un lai profesionālis Ādamsons atrod sev kādu padomi, ko nelikvidēs...

Rīgā, 2009.gada 29.oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja