Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Purvīša balvu saņem māksliniece Ance Eikena

Purvīša balvu 2023 saņem māksliniece Ance Eikena par personālizstādi Dievs tēvs debesīs, informēja Latvijas Nacionālais mākslas muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Ance Eikena tika nominēta un finālā pēc ekspertu vērtējuma virzīta par personālizstādi Dievs Tēvs Debesīs mākslas telpā Brīvība (10.12.2021.–08.01.2022.). Līdz ar šo apbalvojumu māksliniece iegūst arī vērienīgo naudas balvu – 28 500 eiro (pirms nodokļu nomaksas).

Astotās Purvīša balvas laureātu noteica starptautiska žūrija septiņu cilvēku sastāvā, izvērtējot visu sešu finālistu – Evelīnas Deičmanes, Ances Eikenas, Kristapa Epnera, Daigas Grantiņas, Darjas Meļņikovas, Evitas Vasiļjevas un Kaspara Groševa – darbus izstādē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Žūrijā strādāja mākslas zinātniece, LNMM Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja Astrīda Rogule, Purvīša balvas patrons, SIA Alfor valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns, mākslas teorētiķis un kurators, Nationalgalerie – 17 Berlīnes muzeju apvienības direktors (2008–2020) Udo Kitelmanis (Udo Kittelmann), kurators un mākslas kritiķis, Laikmetīgās mākslas institūta KW(Berlīne) direktors Krists Greitheisens (Krist Gruijthuijsen), Prāgas Kunsthalles direktore Ivana Gosena (Ivana Goossen), galerists, Galerie Nagel Draxler līdzīpašnieks Kristians Nāgels (Christian Nagel) un Vartai galerijas (Lietuva) radošā direktore Laura Rutkute. Žūrija lēmumu pieņēma balsojot, un uzvarētājs tika noteikts ar pārliecinošu balsu vairākumu.

"Darbs žūrijā nebija vienkāršs. Bija patiešām interesanti skatīt kandidātu darbus klātienē. Ances Eikenas Dievs Tēvs Debesīs uzrunā ar to, kas šis ir stāsts par humānismu un ne tik daudz par mākslas darba estētiku. Tā naratīvs sniedzas ārpus mākslas pasaules, tā nospiedums ir daudzos no mums. Viņas darbā, viņas attieksmē, izteiksmē ir jūtams zināms naivums, bet naivums tā labākajā nozīmē. Viņas naivums ir viņas spēks, viņas ticība savam radošumam un radošumam vispār – to var just un redzēt. Darbu pat nav jāsaprot, tas runā pats par sevi. Ļoti spēcīgi un emocionāli. Tas ir arī stāsts par ķermenisko un domāšanas pieredzi. Tā ir mācību stunda par veidu, kā rast mieru. Tas apliecina, ka mums vairāk jāuzticas māksliniekiem. Kam mūsdienās var uzticēties? Vienmēr var uzticēties māksliniekiem. Un šis konkrētais darbs atklāj patiesību. Patiesību par mūsu dzīvi un laiku," saka žūrijas lockeklis Udo Kitelmanis.

Purvīša balvas 2023 kandidātu darbu izstāde apmeklētājiem Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas Lielajā zālē būs atvērta līdz 11. jūnijam. Izstādes kuratore ir Daiga Rudzāte, ekspozīcijas dizainu veidojis Martins Vizbulis.

Šogad trešo reizi Purvīša balvas vēsturē tika pasniegta balva par mūža ieguldījumu mākslā, ko saņēma tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere (1939) – par mākslinieciskās kvalitātēs augstvērtīgu, spēcīgu un radošas enerģijas piepildītu sniegumu tekstilmākslā vairāk nekā pusgadsimta garumā, eksperimentējot un ļaujoties inovatīviem risinājumiem, tādējādi apliecinot materiāla daudzveidīgās iespējas mākslinieciskās idejas radīšanā sava laika kontekstā. Līdz ar godalgu Edīte Pauls-Vīgnere saņem arī naudas prēmiju – 10 000 eiro (pēc nodokļu nomaksas).

"Edītes Pauls-Vīgneres daiļrades pētnieki mēdz vilkt paralēles ar divām viņas laikabiedrēm – izcilām tekstilmākslas novatorēm Magdalēnu Abakanoviču (Magdalena Abakanowicz, 1930–2017, Polija) un Šeilu Hiksu (Sheila Hicks, 1934, ASV). Nenoliedzami šīm trim māksliniecēm ir savi metafiziskie saskares punkti, viņas vieno fanātiska pašatdeve radošajam procesam, drosme eksperimentēt un pārvarēt ierastās robežas, bet katra no viņām ir pastāvīga spoža zvaigzne mākslas universā. Mums Latvijā tā ir Edīte Pauls-Vīgnere. Mēs lepojamies!" Purvīša balvas 2023 katalogā raksta mākslas zinātniece, LNMM Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska.

Ance Eikena arī uzvarēja Purvīša balvas 2023 publikas balsojumā.

Lai nodrošinātu nepārtrauktu Latvijas vizuālās mākslas jaunrades izvērtēšanu, jau tagad darbu sākusi devītās Purvīša balvas 2025 neatkarīgo ekspertu grupa, kurā no šī gada 1. janvāra līdz 2024. gada 31. decembrim regulāri izvirzīs nominantus apbalvojumam. Ekspertu grupā strādā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas tēlniecības un objektu kolekcijas glabātāja Arta Vārpa (grupas darba vadītāja), kuratore, mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore studiju darbā Antra Priede, Centrālās un Austrumeiropas eksperte Modernās mākslas muzejā Ņujorkā, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra kuratore Inga Lāce, fonda Mākslai vajag telpu vadītāja Katrīna Jaunupe, mākslas kolekcionārs, kurators, biedrības Latvijas kultūras projekti direktors Māris Vītols.

Purvīša balva ir lielākā un prestižākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā. Tā dibināta 2008. gada janvārī un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu Solitude. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi Varbūt. Trešo Purvīša balvu 2013. gadā ieguva Andris Eglītis par personālizstādi Zemes darbi. Ceturtā Purvīša balva 2015. gadā tika piešķirta Miķelim Fišeram par personālizstādi Netaisnība. Purvīša balvu 2017 pasniedza mākslinieku kolektīvam – Krišam Salmanim, Annai Salmanei un Kristapam Pētersonam – par izstādi Dziesma. Sesto Purvīša balvu 2019. gadā saņēma māksliniece Ieva Epnere par personālizstādi Dzīvo atmiņu jūra. Par septītās Purvīša balvas laureāti 2021. gadā kļuvusi māksliniece Amanda Ziemele par personālizstādi Kvantu matu implanti

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja