Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pusgadsimts ar Dadzi

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs apskatāma karikatūru izstāde Kā dadzis acī

Latviešu karikatūras attīstība pusgadsimta garumā — tāda ir sadarbībā ar satīras un humora žurnālu Dadzis tapušās karikatūru izstādes tēma. Izstādē skatāmi vairāk nekā simt Latvijā populāru un arī mazāk zināmu karikatūristu zīmējumu oriģināli, kā arī lielformāta plakāti ar atjaunotā Dadža vāku karikatūrām.

Kampaņa pret stilīgajiem

Patiesībā šādai izstādei būtu bijis jāparādās pirms gada, kad pagāja pusgadsimts kopš Dadža iznākšanas. Līdz atmodai žurnāls bija atrodams gandrīz katrās latviešu mājās, savos ziedu laikos sasniegdams 140 000 eksemplāru tirāžu, turklāt iznāca divreiz mēnesī. Ko lasīt tur īpaši daudz nebija, atskaitot stila ziņā perfektos Andreja Skaiļa gabalus un žurnāla priekšpēdējās lapas rubrikā Kas gan viss nenotiek pasaulē atrodamos "informatīvos" gabaliņus par jocīgiem notikumiem — tie parasti bija atgadījušies kapitālistiskās pasaules dīvaiņiem, jo, kur komunisms nav jāceļ, tur cilvēks aiz dīkdienības sazin ko sastrādā (pašu mājās jebkāda dīkdienība Dadža slejās tika cītīgi apkarota, sākot jau ar hruščovlaika kampaņām pret "stilīgajiem" — uz šā viļņa populāra kļuva karikatūriste Mirdza Ramane ar Hugo Diega tēlu).

Taču žurnāla vadības lielo piesardzību attiecībā uz brīvdomīgākām satīras izpausmēm kompensēja Dadža karikatūristu profesionālais stils. Pat tradicionālās atļautās tēmas par traktoristiem dzērājiem un agresīvo NATO bloku viņi spēja uzzīmēt tā, ka vairāk gribējās smieties, ne raudāt vai skaisties par mākslinieku pārdošanos padomju propagandai. Brīvdomības ziņā Dadzis atpalika gan no igauņu Pikker, gan poļu Szpilki, tomēr arī tā virtuālā realitāte, kuru pirmsinterneta laikos bija uzzīmējis Dadzis, daudziem, kas to piedzīvoja bērnībā, bija tik labi palikusi atmiņā, ka 2005.gadā atjaunotais Dadzis, lai gan kopumā bija ne vairāk kā paviršs kapa piemineklis padomju Dadzim, sākumā tika pirkts labāk, nekā varēja gaidīt.

Stingrāka sijāšana

Izstādē Kā dadzis acī redzams, ka ar Dadzi sadarbojušies gan mūsu glezniecības klasiķi Boriss Bērziņš un Indulis Zariņš, gan vēlāk pasaulē pazīstamais ilustrators Māris Bišofs, gan daudzi citi. Taču Dadža "zelta sešinieks" bija Gunārs Vīndedzis, Edgars Ozoliņš, Gunārs Bērziņš, Uģis Mežavilks, Ēriks Ošs un Imants Melgailis.

No šā sešinieka šodien spalvu rokā tur vairs tikai divi — labsirdīgais vienkāršās līnijas meistars Imants Melgailis un "zvēru karalis" — neaizmirstamo drūmiķu un lopiņu zīmētājs Ēriks Ošs, kura karikatūras tagad atrodamas Latvijas Avīzē. Vaicāts par atjaunoto Dadzi, viņš uzteic Cinkusa karikatūras, taču žurnāls kopumā viņam atgādina rajona avīzi, kurā tiek ņemts pretī katrs, kas kaut ko atnes. Vecajā Dadzī bijusi stingrāka profesionāla sijāšana, atceras Ē.Ošs: "Ar jauniem autoriem ņēmās gadiem, kamēr viņus sāka regulāri publicēt." Ošs 1957.gadā zīmēt Dadzim sācis bikli, iesākumā skatījies, kā zīmē Krokodilā, domājis, ka vajadzētu zīmēt tāpat — "reālistiski". Savu stilu viņš izveidojis pamazām. Dažreiz Ošam zīmējumi mesti atpakaļ tāpēc, ka nav derējuši ideoloģisku apsvērumu dēļ, šo to nācies arī pārzīmēt. Toties tolaik vienas karikatūras zīmēšanai mākslinieks varējis veltīt daudz vairāk laika nekā tagad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja