Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Rīgas Porcelāna muzejā skatāma keramiķes Ilonas Romules izstāde

Rīgas Porcelāna muzejā līdz 16. septembrim skatāma keramiķes Ilonas Romules izstāde Litofānija un citas smakas būtnes.Ilonu Romuli keramikā interesē iespēja izteikties trijās dimensijās, izmantojot grafisko un glezniecisko apjomu. Tradicionāli keramiķe strādā ar porcelānu. Romule papildina savus skulpturālos darbus ar smalku apgleznojumu virsglazūras tehnikā, veidojot plastiski izteiksmīgas kompozīcijas, kurās piedalās cilvēku, dzīvnieku un savdabīgu hibrīdu figūras. Mākslinieces izvēlētajos motīvos figūras kārtojas formas un materiāla spēlē ar simboliem un raksturu situācijām.

Jaunajā Rīgas Porcelāna muzeja ekspozīcijā keramiķe turpina pilnveidot savu māksliniecisko rokrakstu, meklējot aizvien jaunas porcelāna formas un materiāla iespējas litofānijā.

"Litofānija ir smalks porcelāns," tā materiālu raksturo māksliniece Ilona Romule. "Tehniski tas izskatās tā: pamatmateriāls ir plāna caurspīdīgā porcelāna plāksne ar 1,5 milimetri augstu un uz iekšu vērstu reljefu. Tikai iedarbojoties uz to ar gaismu no otras puses, materiāls kļūst skaidri saskatāms atpazīstamā veidolā un attēlotās plakanās figūras iegūst formu. Šis iluzorais efekts ir iespējams tikai strādājot ar vissmalkāko porcelānu."

Pirmoreiz māksliniece sāk strādāt ar Herenda rūpnīcas porcelānu pirms 18 gadiem Starptautiskajā keramikas studijā Kečkemetā, Ungārijā, kur tapusi lielākā daļa Romules mākslas darbu un keramiķe nekad nepieļauj paviršu attieksmi pret materiālu. Viņa tajā ieklausās, un porcelāns iesaka, diktē savus noteikumus, ikreiz piedāvājot jaunas tēla aprises, veidojot keramiķes Ilonas Romules īpašo māksliniecisko rokrakstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja