Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Sarunas muzejā: Ģederts Eliass

Svētdien, 27. janvārī, plkst.15 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs aicina skatītājus uz Sarunu muzejā ar izstādes kuratori Aiju Brasliņu, kura stāstīs par latviešu glezniecības vecmeistara Ģederta Eliasa (1887–1975) dzīvi un daiļradi, raksturojot viņa bagāto radošo mantojumu un nozīmīgo ieguldījumu Latvijas mākslas attīstībā.

Tikšanās notiks LNMM Baltajā zālē.2012. gada rudenī vienam no izcilākajiem latviešu gleznotājiem – Ģedertam Eliasam – apritēja 125. gadskārta kopš dzimšanas. Latvijas Nacionālais mākslas muzejs klasiķa jubileju atzīmē, rādot gan atzītu meistardarbu, gan mazāk zināmu gleznu izlasi.

Latvijas glezniecības zelta fondā līdz šim kanonizētais Ģederta Eliasa veikums – agrīno fovisma paraugu, neoklasisko peldētāju, jaunreālistisko lauku žanru izlase – nebūt nerada pilnīgu priekšstatu par viņa mākslinieciskā mantojuma kopainu. Eliass uzgleznojis vairāk kā tūkstoš eļļas gleznu, savas dzīves laikā izstādot tikai nelielu daļu no paveiktā.

Mākslinieku arvien pavadījusi savrupas un noslēgtas personības reputācija, ko veicināja Vilhelma Purvīša toreizējā privātskolnieka līdzdalība 1905. gada revolūcijas notikumos. Emigrācijas gados viņš Briseles Karaliskajā mākslas akadēmijā (1908–1913) studēja kā bēglis ar viltotu pasi uz sveša vārda. Eliass ir viens no retajiem Latvijas agrīnā modernisma pārstāvjiem, kurš laikā līdz Pirmajam pasaules karam profesionāli izglītojās Rietumeiropā – Briselē un Parīzē. Apguvis akadēmisko skolu, gleznotājs aizrautīgi izmēģināja dažādu moderno virzienu formālos atradumus, kara gados Maskavā (1916–1917) īpaši iedvesmojoties no fovisma līdera Anrī Matisa un kļūstot par ietekmīgā francūža tiešāko vietējo sekotāju. Ar izaicinoši spilgto un juteklisko fovistisko krāsainību Eliass ap 1920. gadu novatoriski atdzīvināja latviešu glezniecību.

Pievienojies Rīgas mākslinieku grupai, Ģederts Eliass kopā ar līdzgaitniekiem divdesmitā gadsimta 20. gadu vidū piedzīvoja starpkaru laikmeta mākslai raksturīgo atgriešanos pie klasiskās tradīcijas un reālisma. Pārtapis jaunreālistā, "eksmodernists" 30. gados kļuva par atzītāko nacionālās skolas lauku žanra meistaru – dzimto Platones Zīlēnu eposa radītāju, kurš Zemgales māju apkārtni attēloja zemnieku ikdienas un gadalaiku mainībā, piesātinot ar spēcīgu glezniecisko ekspresiju un dramatisku noskaņu. Noteiktus posmus mākslinieka jaunradē apzīmogojusi viņa izredzēto sieviešu klātbūtne, kuras iedzīvinātas daudzu aktu un portretu veidolos.
Ģederts Eliass ilgstoši strādāja par pedagogu Latvijas Mākslas akadēmijā, kur starpkaru laikā vadīja akta klasi un figurālās glezniecības meistardarbnīcu. Vienlaikus, rakstot Latviešu konversācijas vārdnīcai un t.s. Purvīša Mākslas vēsturei, tika apliecināta Eiropas muzeju pazinēja un erudīta mākslas vēstures zinātāja slava. Kopā ar brāli Kristapu Eliasu radīta grāmata Franču jaunlaiku glezniecība (Rīga, 1940), kas okupētajā Latvijā turpināja uzturēt spēkā Francijas modernās mākslas vērtību kultu.

Mākslas zinātniece, izstādes kuratore Aija Brasliņa veidos Sarunu muzejā kā aizraujošu ekskursiju ekspozīcijā un emocionālu stāstījumu par Ģedertu Eliasu kā vienu no spilgtākajām personībām latviešu mākslā, izceļot viņa dzīves, talanta un rakstura daudzveidīgās šķautnes.

Sakarā ar rekonstrukcijas darbu uzsākšanu Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā, izstāde pagarināta līdz 2013. gada 11. februārim. Tā būs arī pēdējā diena, kad muzeja ekspozīcijas būs atvērtas apmeklētājiem.

Plašāk par izstādi lasiet LNMM mājaslapā:
http://www.lnmm.lv/lv/lnmm-g/info/visit/exhibition/2012/gjederts-eliass-1887-1975-gleznas/.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja