Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sieviete no sātana līdz Dievmātei

12 glezniecības meistardarbu un Fransisko Goijas grafikas.

No 25. marta līdz 16. jūlijam mākslas muzejs Rīgas birža aicina apmeklēt divas brīnišķīgas izstādes: Prado 12 raksturi – pasaulslavenu Rietumeiropas glezniecības klasiķu (Paolo Veronēzes, Antonisa van Deika, Pītera Paula Rubensa, Bartolomē Estevana Muriljo u. c.) 12 meistardarbi, kas Prado Nacionālajā muzejā Spānijā, Madridē, gadsimtiem ilgi priecējuši miljoniem skatītāju –, kā arī spāņu mākslinieka Fransisko Goijas grafikas no cikla Kaprīzes, kas glabājas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) krājumā.

Abu izstāžu kuratore un muzeja Rīgas birža vadītāja Daiga Upeniece atklāj, ka Latvijas puses veidotā izstādes koncepcija izpelnījusies Prado muzeja vadības komplimentus. "Izstādes koncepcijai ir vairāki loki. Pirmkārt, vēlējāmies parādīt, ar kuru gadsimtu mākslu Prado muzejs ir slavens. Izstādē redzami darbi no XVI līdz XIX gadsimtam – no renesanses un manierisma, baroka un rokoko līdz pat reālismam. Otrs loks: vadošās glezniecības skolas, kas raksturīgas Prado muzejam, – spāņi, flāmi un Francijas, Itālijas, Vācijas skolas. Trešais loks ir stilu griezumā, ieraugām arī dažādus žanrus, sākot no reliģiskās tēmas līdz antīkajai. Vēl viens loks – tās visas ir sievietes. No sievietes kā sātana iemiesojuma, kā to parāda XVI gs. flāmu skolas pārstāvja Pītera Ālsta darbs, kurā sātans pārvēršas par sievieti un kārdina Svēto Antoniju tuksnesī, līdz, izejot cauri 12 darbiem, nonākam pie Muriljo darba, kurā attēlota Dievmāte – sieviete, kuru miljoniem cilvēku ir pielūguši cauri gadsimtiem, – tātad absolūti diametrāli pretēji traktēti sievietes tēli. Pa vidu sastopam ļoti daudz interesantu personību: spāņu karalienes, Nīderlandes karalienes, galma dāmas, antīkos un Bībeles personāžus," stāsta kuratore.

Gatavojot izstādi, Latvijas speciālisti atraduši spāņu mākslas paralēles Latvijas muzeju krājumos. Atbilstoši Prado izstādes tēmai tika atlasīti 54 darbi no Fransisko Goijas grafiku sērijas, un izrādās, Rīgā glabājas Antonisa van Deika veidots Vilhelma II portrets, kas gleznots vienā laikā un telpā ar sešgadīgā prinča mātes Amālijas Zolmsas-Braunfelsas portretu, kas nu atceļojis pie mums no Spānijas. 

Apmeklētāji varēs gūt plašu informāciju par izstādītajiem darbiem gan aprakstos, gan virtuālajā katalogā planšetdatoros. Vecākiem ar bērniem sagatavots īpašs Ģimenes ceļvedis, kā arī plašs meistardarbnīcu un nodarbību klāsts. Starp saistītajiem pasākumiem īpaši jāizceļ 12 piektdienas vakaru personību sarunu cikls, kas tiks veltīts katrai gleznai un ar to saistītām interesantām tēmām. Cikls sāksies ar Imanta Lancmaņa lekciju 7. aprīlī par Pītera Ālsta gleznu Svētā Antonija kārdināšana. Vairāk informācijas par pasākumiem – jau drīzumā vietnē www.lnmm.lv un mākslas muzejā Rīgas birža.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja