Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Sociāls, politisks un ģeogrāfisks apskāviens Rūras triennālē

Līdz 24. septembrim Vācijas ziemeļrietumu reģionā notiek Rūras triennāle – viens no nozīmīgākajiem starpžanru mākslas festivāliem pasaulē, kuru 2002. gadā dibinājis leģendārais flāmu intendants Žerārs Mortjē (1943–2014).

Programmā ir 40 notikumu, puse no tiem ir pasaules pirmizrādes. Visi pasākumi tiek rīkoti Rūras reģiona vērienīgajās postindustriālajās telpās. Triennāles sākotnējais uzdevums bija atdzīvināt šo Vācijas daļu, kura piedzīvoja dramatisku ekonomisko lejupslīdi smagās rūpniecības krīzē. Rūras triennāle piesaista māksliniekus un skatītājus ar izteikti eksperimentāliem, laikmetīgiem projektiem mūzikā, teātrī, dejā un vizuālajā mākslā.

No 2015. līdz 2017. gadam festivāla saturu veido Nīderlandes režisors Johans Simonss (Rūras triennāles mākslinieciskais vadītājs tiek mainīts ik pēc trim gadiem). Viņa piedāvātās programmas vadmotīvs ir Seid umschlungen/Apskaujieties – tas ir citāts no Frīdriha Šillera Odas priekam. Johans Simonss aicina ļauties "sociālam, politiskam un ģeogrāfiskam apskāvienam".

Šī gada programma pievēršas Eiropas fundamentālo vērtību pētīšanai – ko mums nozīmē brīvība, vienlīdzība, brālība. Kā šīs vērtības izpaužas mūsdienu sabiedrībā un kultūrā.

Festivālu atklāja Kristofa Vilibalda Gluka mitoloģiskā opera Alčeste, kuru iestudējuši diriģents Renē Jakobss un režisors Johans Simonss.

Savukārt kopā ar diriģentu Reinbertu de Lēvu Rūras triennāles vadītājs Johans Simonss gatavo sociālpolitisku muzikālo izrādi Svešinieki/Die Fremden, kura vēstīs par kultūras identitāti, migrāciju un integrāciju postkoloniālajā laikmetā. Pasaules pirmizrāde Rūras triennālē notiks 2. septembrī. Iestudējumā skanēs Ģerģa Ligeti un Maurisio Kagela mūzika.

Uzveduma pamatā ir alžīriešu rakstnieka un žurnālista Kamela Dauda romāns Merso izmeklēšana, kas stājas dialogā ar Albēra Kamī romānu Svešinieks, turpina un attīsta tajā iesākto sižeta līniju, kura ir saistīta ar Kamī romāna galvenā varoņa Merso nogalināto arābu vīrieti.

Jaundarbus Rūras triennālē šogad izrādīs teātra režisori Liks Persevals un Ivo van Hove, horeogrāfs Alēns Platels ar trupu les ballets C de la B un horeogrāfe Anne Terēza de Kērsmākere ar trupu Rosas, kā arī daudzi citi mākslinieki.

Informācija: https://www.ruhrtriennale.de/


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja