Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tukku Magi smels spēku daudzveidībā

Izstāde kā ieskaņa unikālam daudzkultūru mākslas centram

Vēl trīs dienas, līdz 25. augustam, Rūmenes muižas renovētajā mākslas un sarīkojumu telpā skatāma izstāde Bez fetiša/Without Fetish, kurā Āfrikas tradicionālā māksla izstādīta mijiedarbībā ar Latvijas mūsdienu mākslinieku darbiem. Tā ik dienu aplūkojama laikā no plkst. 11 līdz 15.

Fetišs ir objekts, kuram tiek piedēvētas pārdabiskas spējas, un ar to tiek apzīmēta cilvēku radīta lieta, kam piemīt vara pār citiem. Vēsturiski šo apzīmējumu sāka lietot ceļotāji un kolonisti no Eiropas, lai aprakstītu tradicionālos Āfrikas mākslas objektus un rituālus, kas bija atšķirīgi no Eiropas kultūras un tika uzskatīti par nedaudz pagāniskiem. Vienlaikus "fetišs" joprojām ir plaši izplatīts jēdziens, kas apzīmē pārspīlētas nozīmes un varas piešķiršanu ne tikai cilvēku radītiem priekšmetiem, bet arī slavenībām, politiķiem un institūcijām. Izstāde Bez fetiša/Without Fetish aicina saskatīt, cik bīstams mūsdienu pasaulē ir šāda veida fetišisms, un mudina skatītāju iedomāties pasauli bez fetiša. Ekspozīcijā aplūkojamie Āfrikas tradicionālās mākslas darbi nāk no amerikāņu filantropu Tima un Bobijas Hamilu kolekcijas, bet vizuālu dialogu ar tiem risina mūsdienu mākslinieku Edgara Amerika, Zojas Frolovas, Tima Hamila, Ievas Iltneres, Jāņa Jākobsona, Nila Jumīša, Frančeskas Kirkes, Daiņa Pundura, Jutas Rindinas un Elīnas Titānes darbi.

Izstāde ir ieskaņa un pamatakmens daudz plašākam unikālam projektam – vērienīgam daudzkultūru mākslas muzejam Tukku Magi, kas būs pirmais šāda veida mākslas centrs Ziemeļeiropā. Izstāde Bez fetiša/Without Fetish simbolizē Tukku Magi ideoloģiju – veicināt Latvijas mākslas un kultūrvērtību nozīmes apzināšanos pasaules kontekstā un veidot netradicionālu nākotnes muzeju, piedāvājot atvērtu dialogu ne tikai starp apmeklētāju un mākslinieku, bet arī starp dažādām kultūrām.

Tukku Magi tiek veidots bijušajā Zēberga spirta un iesala rūpnīcā Tukumā. Centrs apņēmies mainīt priekšstatu par tradicionālo mākslu, izceļot to kā vienlīdzīgu partneri mūsdienu mākslas pasaulē. Tukku Magi atklās pasaules kultūrvērtību daudzveidību, izceļot katras kultūras unikalitāti un to savstarpējo mijiedarbību. "Mēs redzam Tukku Magi kā vietu, kas smelsies spēku no daudzveidības un apvienos īpašas mākslinieciskas formas, tradīcijas, pieejas un talantus," teic projekta vīzijas autori Jānis Jākobsons un Zoja Frolova. Mākslinieki uzsver, ka muzejā īpaša vieta būs arī Latvijas tradicionālajai un mūsdienu mākslai. Projektu atbalsta mākslinieki, mākslas kolekcionāri, filantropi un uzņēmēji no Latvijas un ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja