Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Vācijas paviljons ieguvis Venēcijas mākslas biennāles Zelta lauvu

57. Venēcijas mākslas biennāles galvenās balvas pasniegtas vācu māksliniekiem. Par labāko nacionālo ekspozīciju 86 pretendentu vidū starptautiskā ekspertu žūrija atzinusi Vācijas paviljonu, kuru veidojusi 38 gadus vecā Frankfurtē dzīvojošā māksliniece Anne Imhofa.

Anne Imhofa piedāvā iespaidīgu, episku performanci instalāciju Fausts: Vācijas paviljonu kā koncentrācijas nometni apsargā dobermaņi, iekšā apmeklētāji pārvietojas pa caurspīdīgu stikla grīdu, zem kuras atrodas performances mākslinieki, viņi atgādina kāda slepena eksperimenta nozombētus upurus, kuri guļ embrija pozā vai rāpo. Performanci pavada black metal skaņu celiņš.

Annes Imhofas speciāli sagatavotie mākslinieki atrodas dažādos paviljona līmeņos – ne tikai zem grīdas, bet arī aiz stikla sienām, plauktos un uz paaugstinājuma. Tā ir sarežģīti konstruēta, satraucoša, biedējoša, noslēpumaina un spriedzes pilna muzikāli horeogrāfiska drāma, kura risinās paviljona sterilajā vidē, ko var noturēt gan par cietumu, gan psihiatrisko klīniku. Skaņas, kustības un cilvēku mijiedarbības valodā darbs Fausts pēta mūsdienu sociālās struktūras un agresiju.

Par Venēcijas biennāles labāko mākslinieku, kurš piedalās franču kuratores Kristīnes Maselas veidotajā starptautiskajā izstādē Viva Arte Viva, nosaukts 78 gadus vecais vācu klasiķis Francis Erhards Valters. Biennālē tiek eksponēti viņa veidotie tekstilmākslas darbi un skulptūras no tērauda. Franča Erharda Valtera mākslā arī ir svarīgs performatīvs elements – tā kļūst par darbības lauku visiem interesentiem.

Biennāles starptautiskās ekspertu žūrijas priekšsēdētājs šogad bija Madrides Karalienes Sofijas muzeja direktors Manuels Borha-Viljels.

Biennāles goda balva Zelta lauva par mūža ieguldījumu pēc kuratores Kristīnes Maselas ieteikuma piešķirta 78 gadus vecajai amerikāņu māksliniecei feminisma ikonai Karolē Šnēmanei.    

Venēcijas biennāle, kurā Latviju pārstāv mākslinieks Miķelis Fišers, būs atvērta līdz 26. novembrim.

Informācija: www.labiennale.org

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja