Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Viņa uzzīmēja Ronju un Karlsonu! Skatāma Ilonas Vīklandes oriģināldarbu izstāde

Ja kādam liekas, ka viņš nepazīst Ilonu Vīklandi, tad, visticamāk, tā nav. Tieši Vīklande ir ilustrējusi zviedru rakstnieces Astridas Lindgrēnes grāmatas Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta, Ronja – laupītāja meita, Trokšņu ciema bērni, Brāļi Lauvassirdis un daudzas citas, kas Latvijā daudziem ir iemīļotas jau vairākās paaudzēs.

Kā atskaņa no Siguldas Bērnu un jauniešu literatūras festivāla kultūras centrā Siguldas devons pirmoreiz Latvijā ir skatāma Ilonas Vīklandes oriģināldarbu izstāde Māja Hāpsalu.

Lai arī šarmantā, cienījamu vecumu sasniegusī kundze pasaulē pazīstama kā zviedru māksliniece, Ilona Vīklande ir dzimusi Igaunijā. Īpaša vieta viņas dzīvē ir nelielai piejūras pilsētiņai Hāpsalu, kur pavadītās bērnības atmiņas caurvij teju visu daiļradi.

Igauniju pusaugu meitene pameta 1944. gadā, kopā ar draudzenes ģimeni dodoties uz Zviedriju. Jau 1954. gadā tur notika liktenīgā tikšanās ar rakstnieci Astridu Lindgrēni, un kopš tā brīža Ilonas Vīklandes labestības pilnās ilustrācijas rotā gandrīz visas Lindgrēnes grāmatas.

Ilonas Vīklandes dzīvesstāts ir aizkustinājis visus izstādes apmeklētājus. 1944. gadā idilliskajā Hāpsalu pilsētiņā vecmāmiņa Jūlija četrpadsmit gadus veco Ilonu iesēdināja laivā Jūras zvaigzne ar cerību, ka tā meiteni nogādās drošībā. Šodienas politiskajos apstākļos, kuros tik daudz bērnu kara dēļ piedzīvo līdzīgu likteni kā Ilona Vīklande, viņas dzīve un darbi ir iedvesmojošs un cerību nesošs vēstījums. Kā teica kāda no mazajām izstādes apmeklētājām: "Šī diena mani uzmundrināja."

Pateicoties Ilonai Vīklandei, pasaule ir satikusi arī mazo Hāpsalu, jo daudzās ilustrācijās redzamās vienstāva koka mājiņas, viduslaiku cietokšņa drupas vai vecā dzelzceļa stacija ir daļa no mākslinieces saulainajām bērnības atmiņām, kas pavadītas šajā pilsētiņā kopā ar vecvecākiem.

Pašlaik Hāpsalu atrodas Ilonas brīnumzeme – muzejs, kurā tiek glabātas gandrīz 1000 mākslinieces ilustrācijas, skices un miniskulptūras. Tieši no tā, pateicoties Katrinai Ērlihai, šī muzeja izglītības programmu kuratorei, uz Siguldu ir atceļojuši Ilonas Vīklandes zīmējumi, kas tapuši laikā no 1953. līdz 1995. gadam. Ir aizraujoši vērot, kā attīstījies un mainījies mākslinieces rokraksts – no trausla un filigrāna spalvas zīmējuma daiļrades sākumā līdz krāšņiem eļļas pasteļkrītiņu darbiem 90. gados.

Bet, neatkarīgi no roku vēziena, īpaša sirsnība un mīlestība veltīta dzeltenam namiņam – Ilonas Vīklandes vecvecāku mājai.

Izstāde bez maksas apskatāma Siguldas devonā līdz 4. novembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja